مجتبی ابراهیمی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: اصلاح شاخص بورس کاملا طبیعی است و بخشی از ذات بازار محسوب میشود.
وی افزود: در روندهای صعودی و نزولی همیشه سرمایهگذاران به دنبال دلیل صعود یا ریزش میگردند، در صورتی که عملا یافتن دلیل تفاوتی ایجاد نمیکند، بلکه باید به دنبال دلیل برگشت روند بود.
این معامله گر بازار بورس بیان کرد: این هیجانات بی دلیل است و صرفا ترس و استرس در سهامداران خرد ایجاد میکند.
ابراهیمی یادآور شد: اکنون اصلاح بازار تقریبا شبیه با اصلاح عمیق مهرماه سال ۹۷ شده است، با این تفاوت که در سال ۹۷، افت شدید نرخ دلار و رشد افسارگسیخته پیش از آن موجب ریزش شدید شد و حدود پنج ماه به درازا کشید، اما در مقطع فعلی، هیجان سهامداران در خرید بدون تحلیل موجب شد تا از نقطهای به بعد نقدینگی دیگر توان ادامه روند را نداشته باشد.
این دانشجوی دکترای حسابداری ادامه داد: زمانی که دلایل بنیادی، قیمت سهام را توجیه نکند یا قیمتها بیش از حد پیشخور شده باشند، از یک نقطهای به بعد بازار به خودش میآید و به مفروضاتی که تا کنون وزن نمیداده، وزن میدهد؛ به طور مثال، خرید سهام پالایشی به دلیل اینکه در صندوقهای ETF دولتی هستند.
ابراهیمی بیان کرد: البته نمیتوان کل تقصیر را به گردن دولت انداخت، سرمایهگذاران باید یاد بگیرند که این فضا نیز مانند تمام زمینههای تخصصی نیاز به بررسی و آموزش دارد.
حال چه کنیم؟
وی افزود: واقعیت این است که اتفاق عجیبی رخ نداده؛ همانطور که جو طمع بر سرمایهگذاران چیره شده بود، حال فضای ترس ایجاد شده و این فضا پایدار نیست.
این معامله گر بازار بورس با بیان اینکه افراد باید نگاهی به مفروضات بازار داشته باشند، تصریح کرد: نرخ دلار نیمایی حدود ۲۰ هزار تومان شده؛ در صورتی که در مهرماه ۹۷ نرخ دلار به شدت افت داشت.
ابراهیمی ادامه داد: بازارهای جهانی سقفهای پیش از کرونا را شکستهاند و روند تضعیف شاخص دلار و همینطور آمارهای مثبت اقتصاد جهانی که ناشی از بازگشت صنایع به مدار تولید و بازگشت تقاضاست، حامی گزارشات ماهانه شرکتهاست.
وی افزود: نقدینگی تا امروز به ۲.۴ میلیارد تومان رسیده که نشان میدهد در بحث تورم، اتفاق مثبتی رخ نداده و امسال نیز همان تورم انتظاری را شاهد خواهیم بود و گشایشی در ورود ارز به کشور اتفاق نیفتاده است.
عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی ادامه داد: جمیع این عوامل نشان میدهد افت قیمت ۴۰ درصد بازار، از نقطهای به بعد دلایل بنیادی ندارد؛ عدهای نگران افزایش نرخ بهره هستند و تحلیل این مسائل نیازمند فرصتی جداگانه است اما به طور خلاصهتا زمانی که نرخ بهره به بیش از ۲۰ درصد باز نگردد، خطری بازار را تهدید نمیکند چراکه دیگر نرخ ۲۰ درصد نیز برای بخش بزرگی از نقدینگی که طی دو سال اخیر بازده بازارهای موازی را تجربه کرده و در مقابل تورم بازده واقعی منفی دارد، جذاب نیست.
ابراهیمی با اشاره به اینکه البته دلایل متعدد دیگری نیز دخیل هستند، افزود: شاخص کل سقف کانال دوم را شکست و تا محدوده ۲.۱ تا ۲.۲ میلیون واحد رشد داشت.
وی افزود: تا زمانی که شاخص این محدوده سقف کانال شکسته شده را حفظ کند، بازار نگرانی ندارد، قاعدتا با یک روند اصلاحی طبیعی، حمایت مهم شاخص محدوده ۱۷۹۰۰۰۰ واحد بود، اما به دلیل شتاب تند ریزشی که تجربه شد، محدوده حمایتی و کف کانال در محدوده ۱۷۰۰۰۰۰ الی ۱۷۵۰۰۰۰ واحد قرار گرفته است.
عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: انتظار داریم از نظر تحلیل تکنیکال حتی شاخص تا مرز بین ۱۶۴۰ تا ۱۶۷۰ نیز برسد که در این نقطه دو حمایت مهم برای شاخص به نام حمایت سطوح فیبوناچی و حمایت ابر کومو در تحلیل ایچی موکو داریم و برای این حمایت لازم است حقوقیهای بازار و دولت دست به کار شوند که البته این مورد را نیز با اخبار مثبتی که در بازار مخابره شده و خریدهای کلان حقوقیها میتوانیم ببینیم.
وی اظهار کرد: وقتی نمودار و عوامل بنیادی را در کنار هم بگذاریم، به این نتیجه میرسیم که احتمال برگشت بازار از این محدوده بالاست و احتمالا با رسیدن به این محدوده فشار فروش بازار گرفته میشود و پس از چند روز دست به دست شدن و ثبات، بازار به روند صعودی خود باز میگردد.
ابراهیمی ادامه داد: به همه افراد توصیه میکنم هر منفی و مثبت بازار را جدی نگیرند، بازار نه به حرف من گوش میدهد نه شما؛ اجازه دهید بازار روند طبیعی خود را طی کند.
وی افزود: قبول داریم که در بخشهایی سوء مدیریت یا سهلانگاری صورت گرفته، عدهای هم شیطنت کردهاند، اما بازاری که نزدیک به ۱۶ میلیون سهامدار دارد و روزانه ۳۰ هزار میلیارد تومان در آن معامله میشود، قابل دستکاری به صورت عمده نیست، پس بهتر است ذهن خود را با مطالب زرد کانالهای تلگرامی و اشخاص با هویت مخدوش در فضای مجازی مشوش نکنید.
این معامله گر بازار بورس ادامه داد: مهمترین اصل، حفظ آرامش، تمرکز و تصمیمگیری منطقی است که هر سه این عوامل به هیچ عنوان ارتباطی با تحصیلات مالی و تخصصی ندارد؛ بلکه به آموزش ذهن و قدرت کنترل هیجان مرتبط است.
ابراهیمی بیان کرد: قطعا زیان کردن سخت است، مانند کشیدن ناخنی که چرک کرده، تلخ و دردناک، اما وقتی بدانیم با کشیدن این ناخن، درد و رنج ما پایان مییابد، درد لحظهای و کوتاه مدت را با کمال میل تحمل میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: جلسه شورای عالی بورس امروز تشکیل شده که منتظر مخابره اطلاعات مثبت و حمایتهای دولت از بورس هستیم و هفته گذشته نیز یکی از عوامل منفی اثرگذار بر روی شاخص که کاهش سبد سهام صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت بود مجددا اصلاح شد و از ۵ درصد به ۱۵ درصد افزایش پیدا کرد.
عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی یادآور شد: آن امری که این اصلاح را غیر طبیعی نشان میدهد، حس بی اعتمادی ایجاد شده به واسطه اظهار نظرهای متفاوت مقامات اقتصادی در دو هفته گذشته است که باید دولت هر چه سریعتر برای آن چاره اندیشی جدی کند، در غیر این صورت شرایط بدتری ایجاد خواهد شد؛ شرایطی که نه تنها آثار اقتصادی بلکه آثار اجتماعی بدی بر جامعه خواهد گذاشت.
ابراهیمی خاطرنشان کرد: امیدواریم رفتار دولت نیز نسبت به حمایت از بازار سرمایه و تشویق ورود مردم به این بازار، رفتاری شفاف با نشانههای شفاف باشد تا بی اعتمادی در فضای بازار ایجاد نشود.
انتهای پیام