به نقل از خبرگزاری فرانسه، از زمان آغاز همهپرسی اصلاحات قانون اساسی از هفته گذشته مخالفان در روسیه آن را “نمایشی خندهدار و مضحک” توصیف و اشاره کردند، نسخههای قانون اساسی جدید عملا در کتابفروشیها به فروش گذاشته شدهاند.
لیبرالها تا کمونیستها مدام از طرح انتقاد میکنند اما هنوز جبهه واحدی علیه این اصلاحات تشکیل ندادهاند.
الکسی ناوالنی، مخالف اصلی کرملین که تابستان گذشته به منظور انتخابات آزاد تظاهرات گستردهای را در مسکو سازماندهی کرد توجه زیادی به مقابله با این طرح نشان نداده است.
کارشناسان معتقدند، اختلافات عمیقی در میان اپوزیسیون روسیه وجود دارند و مانورهای کرملین مانع از هرگونه نبرد جدید علیه طرحهای مورد نظر پوتین شدهاند.
ویتالی شکلیاروف، کارشناس و مشاور سیاسی که با مخالفان روسیه کار میکند به خبرگزاری فرانسه گفت، کمبود منابع، نبود چهرههای جدید و شور و هیجان لازم که الهام بخش باشند همگی ریشههای اصلی مشکل هستند.
او در پایان حرفهایش میگوید، مخالفان روسیه به خود باور ندارند.
پوتین ژانویه به طور غیرمنتظره اصلاح قانون اساسی را اعلام کرد، قبل از اینکه در دقیقه نود بندهایی را به آن بیفزاید که به لحاظ تئوری به او اجازه نامزدی برای دو دوره دیگر ریاستجمهوری بعد از پایان دوره کنونیاش در سال ۲۰۲۴ را میدهند.
قانون اساسی اصلاح شده همچنین برخی اصلاحات اصلی دربرگیرنده اصولی اجتماعی محافظهکارانه نظیر ایمان به خدا و ازدواج به عنوان تنها مجوز قرار گرفتن زن و مرد در کنار یکدیگر را تقویت میکند.
بسیاری از نظرسنجیها نشان میدهند، اکثر روسها از جنبه اجتماعی اصلاحات نظیر ارتباط حقوق بازنشستگی با تورم استقبال میکنند اما آنها علاقهای به جنبه سیاسی اصلاحا ت ندارند.
قبلا تاکید شد، پارلمان موافقت خود را با این اصلاحات قانون اساسی ابراز کرد اما پوتین بعدا تاکید کرد روسها باید از طریق یک همه پرسی با هدف مشروعیت بخشیدن بیشتر به او، موضعشان را در قبال این اصلاحات اعلام کنند.
رفراندوم قرار بود ۲۲ آوریل آغاز شود اما به دلیل شیوع کرونا به ماه ژانویه موکول شد. کارشناسان میگویند، تعویق و سازماندهی رفراندوم در تضعیف واکنش اپوزیسیون سهیم بودهاند.
تاتیانا استانوفایا، تحلیلگر موسسه مرکز “ار پلتیک” میگوید: کرملین همچنین با طرح رای گیری درباره کل قانون اساسی و نه فقط کل اصلاحات، اپوزیسیون را خلع سلاح کرد.
از این رو اپوزیسیون دیگر نمیتوانند در برابر تدابیری که اصلاحات قانون اساسی را با حمایت مردمی همراه کرده، نظیر بهبود سیستم بازنشستگی و تعیین کمترین کارمزدها مقابله کنند.
استانوفایا توضیح میدهد، در این وضعیت دیگر اپوزیسیون نمیدانند چه کاری باید علیه آن انجام دهند.
در سایه این معضل، حزب “یابلوکو” لیبرال روس خواستار تحریم رای گیری “جعلی غیرقانونی” و “مغایر با قانون اساسی” از نظر او، شده اما حزب کمونیست خواستار انداختن رای “نه” به رغم مواضع نزدیکش به کرملین شده است.
الکسی ناوالنی نیز اصلاحات را به عنوان اینکه آن را “کودتای قانون اساسی” خوانده، محکوم کرد اما اقدام زیادی برای مخالفتش نکرد. از نظر او، ایستادن مقابل رفراندوم بیفایده است زیرا اصلاحات اساسا در پارلمان تصویب شد و رای گیری “ساختگی” است.
ناوالنی در تلگرام نوشت: آنچه برای ما باقی میماند سیرک بالونهاست.
به رغم اینکه موضع ناوالنی بسیاری از حامیان اپوزیسیون را ناامید کرده اما برخی همچنان میخواهند باور کنند امکان تغییر در آینده نزدیک وجود دارد.
میخائیل سامین که در تظاهرات سال گذشته حضور داشت در این راستا ادعا میکند، شاخص اعتماد به پوتین رو به کاهش است و طبق نظرسنجی مرکز مستقل “لیوادا” در آوریل نهایت حمایتها از او ۵۹ درصد ثبت شد.
سامین میافزاید، مخالفان و جامعه به سمت درست پیش میروند.
ناوالنی نیز خواستار تمرکز تلاشهای اپوزیسیون بر انتخابات محلی به جای تمرکز بر همهپرسی شده که بناست سپتامبر و نیز انتخابات پارلمانی هم قرار است ۲۰۲۱ برگزار شود.
سال گذشته میلادی نامزدهای حامی کرملین در انتخابات شورای شهر مسکو به لطف استراتژی رایگیری که ناوالنی تنظیم کرده بود، شکست خوردند.
به گفته تاتیانا استانوفایا، زمان، زمان ایجاد انرژی برای نبردهای دیگر از نظر ناوالنی است و زمان آن هنوز نرسیده است.
انتهای پیام