مدیرمسؤول روزنامهی اطلاعات در مراسم رونمایی از فراخوان جایزه جهانی استاد باستانیپاریزی که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان برگزار شد، اظهار کرد: من بهخوبی دغدغه فرزندان و خانواده استاد باستانیپاریزی را نسبت به تداوم این جایزه درک میکنم.
وی با اشاره به رموز محبوبیت استاد باستانیپاریزی، ادامه داد: دانش فراوان استاد، تربیت فرزندان صالح، حضور طولانی او در مطبوعات، زاویه دیدش به تاریخ اسلام، ایران و کرمان و معنویتی نهان که در آثارش هست، از جمله این رموز هستند. همچنین طنزی زیرپوستی که در مطالب استاد نهفته است و استفاده از اصطلاحات محلی که به سخنش رنگ و بوی تازه میبخشد و در زمانهایی که همه از مطالعه گریزان بودند، افراد بسیاری را به مطالعه واداشت، از جمله ویژگیهایی است که به ماندگاری استاد باستانیپاریزی کمک کرده است.
او با بیان اینکه نام و آثار باستانیپاریزی مانده است و خواهد ماند، اظهار کرد: اگر بهدنبال جای پای خدا بگردیم تا رمز مقبولیت او را بیابیم، طبق فرموده قرآن «کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام دادهاند خدای مهربان مهر آنها را در دل دیگران خواهد انداخت». بخشی از کارهای شایسته، انجام فرایض دینی است که در زمانهای مختلف یکسان است؛ اما برخی دیگر بسته به زمان، متفاوت میشوند و تشخیص آنها علم، هنر و توفیق نیاز دارد که استاد باستانیپاریزی به خوبی این ویژگیها را داشت.
مدیرمسوول موسسه اطلاعات افزود: عمل صالح صرفا تسبیح و ذکر گفتن نیست، بلکه گاهی کمک به مظلوم و مضحکه ظالم است، یکی از اعمال صالح استاد تشویق درست و بایسته دانشجویان به تاریخ، تحقیق و مطالعه بود.
وی ادامه داد: استاد باستانیپاریزی هیچگاه نام کسانی را که از آنها چیزی آموخته بود فراموش نکرد. همچنین کرمان برای او فقط خاک و خاطره نبود، بلکه نمونهای از تاریخ کشور محسوب میشد.
دعایی با بیان اینکه استاد باستانیپاریزی از مردم و برای مردم نوشت، افزود: این استاد ننگ دهاتی بودن را از زبان تحصیلکردهها زدود. عصایش از چوب درختان پاریز بود و هرگز پسوند «پاریزی» را از خود دور نکرد تا یادش باشد از کجا بوده است.
در این مراسم استاندار کرمان نیز گفت: استاد باستانیپاریزی، مورخ نامدار ایرانی است که حداقل باید شخصیت و آثارش را به حوزه خاورمیانه معرفی کنیم.
علیرضا رزمحسینی ادامه داد: نسل امروز نیازمند شناخت هویتهایی است که شاید فراموش شده یا روبه فراموشیاند. معرفی چنین شخصیتهایی میتواند برای جوانان ما الگو باشد. ضمن اینکه مردم خواهند آموخت که به بزرگان خود احترام بگذارند و قدر آنها را بدانند.
او بیان کرد: فرهنگسازی در این زمینه باید توسط دستاندرکاران انجام شود و برگزاری چنین مراسمی به معرفی درست شخصیتهای برجسته کمک میکند. خوشبختانه من افتخار حضور در محضر استاد باستانیپاریزی را داشتم وایشان ازاینکه یک شخصیت بومی برای استانداری کرمان انتخاب شده بود، بسیار ابراز خرسندی کرد.
استاندار کرمان اظهار کرد: استاد باستانیپاریزی با بیان خاطرهای تأکید میکرد که به مردم نباید پول مجانی بدهیم، بلکه باید کارورزی را سفارش کنیم. نباید مردم را تحقیر کنیم، باید آنها در شرایطی قرار دهیم که خودشان، خود را اداره کنند.
رزمحسینی افزود: ما نیز باید اکنون فرهنگ کار و تلاش را توسعه دهیم تا مردم از این طریق توانمند شوند. نهاینکه به آنها یارانه بدهیم چراکه عزت مردم در کار شرافتمندانه است.
رییس مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی نیز در این مراسم گفت: استاد باستانیپاریزی در طول ۶۰ سال قلمزنی کوشید تا خوانندگان چند نسل را دلبسته نگاه دارد.
دکتر سیدمحمدکاظم موسویبجنوردی اظهار کرد: لازم است از طرف دوستداران استاد باستانیپاریزی، موقوفهای برای این جایزه بینالمللی گذاشته شود تا جایزه فربهای برای تشویق دانشمندان و پژوهشگران شود.
وی با خواندن مقاله «پیر روشنضمیر کرمان» ادامه داد: کمتر دانشمندی همچون استاد باستانیپاریزی تاریخ نگاری را با هنر، ادب و نویسندگی در آثار جذاب خود پیوند داده است. او تاریخنگاری را فارغ از عناصر ادبی نمیدید.
رییس مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی گفت: وی به میهن و زادگاه خود، پاریز و کرمان عشق میورزید و در هر مقاله و محفلی یاد اینها را فراموش نمیکرد. او بر این عقیده بود که تاریخ کرمان، فشردهی تاریخ ایران است. باستانیپاریزی در تاریخ نیم قرن اخیر ایران بر جایگاه بلندی نشسته است و این جوینده زوایای تاریخ میدانست برای ماندن در خاطره تاریخ چه راههایی گشوده است.
در این مراسم، یک تاریخنویس کرمانی نیز اظهار کرد: استاد باستانیپاریزی سیر تا پیاز تاریخ را نوشت.
محمدعلی گلابزاده بیان کرد: روزگاری بیماریها و روزهایی دیگر نیز زلزلههای مهیب، طوفانها و … خطه پهناور استان کرمان را درنوردیده است؛ اما با تمام ناملایمتیها، این دیار تا کنون به بلندای جهان ایستاده است.
او سپس با اشاره به اینکه استاد باستانیپاریزی بارقه امیدی در کویر تفتان انسانی بوده است ادامه داد: وی یکی از بزرگترین شخصیتهای تاریخی کشور و دیار کریمان محسوب میشود.
گلابزاده اضافه کرد: اگر امروز از جایزه جهانی این استاد گرانقدر رونمایی میشود و باید گفت که بسیار پیش از این، جایزهی باستانیپاریزی، یعنی همان آثارش به دوستدارانش رسیده است.
همچنین در این مراسم محمدمهدی زاهدی – نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی – گفت: یکماه قبل در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، مباحث فرهنگی مربوط به دانشگاه آزاد اسلامی عنوان و در آن نشست، بستهای درباره کارهای فرهنگی دانشگاه آزاد مطرح شد.
وی افزود: چهار سال قبل، شورای عالی انقلاب فرهنگی، مصوبهای درباره جایزه پیامبر اعظم داشت که به «المصطفی» معروف شد و فردا شب نیز قرار است نخستین دوره این جایزه برگزار شود.
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: افق دید این جایزه بالاتر از نوبل است و به برگزیدگان آن ۵۰۰ هزار دلار داده میشود. ضمن اینکه جایزه المصطفی متعلق به کل جهان اسلام است، یعنی کشورهای اسلامی و افراد مسلمانی که در سایر کشورها زندگی میکنند از آن برخوردار خواهند شد.
زاهدی گفت: امکان این امر وجود دارد که جایزه استاد باستانیپاریزی تحت حمایتهای مناسب مالی دولت و نظام قرار گیرد، شبیه جایزه جلال آلاحمد که دو سال پیش مصوب شد.