یکی از بحثهایی که در زمینه پیادهراهسازی مطرح بوده، موضوع جدارهسازی است؛ بهنوعی که بتوان در کنار زیباییهای بصری و یکسانسازی و البته مرمت جدارهها، بافت سنتی و تاریخی را نیز زنده نگه داشت. ما بهراستی باید دید که جدارهسازی پیادهراه بوعلی اینروزها به کجا رسیده است؟
پیش از آنکه در این زمینه پای صحبتهای مسئولین مربوطه بنشینیم، گریزی بزنیم به موضوع طرحهای بازآفرینی در شهرستان همدان:
شهریورماه سال جاری بود که در گفتوگویی اختصاصی با حسین افشاری فرماندار وقت همدان، بحث طرحهای بازآفرینی مطرح شد.
در این راستا فرماندار سابق همدان با اشاره به اینکه اعتباری بالغبر یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان برای بهسازی، جدارهسازی و مبلمان پیادهراههای میدان امام، خیابان بوعلی و اکباتان همدان از این محل ابلاغ شده است، گفت: این پروژه هماکنون پیشرفتی در حدود ۱۵ درصد دارد و اداره کل راه و شهرسازی استان همدان مجری آن و شهرداری همدان نیز دستگاه همکار در این پروژه است.
اما بهراستی حال که شاهد پیشروی کُند اجرای طرح جدارهسازی در همدان هستیم، آیا بخشی از این موضوع به اعتبار برمیگردد؟ آیا هماکنون این پروژه فعال است؟ چه اقداماتی تاکنون انجام شده و قرار بوده در این محدوده انجام گیرد؟ از این اعتبار حدود دو میلیارد تومان در قالب طرح بازآفرینی شهری تاکنون چه میزان تخصیص یافته و جان دوباره به این پروژه بخشیده است؟
در این خصوص بر آن شدیم تا گفتوگویی با وحید علیضمیر، معاون خدمات شهری شهرداری همدان و علی مالمیر، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان ترتیب دهیم که در ادامه آنها را میخوانید:
پروژه جدارهسازی پیادهراه بوعلی فعال است
معاون خدمات شهری شهرداری همدان در گفتوگو با قلم ضمن بیان اینکه هماکنون بخشی از اجرای جدارهسازی پیادهراه بوعلی به انجام رسیده است، عنوان کرد: سال گذشته بخش عمده جدارهسازی از آرامگاه بوعلی تا اول کوچه کولانج انجام شد.
وحید علیضمیر در تشریح این موضوع مطرح کرد: بحث پاکسازی جدارهها، جمعآوری زوائد، الحاقات و مرمت جدارهها و همچنین یکسانسازی تابلوهای مغازهها که در این طرح مدنظر بود، بدینترتیب در فاز نخست از آرامگاه بوعلی تا اول کوچه کولانج این اقدامات به انجام رسید.
وی با اشاره به آنکه تابلوهای چوبی برای این مغازهها از سمت شهرداری ساخته و هماکنون نصب شدهاند، اظهار کرد: در فاز دوم نیز اجرای جدارهسازی، جمعآوری زوائد، بازسازی و مرمت جدارهها از میدان امام تا کوچه سر پُل یخچال انجام شده است.
علیضمیر با بیان اینکه پیشروی طرح جدارهسازی این محدوده کاری سنگین بود، ابراز کرد: این محدوده دارای بافتی آسیبدیده و قدیمی بود، بدینسان بازسازی آن کاری سنگین بود.
این مسئول با اشاره به آنکه بازسازی این محدوده براساس اصول ابلاغی میراث فرهنگی و طرح مشاور انجام شده است، مطرح کرد: قسمت جدارهسازی در فاز دوم درحال اتمام است.
معاون خدمات شهری شهرداری همدان با بیان اینکه قسمت پایین پیادهراه یعنی محدوده نزدیک به میدان امام بافت میراثی دارد، یادآور شد: در اجرای طرح جدارهسازی در این محدوده هماهنگیها با اداره کل میراث فرهنگی همدان انجام شده تا بتوانیم مطابق با سیاستها و ضوابط مدنظر طرح جدارهسازی را به انجام برسانیم.
علیضمیر ادامه داد: پروژه جدارهسازی پیادهراه بوعلی هماکنون فعال بوده و جدارههای هر دو طرف این پیادهراه در پروژه جدارهسازی درنظر گرفته شده و با فازبندی، طرح درحال پیشروی است.
معاون خدمات شهری شهرداری همدان در بخش پایانی این گفتوگو با تصریح بر اینکه درمجموع تاکنون بیش از یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برای جدارهسازی پیادهراه بوعلی هزینه شده است، مطرح کرد: این هزینهها از اعتبارات داخلی شهرداری بوده و اعتبارات بازآفرینی به این پروژه تزریق نشده است.
این طرح جزء پروژههای بازآفرینی شهری مصوب شده است
در ادامه مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان نیز در گفتوگو با قلم با بیان اینکه در زمینه جدارهسازی پیادهراه بوعلی و طرح برخی محورها در این راستا با مشاور مذاکره کردهایم، ادامه داد: طی مذاکرات بهعملآمده برای تهیه طرح وارد کار شدهایم.
علی مالمیر در این خصوص تصریح کرد: پیشروی شهرداری همدان در زمینه جدارهسازی پیادهراه بوعلی با نظارت اداره کل میراث فرهنگی استان انجام میشود.
وی با بیان این موضوع، خاطرنشان کرد: پیشتر طی چندسال اخیر مرمت میدان امام (قسمتهای شیروانی اطراف میدان و ابتدای خیابان بوعلی) را به انجام رساندهایم و بهصورت مستمر مرمت میدان و ۶ خیابان منتهی به آن و قسمتهای شیروانی آنها را پیش میبریم.
مالمیر با بیان اینکه شهرداری همدان هماکنون اجرای طرح جدارهسازی را در بخشهایی از پیادهراه بوعلی به موازات پیش برده است، عنوان کرد: این طرح جزء پروژههای بازآفرینی شهری مصوب شده است و براساس آن، تمامی طول پیادهراه بوعلی جدارهسازی خواهد شد.
درحالی که طرح جدارهسازی پیادهراه بوعلی جزء طرحهای بازآفرینی شهری مصوب شده و برای آن اعتباراتی درنظر گرفتهاند، اما تاکنون اعتبار مدنظر که در حدود دو میلیارد تومان است، به این پروژه تزریق نشده؛ بهراستی این عدم تزریق بهموقع چه علتی دارد و قرار است پیادهراه بوعلی تسریع در اجرای این پروژه را با کدام پشتوانه اعتباری چشمانتظار باشد؟
جدارهسازی مناسب بهمنظور بهرهبرداری بصری و البته نگهداشت بافت سنتی این پیادهراه موضوعی است که در اجرای طرح پیادهراهسازی همواره روی آن مانور داده شده، اما حال که اجرای این طرح در قالب طرحهای بازآفرینی نیز دیده شده است، چرا هنوز تزریق این اعتبارات را به پروژه جدارهسازی شاهد نیستیم؟ امروزه کاربرد پیادهراهها بهویژه در حفاظت از بافتهای کهن شهری، جایگاه ویژهای در مباحث شهرسازی پیدا کرده است. اینکه بتوانیم با ابزاری مفید در جهت حفظ فضاهای بافت شهری کهن و آشتی آن با فضای مدرن شهری قدم برداریم و در این بین بتوانیم شاخصهای کیفیت زندگی، حفظ هویت شهری، ارتقای سرزندگی شهری و مباحثی از ایندست را ارتقا دهیم، جزء موارد ضروری در برنامهریزیهای شهری است. یکی از این روشها، ایجاد پیادهراههایی با حفظ بافتهای تاریخی شهری بوده، اما بهراستی در این بین نیاز است تا پیوستگی جدارهها، وجود فضاهای سبز و مبلمان شهری مناسب نیز دیده شود تا بتوان علاوهبر بحثهای عمرانی، دستاوردهای اجتماعی و امنیتی را نیز شاهد بود. بدینسان امید است حال که پیشروی جدارهسازی و به قولی تکمیل پروژه پیادهراهسازی بوعلی را در همدان شاهد هستیم، اعتباراتی که برای این پروژه نیز در قالب طرحهای بازآفرینی درنظر گرفته شده است، تزریق پروژه شوند تا شاهد تسریع در اجرای آن بوده و در بند زمان شدن و پیشروی کُند این پروژهها را نبینیم، چراکه چشمانتظاری اتمام و تحویل مناسب این پروژه موضوعی است که خواسته بسیاری از شهروندان، پزشکان، کاسبان و فعالین در واحدهای صنفی این محدوده است، حال آنکه حتی تزریق قطرهچکانی اعتبارات را هم از سوی طرحهای بازآفرینی که نام آن را یدک میکشد، تاکنون به خود ندیده است.