به نوشته روزنامه واشنگتن پست، سال گذشته میلادی یک سری یادداشتهای انتقادی کیم داروک درباره دونالد ترامپ که در آنها این رئیس جمهوری آمریکا “بیکفایت” و “ناایمن” خوانده شده بود، به مطبوعات انگلیسی درز کرد. رئیس جمهوری آمریکا بعدا داروک را یک “احمق پرطمطراق” لقب داد و داروک بعد از چند روز مشاهده توهینها و توییتها از سمتش استعفا کرد.
او بعد از یک سال برگشته تا صحبتهایش را مطرح کند و قرار است ۱۳ اکتبر کتاب او تحت عنوان “آسیب جانبی: بریتانیا، آمریکا و اروپا در عصر ترامپ” منتشر شود.
این دیپلمات سابق در این مصاحبه درباره دیدگاههایش درباره رهبری دونالد ترامپ و بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس گفت: در آمریکا شما با رئیس جمهوری طرف بودید که فکر میکنم از بابت پیروزی دوباره در انتخابات با مانور روی صحبتش درباره به اصطلاح “قدرتمندترین اقتصاد تاریخ” نسبتا مطمئن بود. در انگلیس شما نخستوزیری را داشتید که با یک اکثریت متشکل از ۸۰ کرسی روی کار آمد.
به گفته او، بعد از آن همهگیری بیماری مطرح شد. به ناگهان اقتصادهای دو سمت اقیانوس اطلس ویران شدند. سطوح بدهی سر به فلک گذاشته است. بیکاری در حال جهشی بزرگ است. مسائلی که منجر به انتخاب شدن ترامپ در انتخابات و واداشتن انگلیسیها به رای دادن به بریگزیت شدند تغییر نکردهاند اما برنامههای بوریس جانسون که به شکلی رادیکال خواستار تغییر بریتانیا هستند هماکنون سختتر میتوانند عملیاتی شوند. چون حالا پول کجاست؟ آیا شما میتوانید استطاعت یک بریگزیت بدون توافق را داشته باشید؟
داروک در ادامه این مصاحبه در خصوص اینکه آیا دولت جانسون پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات نوامبر آمریکا را ترجیح میدهد یا پیروزی جو بایدن اظهار کرد: فکر میکنم آنها قبل از همهگیری بیماری خیلی مطمئن بودند که ترامپ پیروز خواهد شد. آنها روی این موضوع تا حد زیادی حساب باز کرده بودند. حالا در نظرسنجیها بایدن به طور مداوم جلوتر است. اگر یک توافق تجارت آزاد اولویت مطلق برای انگلیس باشد آنها همچنان ممکن است فکر کنند که ترامپ برای انگلیس گزینه بهتری است. اما در عین حال ممکن است این فرضیه نسبتا سست هم وجود داشته باشد که بایدن آدم خوبی است و مدتی طولانی سابقه داشته و نسلهایی از سیاستمداران انگلیسی او را شناخته و دوست داشتهاند و بنابراین با او همه چیز خوب خواهد بود.
این سفیر سابق انگلیس ادامه داد: این نقطهنظر با قضاوت از روی تماسها و روابط من با دموکراتها ممکن است سادهانگاری بیش از حد مسائل باشد. من میتوانم ( در صورت اصرار بایدن به مذاکرات مجدد بر سر شراکت ترانس-پاسیفیک) پیشبینی کنم که معاهده آمریکا-انگلیس رده پایینتری در دستور کار پیدا کند. این امر حتی ممکن است با اصرار بایدن بر احیا توافق آمریکا-اتحادیه اروپا جایگاهش بیشتر هم تنزل یابد. فکر میکنم اولویت او ممکن است بازیابی و ترمیم روابط با اروپا و فرستادن پیام همبستگی بیشتر با ناتو باشد.
داروک در ادامه درباره روابط جانسون و ترامپ گفت: اگر ترامپ دوباره در انتخابات پیروز شود چهار سال دیگر وقت دارد. بوریس جانسون هنوز یک سالش را از دوره پنج سالهاش کامل نکرده است. بنابراین دو نفرشان برای مدتی با یکدیگر در قدرت خواهند بود. فکر میکنم روابط آنها نسبتا قدرتمند خواهد شد. بوریس جانسون به خاطر رهبری بریگزیت اعتبار بالایی در کاخ سفید ترامپ دارد.
وی افزود: مطمئنا آنها در صورت تداوم کارشان سریعا به سراغ پرداختن به پیمان تجارت آزاد خواهند رفت و آن را در صورت به نتیجه رسیدن بهترین توافق ممکن اعلام خواهند کرد. اما از نظر من دولت انگلیس در وضعیتی بدون چاره در قبال کلیت مساله کشاورزی آمریکا قرار گرفته است و آنها فکر میکنند مجبور به قبول افزایش چشمگیر واردات محصولات کشاورزی آمریکا خواهند شد اما نمیخواهند در مقابل انظار عمومی آن را اعلام کنند.
انتهای پیام