سید روح اله لطیفی -سخنگوی و دبیر شورای اطلاع رسانی گمرک ایران- جزئیات پیام سازمان جهانی گمرک در شرایط کرونایی موجود به اعضا را اعلام کرد که طی آن سازمان جهانی گمرک به تلاش های یکپارچه گمرکات کشورها برای خروج از بحران کوید-۱۹ و حمایت از مردم و مشاغل با تقویت زنجیره تامین جهانی، افزایش همکاری بین کشورهای عضو، استفاده از فناوری های نوین و قرار دادن «مردم» در مرکز فرآیند تحول تاکید کرده است.
در پیام سازمان جهانی گمرک آمده است که پس از کووید-۱۹ به سمت بازسازی حرک کرده و گمرکات باید به بررسی مشارکت فعال در شکل گیری یک محیط تجاری پایدارتر و سازنده و همچنین یافتن راه حل های آینده نگر بپردازند.
همچنین سازمان جهانی گمرک، از گمرکات عضو دعوت کرده است تا برای استفاده و توسعه تحولات دیجیتالی در مرزها،توجه ویژه ای به اتوماسیون، استفاده از فن آوری های نوآورانه و اتخاذ رویکرد مشترک با همه ذینفعان در طول زنجیره تامین داشته باشند و برای دستیابی به منافع حداکثری زنجیره تامین پایدار کمک کنند.
سازمان جهانی گمرک با بیان مشکلات پیش امده در مسیر تجارت به دلیل نگرانی های شیوع کرونا، مانند کنترل های اضافی، سردرگمی عمومی اولیه، کمبود منابع انسانی و تاخیر در مرزها، اقدامات پیشگیرانه دولت ها مانند فاصله اجتماعی، قرنطینه، تعطیلی و محدودیت های سفر، که بسیاری از بخش های اقتصاد را تحت تأثیر قرار داد، بر بازسازی زنجیره تامین و عادی سازی تجارت تاکید کرده است که تخصص و همکاری همه سازمان های مرزی و ذینفعان را عامل تعیین کننده می داند و از گمرکات خواسته تا در این روند، در سطح ملی و بین المللی، رهبری خود را نشان دهند.
به طوری که این بحران نشان داده است مدیریت هماهنگ مرزی توسط گمرکات امکان پذیر و کارآمد است و می تواند نهادینه شود و می توان چارچوب استاندارد و امن ، از جمله استانداردهای AEO را بسیار قابل توجه دانست و در بخش دیگری تاکید می کند به دلیل افزایش تجارت الکترونیکی در این دوران، برای کشورهای عضو می توان چارچوب استانداردهای WCO درباره تجارت الکترونیکی فرامرزی را به منظور پرداختن به امنیت و تسهیل در چارچوب این زنجیره تأمین نو ظهور با همکاری نزدیک با ذینفعان پیاده سازی کرد.
در پیام سازمان جهانی گمرک، فناوری های نوظهور و موثر مبتنی بر استفاده از کلان داده ها، تله ماتیک و فضای ابری و بهره گیری از کنترل های نامحسوس و ابزارهای الکترونیکی را روش های موثر و مثبت بر عملکرد کلی گمرک اعلام کرده است .که با تلفیق فناوری های نوآورانه در عملکرد مأموریت های گمرک، می توان فرایندهای ترخیص را الکترونیکی کرد.
دستگاه های کنترل نامحسوس، استفاده از بلاکچین، هوش مصنوعی، حسگرها و سایر فناوری ها، اشیاء بهم پیوسته و سایر پیشرفت های فن آورانه از نظر جمع آوری، ترکیب، به اشتراک گذاری و تجزیه و تحلیل داده ها، مزایای محسوسی دارند و این مزایا باید به حداکثر برسند.
از نظر این سازمان، برای ایجاد تاب آوری بیشتر ، « افراد» باید در مرکز توجه مدل احیاء باشند. و از انجا که شهروندان در سراسر جهان به دلیل شیوع کرونا زندگی روزمره خود را تغییر داده اند. به همین علت، از گمرکات خواسته می شود تا در نحوه کار خود نیز تجدید نظر کرده و از طریق افزایش آگاهی و ظرفیت سازی برای ارائه خدمات حرفه ای آماده شوند.
همچنین بر تاب آوری مبتنی بر درستکاری تاکید شده است و فقدان درستکاری در گمرک را مخدوش کننده فرصت های تجاری و سرمایه گذاری و تضعیف کننده اعتماد عمومی به دولت و در نهایت خطری برای رفاه شهروندان دانسته است.
به گفته سخنگوی گمرک ایران، سازمان جهانی گمرک یک سازمان بین دولتی است که مقر آن در بروکسل است و در خصوص توسعه قراردادهای بین المللی، اندازه گیری و طبقه بندی کالاها، ارزش گذاری، قواعد مبداء، گرداوری عواید و تعرفه گمرکی، امنیت زنجیره تامین، تسهیلات گمرکی بین المللی، مبارزه با جعل اسناد، مدرنیزاسیون گمرک ها و استانداردهای جهانی تجارت کالا را دنبال می کند و سامانه هماهنگ شماره گذاری کالا(HS) را پشتیبانی می کند و مدیریت جنبه فنی سازمان تجارت جهانی، توافقنامه ارزشگذاری گمرکی و قواعد مبدا را بر عهده دارد.
انتهای پیام