امیراحمد راستبُد که بهعنوان داور بخش کمانچهی آذری در جشنوارهی موسیقی جوان حضور داشت، در گفتوگو با در ارزیابیاش از این جشنواره اظهار کرد: نمیتوانم بگویم که اجراها خیلی خوب بود، اما چیزی که من را خوشحال کرد، یک دختر جسور بود که مسائل تکنیکی را خوب رعایت میکرد و امیدوارم مراحل صعودی را طی کند.
او دربارهی شرایط فعلی موسیقی آذربایجان در حالی که بسیاری از راویان این موسیقی درگذشتهاند، گفت: الههی ساز کمانچه، چند روز قبل فوت کرد. کسی که همهی نوازندگان کمانچهی دنیا مدیون او هستند، زیرا این ساز را به همهی دنیا شناساند. گسترهی جغرافیایی کمانچه خیلی زیاد است و از قلب تبت تا شرق اروپا را دربر میگیرد که خیلی وسیع است. همه از این شخصیت بزرگ، چیزی یاد گرفتند. من هم هرچه دارم، از ایشان دارم.
راستبُد گفت: آذربایجان از نظر گستره موسیقی، دو بخش را شامل میشود؛ یکی کشور جمهوری آذربایجان و دیگری استان آذربایجان است. در ایران بهخاطر برخی محدودیتها، برای رشد موسیقی موانعی وجود داشته که البته امروزه بخش اعظم این موانع حل شده است. با این حال در کشور جمهوری آذربایجان این اتفاق نیفتاده و سالهای سال روی این موسیقی کار کردند و ما هم با آنها مراوداتی داشتهایم.
این هنرمند بیان کرد: موسیقی آذربایجان خیلی زود بهصورت آکادمیک تدریس شده و این موسیقی ثبت شده است. اینطور نیست که با فوت شدن شخصیتی، بخشی از موسیقی یا داشتههای فرهنگی ما از بین رود. من خودم از این نظر نگرانی ندارم.
او در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه موسیقی پاپ چقدر روی موسیقی این منطقه سایه افکنده است، گفت: کمانچه، پیشینهی چند هزار ساله در ایران دارد، اما جالب است بدانید، خیلی وقتها که آن را از جلد در میآورم، از من میپرسند، این چیست؟ حالا شما انتظار دارید، جوان این ساز را بزند در حالی که اصلا آن را ندیده است؟ ۳۵ سال است که تلویزیون سازهایی مانند تار و کمانچه را نشان نمیدهد، اما شبکههای ماهوارهای گیتار را نشان میدهند.
راستبُد در پاسخ به این پرسش که جشنواره جوان چقدر میتواند به معرفی موسیقی جوان کمک کند، توضیح داد: خیلی کم؛ در واقع هیچ کمکی نمیکند. مگر در سالن جشنواره چند نفر حضور داشتند؟ اصلا کسی فهمید؟ شما بروید همین خیابان ولیعصر (عج) و از ۱۰ هزار نفر بپرسید که چند نفر کمانچه را دیدهاند؟