ادامه اعتراضها به فساد در سینما به پررنگ شدن مشکلی به نام «نقشفروشی» منجر شد، تجارتی کثیف اما پر پول برای ساختن بازیگر از افرادی که توانایی پرداخت پول برای حضور در سینما را دارند.
به نوشته جوان، سینما و حضور در آن از جمله علایقی است که گرچه طی سالهای گذشته سیر نزولی به خود گرفته است اما هنوز هستند کسانی که برای حضور در یک فیلم و نقشآفرینی در یک سکانس، حاضرند هر کاری بکنند. از زمان مطرح شدن مشکل فساد در سینما یکی از مواردی که مورد توجه قرار گرفته معضلی به نام نقشفروشی است، همانطور که امین تارخ نیز اشاره کرده بود برای مردها از حربه گرفتن پول و از دخترها توقعات دیگری درخواست میشود تا آنها را سینما برده و نقشی به آنها بدهند و دست آخر نیز از خیل عظیم مشتاقان حضور در سینمای حرفهای کسانی که با پرداخت پول وارد سینما شدهاند، به سرعت نیز از آن خارج میشوند و تنها خاطره تلخ یک سوءاستفاده در ذهن آنها باقی میماند.
اعتراض به روشهای غیراخلاقی برای حضور بازیگران در نقشهای سینمایی موضوعی بود که تلویزیون نیز روی آن دست گذاشت. جمعه شب گزارشی از اخبار منتشر شد که در آن طی گفتوگو با چند بازیگر در مورد جریانهایی که باعث میشود یک بازیگر نقشی را در فیلم بگیرد که حق وی نبوده است، به بحث فروش نقشها و البته سرکار گذاشتن علاقهمندان به بازیگری پرداخته شد. در این گزارش با نام بردن از چند کارگردان مشهور کشور که در حال ساخت فیلم هستند و فراخوان برای انتخاب بازیگر داده بودند، به انتخاب بازیگرهای آنها براساس روابط میان سینماگرها اشاره شد.
از سوی دیگر سیدضیا هاشمی تهیهکننده سینما در گفتوگویی به موضوع فروش نقش پرداخت. این تهیهکننده گفت: متأسفانه برخی از جوانهای فیلمساز و تازهوارد ما از شرایط ناجور برای ورود به سینما استفاده میکنند که جدیداً بیشتر به چشم میخورد و این دسته افراد یا زمان تولید متوقف یا وارد دعواهای حقوقی میشوند.
وی ادامه داد: از دیگر اتفاقات مهم و ناگوار در خصوص ورود جوانها به عرصه فیلمسازی مقوله نقشفروشی است که در سینمای جدید به وجود آمده و اگر با آن مقابله نکنیم به جاهای بدتری کشیده خواهد شد. هاشمی عنوان کرد: اصلیترین مشکل سینما کمکاری سینماگران حرفهای ما به خاطر عدم تأمین بودجه کافی توسط دولت است. البته ما خوشحال میشویم که پای دولت عملاً از بخش تولید در سینما قطع شود و ما از دولت تقاضا میکنیم وارد مقوله تولید نشود. وی ادامه داد: امیدواریم که دولت همیشه بیپول باشد و اگر زمانی قصد ورود به عرصه سینما را کند، پولهایش را خرج زیرساختها و بهتر کردن شرایط سینماها برای مجموعه سینماگران کند نه اینکه با تولید و عرضه فیلمهای به درد نخور سینمای گلخانهای به وجود آورد.
جمال ساداتیان، تهیهکننده دیگری است که به جریان نقشفروشی در سینما اعتراض کرده است. ساداتیان چند روز پیش به «فارس» گفته بود: شاید بتوان از زوایای مختلفی به این موضوع پرداخت، سینما به لحاظ جذابیت زیادی که دارد علاقهمندان زیادی دارد و در یک آمار دیدم ۱۰۰ هزار فارغالتحصیل رشته هنر داریم و غیر از آموزشگاهها، با توجه به اشتیاق زیاد افراد در جاهای مختلف با افرادی روبهرو میشوم که پیشنهاد دارند که فرزند یا یکی از منسوبینشان وارد این حوزه شود، تعداد متقاضیان بالاست و شرایطی فراهم میشود که یک عده فکر میکنند با پشتوانه مالی و امکاناتی که دارند میتوانند وارد سینما شوند. تصورم این است که شاید بشود با پارتی کسی را وارد کرد ولی آیا با پارتی هم میتوان او را نگه داشت؟ در سینما به محض اینکه فرد نتواند به وظایفش خوب عمل کند سریع خود را در تصویر نشان میدهد و موجب سقوط یک فیلم میشود و اگر فیلم اصالت داشته باشد زیر بار این مراودات نمیرود.
به نظر نمیرسد جریان قوی فروش نقش در سینما تنها با تذکر و انتقاد چند سینماگر به طور کامل متوقف و محو شود، اما میتوان امید داشت با جریانی که هم اکنون راه افتاده است از میزان تجارت غیراخلاقی فروش نقش در فیلمهای سینمایی شود و دیگر شاهد آن نباشیم که جابهجایی پول در جریان تولید به ایفای نقش یک نابازیگر یا یک بازیگر ضعیف در نقشهای سینمایی باشیم. اتفاقی که خود یکی از دلایل دامن زدن به فساد در سینماست.