دکتر سیدحسن هاشمی در مطلبی با عنوان «کاش تکرار شود» در اینستاگرام خود آورده است:« در سفر به سوریه برای چندمین بار بر مزار بزرگمردی از ارادتمندان خاندان عصمت و طهارت حاضر شدم که از سر همین علاقه و ارادت، سالهاست در جوار مرقد مطهر حضرت زنیب (س) آرمیده است.
از دکتر علی شریعتی می گویم، معلمی که نسل ما همیشه مدیون اندیشههای عمیق، نگاه متفاوت و کلام اثرگذار او خواهد بود.
برای ما که دوره تحصیلمان با اوج فعالیتهای او در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد و حسینیه ارشاد تهران همراه بود، خاطرات فراوان و شیرینی از آن عزیز و پدر دانشمند و بزرگوارش به یادگار، ماندگار است.
دکتر شریعتی در کنار سایر وجوه ممتاز شخصیتی، از عناصر اثرگذار در روند مبارزات و پیروزی انقلاب اسلامی بود و برای آشنایی و آشتی نسل جوان با دین و دینداران، بسیار تلاش کرد و آزار دید؛ آن هم در رژیم دینستیز شاهنشاهی که مکاتب الحادی به شدت در محیطهای فرهنگی و دانشگاهی فعال بودند.
آنچه از میان گفتهها و نوشتههای او در ذهنم برجستهتر است؛ انذارهای او از “زر و زور و تزویر” است؛ دکتر شریعتی اینها را به مثابه سه عنصری میدانست که عامل به بند کشیده شدن انسانیت در طول تاریخ بودهاند. وی همواره از اینکه عدهای از جهل مردم سوء استفاده میکردند، رنجیده خاطر بود.
شریعتی در چنین شرایطی همانند بسیاری از بزرگمردان انقلاب اسلامی نظیر شهیدان بهشتی و مطهری، در کوران فشارهای طاغوت و نظام شاهنشاهی به روشنگری میپرداخت … و او هرگز تکرار نشد.
اندیشمندی که به شدت به اسلام ناب محمدی و مکتب علوی معتقد بود؛ روحانیت مجاهد و مبارز را پیشتاز مبارزه با استعمار و استبداد و امام خمینی (ره) را بنیانگذار نهضت اسلامی معرفی میکرد.
آری؛ بازهم مزار ساده او، دیوار و سقفی گچی که جای جایش آسیب دیده، برایم گواه سادگی بزرگمردی شد که شرافتمدانه زیست و فارغ از تجملات مرسوم، در گوشهای بیرون از وطن آرام گرفت.
شریعتی، شعور را شرط لازم شعار میدانست. چنانچه، بیشتر از صوت خوب برای خواندن قرآن، به فهم خوب از کلام خدا دعوت میکرد. جهل را خطرناکتر از استبداد میدانست و میگفت: ممکن است بتوان بر استبداد و استعمار فائق آمد، اما اگر جهل در جامعه ریشه کن نشود، از در که بیرونش کنند از پنجره وارد خواهد شد.
امید که روزی از میان اندیشمندان این مرز و بوم، نمونههایی با نفوذ کلام، منطق، فراگیری و شیوایی بیان دکتر شریعتی را شاهد باشیم که نسل جوان را مجذوب خود ساخته بود. امروز البته بیشتر از هر روز محتاج آنیم که او تکرار شود. کاش.»