قلم ، دکتر علیاکبر صالحی در اجلاس پاگواش در شهر ناکازاکی ژاپن به ادعاهای مطرح شده از سوی غربیها بر ضد برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان در سالهای گذشته و مراحل اولیه مذارات مربوط به آن اشاره کرد و افزود: آمریکا سعی کرد همه گزینههای ممکن را علیه ما به کار گیرد و البته به نتیجه مطلوب نرسید.
او گفت: آمریکا در نهایت در سال ۲۰۱۱ و در جریان میانجیگریهای سلطان عمان بود که با رویکردی عملگرایانه نحوه مواجههاش با موضوع هستهای ایران را کم کم تغییر داد و از سیاست “غنیسازی صفر” دست کشید.
صالحی اضافه کرد: این تغییر رفتار با عزم دولت آقای روحانی که در سال ۲۰۱۳ برسرکار آمده بود مواجه شد و در نهایت به توافقی انجامید که در ۲۶ مهرماه مورد تصویب دو طرف قرار گرفت و اجرای آن احتمالا از اوایل دیماه (اواخر ماه دسامبر) آغاز خواهد شد.
وی افزود: در سایه این تحول در رویکرد بود که آمریکا با این واقعیت که امکان دستیابی به چارچوبی برای همکاری هم وجود دارد، کنار آمد.
معاون رییسجمهور کشورمان گفت: براساس این چارچوب، مسیرهای موسوم به “راههای گریز” تسلیحاتی شدن بسته میشد و در عوض حق ایران برای برخورداری از برنامه صلحآمیز هستهای و غنیسازی اورانیوم به رسمیت شناخته شد. این رویکرد منطقی ما را در مذاکرات هستهای به یک برنامه جامع اقدام مشترک رساند.
رییس سازمان انرژی اتمی افزود: بر اساس برجام جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری دارای برنامه صلحآمیز هستهای، شامل چرخه کامل سوخت و حق غنیسازی شناخته شده است و زیرساختهای هستهای حفظ خواهد شد که البته به عنوان نشانهای از اعتمادسازی، ایران هم برخی محدودیتهای زماندار را برای برنامه هستهای خود پذیرفت.
صالحی با اشاره به استقبال جهانی از نتیجه مذاکرات هستهای ایران با ۱+۵ خاطرنشان کرد: این دستاورد یک برنامه و رویکرد جدید در نظام سیاسی بینالملل را معرفی میکند.
او گفت: در این رویکرد در حال ظهور، قدرت منطق بر منطقِ قدرت غلبه میکند و حقوق ذاتی ملتها بر منویات سیاستمدرارانی که متعقدند “حق با قدرت است” برتری یافته است.
معاون رییسجمهور ایران افزود: بر اساس این رویکرد برای داشتن جهانی امن و مبتنی بر ثبات و حسن همجواری باید توجه داشت که حقوقی چون حق حاکمیت، تعیین سرنوشت، پیشرفت و توسعه، که شامل استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای هم میشود، جزیی از حقوق ذاتی ملتهاست که باید مورد احترام و شناسایی قرار گیرد.
رییس سازمان انرژی اتمی در ادامه سخنرانیاش، به تلاشهای بینالمللی برای خلع سلاح هستهای هم اشاره کرد و گفت: ما بر تعهد دولتهای دارنده سلاحهای اتمی بر اجرای بند ۶ معاهده ان.پی.تی تاکید میکنیم.
وی افزود: ایران همچنین از مدافعان ایده خاورمیانه عاری از سلاح اتمی است که نخستینبار از سوی ایران در سال ۱۹۷۴ مطرح شد و پس از آن در اسناد مربوط به منع اشاعه در سالهای ۱۹۹۵ و ۲۰۰۰ مورد تاکید قرار گرفت.
صالحی تصریح کرد: مهمترین مانع اجرای طرح در منطقه ما رژیم صهیونیستی است که حتی عضویت در پیمان ان.پی.تی را نپذیرفته است.
رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان با ابرازهمدردی با بازماندگان فاجعه بمباران اتمی در شهر ناکازاکی و دولت ژاپن گفت: دو ملت ایران و ژاپن اشتراکات زیادی دارند و ما از حمایت ژاپن از مذاکرات ایران با ۱+۵ تقدیر میکنیم.
او با بیان اینک ه پس از اجرای برجام دامنه همکاری ما با شریکان قدیمی و جدید قطعا افزایش خواهد یافت افزود: ایران علاقمند است از همکاری ژاپن در زمینه ایمنی هستهای و سایر حوزههای مرتبط با فعالیت صلحآمیز هستهای بهرهمند شود.
پاگوآش، یک سازمان غیردولتی بینالمللی معتبر است که از نخبگان کشورهای جهان در زمینه خلع سلاح تشکیل شده است.
دکتر صالحی در بازدید از شهر ناکازاکی، از موزه صلح این شهر که ِیادآور فاجعه بمباران اتمی آمریکا در جنگ جهانی بود هم بازدید کرد و در حضور مقامات شهری نسبت به قربانیان این جنایت و فاجعه عظیم با اهدای دسته گلی ادای احترام کرد.