سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد روز سهشنبه تایید کرد که ایالات متحده کتبا به این نهاد اعلام کرده بنا دارد از سازمان بهداشت جهانی خارج شود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در ماه مه گذشته گفته بود که معتقد است سازمان بهداشت جهانی تحت سیطره چین است و در جریان شیوع ویروس جدید کرونا با حمایت از پکن موجب گمراهی آمریکا و جهان شده است.
بیبیسی، رئیس جمهوری آمریکا پس از آن از تصمیم خود برای خارج کردن کشورش از سازمان بهداشت جهانی و صرف بودجه تخصیصی آن به نهادهای دیگر خبر داده بود.
با این حال روند جدایی آمریکا از این نهاد سازمان ملل متحد دست کم یک سال طول خواهد کشید.
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد گفته ایالات متحده در نامه روز گذشته خود اعلام کرده بنا دارد ظرف یک سال از زمان نامه یعنی روز ششم ژوئیه سال آینده (۲۰۲۱) عضویت خود در سازمان بهداشت جهانی را لغو کند.
باب منندز، سناتور سرشناس دموکرات هم روز سه شنبه در توییتر نوشت: “کنگره رسما از تصمیم رئیس جمهوری برای خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی آن هم در میانه یک همهگیری جهانی مطلع شده است… تصمیمی که بیماران آمریکایی را رها و آمریکا را تنها خواهد کرد”.
با این حال، یک مقام ارشد دولت آمریکا به شبکه خبری سیبیاس گفته واشنگتن به طور مفصل و با جزییات شرح تغییرات اصلاحی خود در ساختار سازمان بهداشت جهانی را به این نهاد سازمان ملل متحد اعلام کرده بود اما دبلیواچاو درخواست آمریکا رد کرده بود.
وی گفت: “از آنجا که آنها در توجه کردن به درخواست ما و اصلاحات بسیار ضروری که خواسته بودیم توجه نکردند، ما از امروز روابطمان را رسما با این سازمان قطع کردیم.”
جو بایدن، نامزد حزب دموکرات که باید تا چهار ماه دیگر با دونالد ترامپ بر سر صندلی ریاست جمهوری رقابت کند در واکنش به این تصمیم کاخ سفید در توییتر نوشته: “در نخستین روز ریاست جمهوری خودم، آمریکا را دوباره به سازمان بهداشت جهانی الحاق خواهم کرد و آمریکا را به جایگاه خود در مقام رهبری جامعه جهانی باز خواهم گرداند”.
آمریکا سالانه حدود ۴۰۰ میلیون دلار به سازمان جهانی بهداشت کمک مالی میکرد که حدود ۱۵ درصد بودجه سالانه این سازمان بود.
بنابر قانونی که در سال ۱۹۴۸ به تصویب کنگره آمریکا رسیده، دولت این کشور اجازه دارد که در صورت صلاحدید از عضویت در سازمان بهداشت جهانی خارج شود اما باید این تصمیم خود را دست کم یک سال قبل از عملی کردن به سازمان ملل متحد اعلام کرد و حق عضویت خود را هم در این مدت پرداخت کند.
خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی آینده این نهاد سازمان ملل متحد را با خطر جدی روبرو خواهد کرد و بسیاری از برنامههای آن برای پیشگیری و مقابله با بیماریها در سراسر جهان را با خطر مواجه میکند.
سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۴۸ تاسیس شد. مقر اصلی آن در ژنو سوئیس است و وطیفه آن تلاش برای ارتقای بهداشت در سطح جهان تعریف شده است
این سازمان ۱۹۴ عضو دارد و “ارتقای سطح سلامت، حفاظت از ایمنی بهداشتی در سطح جهان و امداد بهداشتی به اقشار محروم” از اصلیترین ماموریتهای آن است
برپایی کارزارهای واکسیناسیون، واکنش به وقایع اضطراری بهداشتی و کمک به کشورهایی که نظام سلامت ضعیفی دارند از جمله برنامههای اصلی دبلیو اچ او است
بودجه این سازمان ترکیبی از حق عضویت کشورها و کمک های داوطلبانه است. حق عضویت کشورها بر اساس ثروت آنها محاسبه میشود.
انتهای پیام