اواخر ژوئیه سازمان اطلاعاتی بلاروس (کا گ ب) اطلاع داد که ۳۲ شهروند روس را در یک تفرجگاه درمانی در نزدیکی مینسک و یک روس را در جنوب کشور دستگیر کرده است.
تلویزیون دولتی بلاروس این مردان ۲۴ تا ۵۵ ساله مزدوران “یگان واگنر” هستند و مسکو آنها را “برای بیثبات کردن بلاروس در آستانه انتخابات ریاست جمهوری” این کشور اعزام کرده است.
“یگان واگنر” از جنگجویان شبهنظامی تشکیل شده و گفته میشود که بانی آن یوگئنی پریگوژین، معروف به “آشپز پوتین” است.
بر اساس گزارشی که سازمان ملل متحد در اردیبهشت (ماه مه) سال جاری منتشر کرد نیروهای این یگان در جنگ داخلی لیبی در کنار نیروهای وابسته به خلیفه حفتر علیه دولت “وحدت ملی” میجنگند.
دویچه وله از مدتها پیش اخبار زیادی درباره دخالت این یگان شبهنظامی در درگیریهای مسلحانه خارج از روسیه، از سوریه تا اوکراین و جمهوری آفریقای مرکزی منتشر میشود.
تاکنون سه روزنامهنگار روسی که در سال ۲۰۱۸ در باره ماموریت این یگان در جمهوری آفریقای مرکزی تحقیق میکردند، در محل کار خود کشته شدهاند.
شناسایی از طریقی نامانوس
بر اساس گزارشهایی که رسانههای بلاروس در این باره منتشر کردهاند، دستگیرشدگان لباس نظامی و چمدانهای سنگین همراه خود داشتهاند و در حال جاسوسی در باره ویژگیهای محل اقامت خود بودهاند.
تلویزیون دولتی بلاروس ضمن تایید این که آنها ظاهر نظامی داشتهاند، برچسبی را نشان داد که گفته میشود به طور معمول نیروهای “واگنر” به لباسشان میزنند. بر این برچسب نوشته شده: «ما معاملهگر مرگ هستیم و کاسبیمان خوب پیش میرود».
به گفته یک مقام امنیتی بلاروس، مظنونان روسی به این دلیل شناسایی شدهاند که برخلاف توریستهای روس، مست نبودهاند!
آندری راوکف، معاون شورای عالی امنیتی بلاروس گفت، این ۳۳ نفر بخشی از یک گروه ۲۰۰ نفره است که برای انجام عملیات خرابکارانه اعزام شدهاند.
رئیس جمهوری الکساندر لوکاشنکو از مسکو خواست، در این باره توضیح دهد. او در یک نشست “اضطراری” شورای امنیت ملی کشورش از “اهداف کثیف” مسکو سخن گفت.
تاکتیک تبلیغاتی لوکاشنکو؟
دولت روسیه تاکنون اتهامهای وارده به ۳۳ شهروند روس را بیاساس خوانده و مدعی شده است که آنها در راه سفر به استانبول بودهاند و در این مسیر در بلاروس توقف داشتهاند.
برخی ناظران سیاسی بر این نظرند که دستگیری شهروندان روس میتواند یک مانور تبلیغاتی از جانب لوکاشنکو باشد.
قرار است روز نهم اوت در بلاروس انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود. لوکاشنکو که از سال ۱۹۹۴ حکومت میکند، خود را برای دور ششم ریاست آماده کرده است.
شماری از ناظران معتقدند که لوکاشنکو با توجه به افزایش گستره نارضایتی علیه او به دنبال بهانهای برای محدود کردن آزادی فعالیت مخالفان و منتقدان خود، یا پیچیدهترکردن انتخابات و یا در بدترین حالت، لغو انتخابات ریاست جمهوری است.
او خود را به عنوان ناجی حاکمیت بلاروس معرفی میکند و همزمان دیگر نامزدهای انتخاباتی را به طور غیرمستقیم دستنشاندگان قدرتهای خارجی میخواند.
در چند هفته اخیر اعتراضات زیادی علیه او صورت گرفت و باعث دستگیری صدها تن از منتقدان و مخالفان دولت شد.
انتهای پیام