با این وجود واشنگتن از همان آغاز روند رسیدگی به این شکایت، همواره تاکید داشت که دیوان بینالمللی دادگستری صلاحیت قانونی رسیدگی به این پرونده را ندارد و استدلال میکرد که اعمال این تحریمها الزامی بودند زیرا ایران «تهدیدی جدی» برای امنیت بینالمللی محسوب میشود. با رای روز چهارشنبه دیوان در قبال ایرادات مطرح شده از سوی آمریکا، امکان رسیدگی ماهوی به این دادخواست فراهم شد.
بر اساس بیانیهای که از سوی دیوان بینالمللی دادگستری منتشر شده است، قضات دیوان به اتفاق آراء، اعتراض مقدماتی آمریکا به صلاحیت این دادگاه برای رسیدگی به این شکایت را رد کردند. زیرا از نظر آنها موضوع شکایت، تفسیر یا اعمال معاهدۀ مودت امضا شده در سال ۱۹۵۵ میلادی نبوده است. قضات دیوان همچنین به اتفاق آراء، اعتراض آمریکا به عدم صلاحیت دیوان برای رسیدگی به موضوعات مربوط به فعالیتهای تجاری و معاملات ایران (یا اتباع و شرکتهای ایرانی) با کشورهای ثالث (یا اتباع و شرکتهای آنها) را رد کردند.
قضات دیوان با پانزده رای موافق در مقابل یک رای مخالف، اعتراض ایالات متحده مبنی بر غیرقابل قبول بودن شکایت مطرح شده از سوی ایران را رد کردند. قضات دیوان همچنین با پانزده رای موافق در مقابل یک رای مخالف، اعلام داشتند که این دیوان به موجب بند ۲ پیمان مودت، صلاحیت رسیدگی به دادخواست دریافت شده از سوی ایران در تاریخ ۱۶ ژوئیه ۲۰۱۸ میلادی را دارد و این درخواست قابل قبول است.
واکنش ایران به حکم دادگاه لاهه
محمد جواد ظریف، تصمیم روز چهارشنبۀ دیوان بینالمللی دادگستری را که خود را برای رسیدگی به دادخواست لغو تحریمهای ایالات متحده «صالح» میدانست، یک «پیروزی» توصیف کرد. وزیر خارجه ایران در پیامی توییتری نوشت: «یک پیروزی دیگر برای ایران.»
ایالات متحده آمریکا پیش از این در اواخر سال ۲۰۱۸ میلادی، پس از آنکه دیوان بینالمللی دادگستری طی حکمی اعلام کرد که این کشور باید در موضوع وضع تحریمها علیه ایران محدودیتهایی قائل شود و موانع صدور اقلام بشردوستانه به ایران را برطرف کند، به «پیمان مودت با ایران» پایان داد. در آن زمان مایک پمپئو، وزیر خارجه وقت آمریکا اعلام کرد که «ایران از دادگاه بینالمللی دادگستری برای حمله به آمریکا سوءاستفاده کرده است».