اصلاحطلبان در انتخابات ریاستجمهوری سال ۹۲ تجربی موفقی داشتند به این معنا که در آن انتخابات جامعه به دو قطب سیاسی تبدیل شد که در نهایت در یک قطب شاهد همگرایی جریانهای سیاسی با گفتمانهای متفاوت بودیم که بر سر منافع ملی و حقوق اساسی با هم توافق داشتند. در همین راستا، برتری و رجحان منافع ملی بر منافع فردی به از خود گذشتگی تبدیل و این اتفاق در نهایت منجر به راهبرد برد-برد شد و عملا همه یعنی هم مردم، هم نظام سیاسی و هم گروههای سیاسی از این اتفاق بهرهمند شدند. بنابراین تجربه خوب انتخابات ۹۲ میتواند سرلوحه سایر انتخاباتها نیز قرار بگیرد، چراکه بهنظر میرسد، همچنان در فضای کشور امکان بازگشت جریان رادیکال و جریانی که همهچیز را سیاه و سفید میبیند، وجود دارد.
اگر میخواهیم تجربه تلخ گذشته تکرار نشود باید با دیدی بلندمدت و باتوجه به تجربه انتخابات سال ۹۲ عمل کنیم. نگارنده معتقد است باتوجه به اینکه اکنون کشور در شرایطی است که مسیر رسیدن به ثبات را طی میکند، تا زمانیکه به ثباتی حداقلی نرسیدهایم، جدا شدن جریان میانهرو اصولگرا یا اعتدالگرایان از جریان اصلاحطلب ریسک بزرگی است.
در سال ۸۴ هم شاهد بودیم که با دستکم گرفتن حریف، جریانی که به لحاظ کمی، تعداد قابلتوجهی نیروی انسانی و حامی داشت، عملا کشور را برای هشت سال به جریانی سیاسی که فضای کشور را به یک قهقرا و وضعیت غیرقابل تحمل تبدیل کرد، واگذار میکند. این میتواند هشدار و زنگ خطری باشد که اگر از الگوی انتخاباتی سال ۹۲ استفاده نشود، دوباره ممکن است تجربه تلخ دوران گذشته تکرار شود که تحملش هم برای کشور و هم برای مردم سختتر از گذشته است.
بنابراین باید به این مساله دید بلندمدت داشت. اما باتوجه به نزدیک بودن انتخابات مجلس، معتقدم جریان اعتدال بهتر است راهش را از اصلاحات جدا نکند، چرا که اگر سبد رأی اصلاحطلبان با این جریان باشد، باتوجه به بدنه و پایگاه اجتماعی قویای که اصلاحطلبان دارند، میتواند تاثیر جدی در ورود نیروهای اعتدالی به مجلس بگذارد. هر چند که ممکن است اگر از اعتدالیون افراد شناختهشدهای در شهرستانها و حوزههای انتخابیه حضور داشته باشند، رأی بیاورند اما به هر روی رفتار سیاسی و انتخاباتی در کلانشهرها با رفتار انتخاباتی در شهرهای کوچک متفاوت است. باتوجه به این مساله میتوان گفت که باید انتخابات ۹۲ را بهعنوان یک الگوی انتخاباتی بلندمدت برگزید یعنی برای سایر انتخاباتها نیز این تجربه را مدنظر داشت.