بنا بر گفته مسوولان بهداشت و درمان کشور موج سوم کرونا در بسیاری از شهرهای کشور آغاز شده و آنچه نگران کننده است، تبعات جبران ناپذیر این بیماری بر سلامت جامعه است در شرایطی که بیشتر تخت های بیمارستان ها پر شده و خستگی نیروی انسانی مجموعه بهداشت و درمان هم وجود دارد.
روزهای آغازین کرونا را همه به خاطر دارند که چگونه کادر بهداشت و درمان و در صدر آن، پرستاران از چه انرژی و روحیه و توانی برخوردار بودند و به هر شیوه ای تمام تلاش خود را نشان می دادند تا تسکینی بر دردهای جسمی و روحی بیماران مبتلا به کرونا باشند، آن روزها موج نخست کرونا بود؛ موج ها پی در پی می آیند و این مدافعان راستین سلامت هستند که بیشتر از پیش خسته شدند و چه بسیار انسانهای از خود گذشته ای که در هیات پزشک و پرستار و کادر بهداشت و درمان از جان خود گذشتند.
با شیوع ویرس کرونا در همان روزهای آغازین آنچه جلب توجه می کرد ، روحیه بالای نشات گرفته از توان بالای روحی و جسمی پرستاران بود که که با بهره گرفتن از موسیقی آن هم در شرایط بین مرگ و زندگی با ایجاد فضایی شاد و به دور از استرس، امید به آینده را نوید می داد و همین تصاویر و الگوهای امید با عبور از مرزهای فرهنگی و زبانی به عنوان تجربهای مشترک در جهان ، مورد استقبال قرار گرفت.
با شیوع کرونا، مردم هیچ گاه خود را تا این حد به مرگ نزدیک ندیده بودند، نوعی ترس اجتماعی مثل ترس از جمعیت و ترس از دیگری را با خود داشتند اما، این کارکنان بهداشت و درمان و پرستاران بودند که همانند دوران دفاع مقدس خود را مکلف و موظف به ماندن در سنگر خدمت و همراهی با مردن می دانستند رنج دوری از فرزندن دلبند و عزیزان خود را به جان خریدند و با تمام توان و روحیه در کنار مردم بودند.
آمدن پشت پنجره ها و آوازخوانی های دسته جمعی بالکنی از یک گوشه دنیا، صدای ساز و موسیقی بر بالین بیماران در جای دیگری از همین دهکده جهانی، الگویی بود که پرستاران نقطه آغازین آن بر بالین بیماران بودند امروز اما این پرستاران و پزشکان خسته هستند و باید خود بعنوان یک اولویت مورد توجه همگان باشند. تلاش برای رعایت دستورالعمل های بهداشتی بصورت همین ماسک زدن هایی که هزاران بهانه برای نزدنش عنوان می شود مهم است. رعایت فاصله اجتماعی و احساس مسئولیت در برابر سلامت جمعی ارتباط مستقیمی با میزان شیوع کرونا و توان سیستم بهداشت و درمان دارد.
امروز دیگر بحران کرونا از مرزهای صرفا یک مساله مرتبط با سلامت فراتر رفته است و منصفانه تر این است که حجم و بار سنگین تبعات ناشی از این بیماری که در اولین گام بصورت تعداد بالای بستری های در بیمارستان خود را نشان می دهد بر دوش صرفا بهداشت و درمان و پزشک و پرستار و کادر درمانی نباشد.در شرایطی که موج های متعدد کرونا پی در پی می آیند و عادی انگاری کرونا هم بیشتر می شود و در آستانه آبان ماهی که همیشه بالاترین میزان از بیماری های ویروسی را داشته است باید به یاد آورد که؛ مدافعان سلامت حقی بر گردن همگان دارند و آن پایبندی به دستورالعمل های بهداشتی اعم از زدن ماسک و رعایت فاصله اجتاعی هستند.
مدافعان سلامت که در همان روزهای آغاز شیوع کرونا با تمام وجود بر بالین بیماران بودند و از هیچ اقدامی برای قوی نگه داشتن روحیه بیماران و خانواده های آنها فروگذار نبودند این روزها نیاز به حمایت بیشتری دارند چرا که علی رغم بالا رفتن تعداد مبتلایان و تعداد درگذشتگان بر اثر کرونا ، حساسیت مردم به رعایت پروتکل های بهداشتی کم رنگ تر شده است.
در همین مدت شیوع کرونا در کشور، بسیاری از کادر بهداشت و درمان بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست داده اند چندی قبل، زهرا شیرویه سرپرستار بخش کرونا بیمارستان آیت الله بروجردی بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست داد و نامش بعنوان اولین شهید مدافع سلامت لرستان جاودانه شد و در چند روز اخیر نیز سمیه خیرالهی ، مامای شاغل در مرکز بهداشت بیرانشهر به علت کرونا دار فانی را وداع گفت و دومین شهید مدافع سلامت لرستان لقب گرفت.
این اتفاق ها مشابه آن در بیشتر شهرهای کشور رخ داده است بیش از پیش این نکته را یادآوری می کند که پرستاران و کارکنان مجموعه بهداشت و درمان ، جان خود را در این مسیر بر کف دست نهاده اند و البته که آنها هم کودکانی و خانواده هایی چشم به راه دارند و منصفانه تر این است با رعایت نکات بهداشتی ، مدافعی برای سلامت خود و دلسوزانی باشیم که در این راه جان خود را از دست می دهند.
بنا بر گفته مسئولین شبکه بهداشت و درمان شهرستان بروجرد ، اکنون نیروها و کادر درمانی خسته شدهاند بطوریکه بسیاری از کادر درمانی مبتلا به کرونا شده اند یا اینکه در مواردی پیش آمده که خود ناقل بیماری بوده اند و عضوی از خانواده خود را از دست داده اند تا زمانیکه مردم رعایت نکنند پیروزی بر این مشکل میسر نخواهد شد.
دکتر شهرام ممدوحی معاون شبکه بهداشت و درمان شهرستان بروجرد می گوید: با توجه به اینکه معلوم نیست این شرایط تا کی ادامه دارد و در شرایطی که پرسنل بهداشت و درمان با فرسودگی و خستگی ناشی از کار تمام وقت مواجه هستند ضروری ترین اقدام پیشگیری از چرخه انتقال این ویروس است که آن هم همت و همراهی مردم و مسئولین را می طلبد.
بنا بر گفته وی؛ شرکت در مهمانی ها و دور همی های خانوادگی ، عروسی ها و عزاداری ها و بی توجهی به رعایت پروتکل های بهداشتی از مهمترین علل ابتلا و افزایش شیوع کرونا هستند در صورتیکه مردم باید به این فرهنگ برسند که این بیماری دوستی و تجمع و مهمانی های شلوغ را نمی طلبد. برای عبور از این شرایط نیاز به همراهی مردم است.
همراهی از جنس همان حساسیت ها و احساس مسئولیت های روزهای آغازین اعلام شیوع کرونا در کشور که هر فردی در هر جایگاهی خود را موظف به رعایت دستورالعمل های بهداشتی می کرد تا سلامت خود ، خانواده و جامعه را با خطر مواجه نسازد. این همراهی امروز دیگر وجود ندارد آنهم در شرایطی که نه واکسنی بطور قطعی برای درمان عرضه شده است و نه می توان گفت تا چه کی این شرایط وجود دارد در هر حال ، حاصل این بی توجهی گردش بی امان ویروس کرونا و خستگی کادر بهداشت و درمان است.