به نقل از روزنامه رأی الیوم، وزرای خارجه و آب مصر، اتیوپی و سودان در پایان نشست روز یکشنبه با نظارت اتحادیه آفریقا با ادامه مذاکرات درباره سد النهضه طی هفته جاری موافقت کردند.
درحالی که وزارت خارجه مصر تأکید دارد باید به توافق الزامآوری قبل از شروع مرحله دوم از آبگیری سد النهضه دست یافت و این توافق باید منافع مشترک سه کشور را تأمین کند و حقوق و منافع آبی مصر را تضمین کند، اتیوپی اعلام کرد که با هیچ گونه معاملهای درباره سد که حق این کشور را در استفاده از آبهای رود نیل به چالش بکشد، موافقت نمیکند.
در بیانیه وزارت آب اتیوپی آمده است، با بیشتر مسائل مربوط به آبگیری اولیه و راهاندازی سالانه سد النهضه توافق شده و اختلاف اصلی بر سر قواعد آبگیری و پروژههای توسعه در آینده است. آدیس آبابا آماده است پیشنویس اتحادیه آفریقا را به عنوان سند کاری واحدی برای مذاکرات سهجانبه به کار گیرد.
به گفته خبرگزاری سودان، این سه کشور طی نشست مواضعشان را درباره امکان رسیدن به ساختاری برای ازسرگیری مذاکرات در سایه تحول مثبتی که به دنبال ارائه پیشنویس توافق توسط کارشناسان آفریقایی رخ داده، بررسی کردند.
خارطوم از این تحول استقبال کرد اما آن را کافی ندانست چراکه نقش واضح کارشناسان در تسهیل مذاکره و پیشنهاد راهکارهایی درباره مسائل آتی نامشخص است.
در پایان نشست توافق شد که این هفته نشستهای دوجانبه میان سه کشور و تیم کارشناسان و ناظران برگزار شود.
وزیر همکاری بین المللی آفریقای جنوبی درخواست کرد که این نشستها برای مشخص کردن اختلافات میان سه کشور باشد و نشستهای سهجانبه یکشنبه ازسرگرفته شود تا مذاکرات در اواخر ژانویه به پایان برسد.
از سوی دیگر مصر بر لزوم رسیدن به توافقی درباره سد النهضه در نزدیکترین زمان ممکن و قبل از آغاز مرحله دوم آبگیری سد تأکید کرد.
دولت سودان اواسط دسامبر از توافق با اتیوپی برای از سر گیری مذاکرات سد النهضه خبر داد. این مذاکرات پس از تحریم جلسات مذاکره توسط خارطوم متوقف شده بود. سودان اعلام کرده بود، در پیش گرفتن “روش قدیمی” فایده ای ندارد و باید کارشناسان برای حل این بحران وارد عمل شوند.
طرف های درگیر مذاکرات سه جانبه درباره سد النهضه را با ریاست وزیران آب اوایل ماه میلادی گذشته به ریاست خارطوم از سر گرفتند.
اتیوپی ساخت این سد را روی رود نیل از سال ۲۰۱۱ شروع کرده است اما مصر بابت تاثیر سد روی سهمش از آب نیل که بالغ بر ۵۵.۵ میلیارد متر مکعب در سال است و اکثر آن را از رود نیل تامین می کند، نگران است.
با وجودی که بیانیه مربوط به اصول این سه کشور پیرامون آبگیری و راه اندازی سد در سال ۲۰۱۵ به امضا رسیده است و مذاکره تنها راه دستیابی به توافق درباره این سد عنوان شده اما این مذاکرات که واشنگتن نیز بر مرحله ای از آن نظارت داشته فعلا به توافق نهایی منجر نشده است.
انتهای پیام