امین خاکباز در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در ابتدا باید دید متولی اصلی شرکتهای دانشبنیان چه کسی است؟ معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، وزارت علوم و صندوق نوآوری شکوفایی هر یک شرکتهایی را تحت پوشش خود قرار میدهند شاید رقابت بد نباشد اما باید معلوم باشد متولی شرکت کجاست و چه خدماتی را به شرکتهای دانشبنیان ارائه میکند تا اوضاع سامان پیدا کند.
وی ادامه داد: پارکها و مراکز رشد زیرمجموعه وزارت علوم هستند و علاوه برآن معاونت علمی ریاست جمهوری هم متولی امر است، بهنظر میرسد باید صندوقهای نوآوری، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت علوم با هم هماهنگ باشند و یک همگرایی بین آنها ایجاد شود.
معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی قزوین تصریح کرد: باید به رشتههای علوم پایه توجه بیشتری شود چون این علوم ارزشافزوده خواهند داشت البته به شرطی که کاربردی شوند. به کاربردی کردن علوم پایه امیدوارم هستیم چون میتوان ارزشافزوده جدیتری ایجاد کرد.
وی با تأکید بر اینکه باید اقتصاد خود را دانشبنیان کنیم، اشاره کرد: صنایع دفاعی از جمله مصادیق اقتصاد مقاومتی و دانشبنیان است، عمده ترس آمریکا در تحریم تسلیحاتی علیه ایران از خرید سلاح نبود بلکه از فروش سلاح توسط ایران ترس داشت. محصولات صنایع دفاعی کاملاً بومی بوده و قابل ردیابی نیستند به همین دلیل جذاب محسوب میشوند.
خاکباز بیان کرد: سردار حاجیزاده فرمانده هوافضای سپاه در سخنانی مطرح کرد که در زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی میتوانستیم تجهیزات نظامی را به یکسوم قیمت تهیه کنیم، چند بار به رهبر معظم انقلاب اعلام کردیم ولی ایشان نپذیرفتند و گفتند که خودتان بسازید. اگر آن روز تجهیزات را میخریدیم امروز به این دستاوردها نمیرسیدیم.
اتکا به توان داخل راهگشاست
وی خاطرنشان کرد: اتکا به توان داخل یک مدل است که در شرایط جدید اقتصادی میتواند راهگشا باشد. اگر محصولی دارای عمق تکنولوژی بالایی داشته باشد ارزش افزوده بالاتری خواهد داشت و به خاطر عمق تکنولوژی و اینکه فناوری در آن وجود دارد قدرت رقابتی محصول دانشبنیان نیز افزایش پیدا خواهد کرد و به صورت جدی میتواند در بازار ورود پیدا کند.
معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی قزوین یادآور شد: در اصل ۴۴ قانون اساسی بر کوچکسازی دولت تأکید شده است که بخش اعظم آن اجرایی و حتی ابلاغ نشده است بنابراین باید گفتمان اقتصاد مقاومتی شکل بگیرد و سیستم دولتی نسبت به شرایط کنونی کوچک شود.
وی اضافه کرد: در خصوص اقتصاد مقاومتی باید بگویم که رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب عنوان کردند تا چند دهه قبل دنیا ۲ قطبی بود که با پیروزی انقلاب اسلامی سه قطبی شد و یک قطب آن فروپاشید و اکنون ۲ قطب باقیمانده که یک قطب آن انقلاب اسلامی است. اگر ما امروز داعیه تمدنسازی را داریم نمیتوانیم مبتنی بر مدلهای اقتصادی غربی یا شرقی یک تمدن جدید ایجاد کنیم. مثلاً مانند این است که بگوییم میخواهیم سیستم اقتصادی خود را سامان دهیم که این امر در سیستمی که بانکداری بر اساس علوم غربی و ربا است ممکن نخواهد بود.
تبدیل اقتصاد مقاومتی به یک مطالبه عمومی
خاکباز اشاره کرد: نظریه اقتصاد مقاومتی الگویی الهامبخش از نظام اقتصادی اسلام است. اقتصاد مقاومتی اقتصادی با تکیه بر دانش و فناوری، درونزا، برونگرا، پویا و پیشرو است، این مدلی است که در کشور ما جواب میدهد و اگر اقتصاد مقاومتی را در کشور پیاده میکردیم امروز به این اقتصاد ریاضتی نمیرسیدیم، در حقیقت این مسئلهای است که باید خیلی جدی به آن فکر کنیم.
وی متذکر شد: مطالبهگری اقتصاد مقاومتی توسط مردم مهم است، مردم، مسئولین و رسانهها باید پیگیر این موضوع باشند تا این سیاست اجرایی شود. اشکال عمده این است که از سوی مردم و رسانهها پیگیری وجود ندارد و مسئولان نیز درگیر روزمرگی هستند. نباید به انتخابات آمریکا و غیره چشم بدوزیم بلکه باید اقتصاد مقاومتی به یک مطالبه عمومی تبدیل شود در غیراینصورت این وضعیت ادامه خواهد داشت.
معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی قزوین با تأکید بر اینکه شرکتهای دانشبنیان نقش خود را بدانند، گفت: نقش این شرکتها تولید دانش نیست بلکه تولید اقتصاد دانشبنیان است. سنجش ما در پارکها و مراکز رشد باید از تعداد محصول فناورانه به ریال و دلار تغییر کند.
انتهای پیام