روزنامه ایران در یادداشتی به قلم علی مطهری نوشت: مراسم ۱۶ آذر آنگونه که من اطلاع یافتم در دانشگاههای مختلف کشور به نسبت سالهای گذشته با شور و شوق بیشتر و بهتری برگزار شد.
آنگونه که شنیده ام شخصیت هایی از طیفهای مختلف سیاسی در دانشگاهها حضور یافتند. با این حال من درباره دانشگاه شهید بهشتی که خودم آنجا سخنران بودم، بهتر میتوانم ارزیابی وضعیت کنم. در این دانشگاه، شور و شوق دانشجویان بسیار آشکار بود. ولی احساس کردم دانشجویان سؤالات زیادی در حوزه سیاست، فرهنگ و مسائل مختلف ایران دارند و مسئولان و مقامات کشور باید بیشتر با آنها نشست و برخاست و گفتوگو داشته باشند. بهتر است حضور در دانشگاه، محدود به ایام خاص و ۱۶ آذر نشود.
به نظر میرسد بعضی مسائل برای دانشجویان خیلی روشن نیست و نیازمند شنیدن توضیحات بیشتر هستند تا قانع شوند. اگر نتوانیم آنان را اقناع کنیم، ممکن است جذب گروههای مخالف نظام شوند. نکته دیگر اینکه حضور مسئولان در دانشگاه به جمع دانشجویانی که «ارزشی»خوانده میشوند، محدود نشود و دانشجویانی متفاوت با ارزشیها را نیز شامل شود. چه اشکالی دارد که با این دانشجویان هم دیدار و با برهان و استدلال با آنها گفتوگو شود. اینکه حرفهای آنها هم شنیده شود بسیار تأثیر گذار خواهد بود.
من بر اساس تجربیات خودم از حضور در جمعهای دانشجویی میگویم که برخی موارد و مسائل هست که پاسخی برای آنها نیست تا دانشجو قانع شود. ما هر جا میرویم دانشجویان درباره وضعیت زندانیان سیاسی، مطبوعات یا مسائل فرهنگی سؤال میکنند و انتظار دارند که پاسخهای مستدل و قانع کننده بشنوند. خلاصه آنکه، فضای عمومی دانشگاهها به لحاظ سیاسی و اعمال فشارها و محدودیتها نسبت به سالهای گذشته بهتر شده است. البته هنوز هم شرایط ایده آل نیست و گاهی محدودیت هایی مشاهده یا شنیده میشود. مثلاً برخی دانشگاهها حراست از ورود برخی خبرنگاران به محیطهای دانشگاهی جلوگیری میکنند یا گاهی از ورود دانشجویان به دانشگاههای دیگر ممانعت به عمل میآورند؛ در حالی که اینگونه اقدامات ضروری و منطقی نیست.