دانشمندان در جزیره «لسبوس» یونان از کشف «منحصر به فرد» درختی فسیل شده که ریشهها و شاخههایش هنوز دستنخورده و سالم باقی ماندهاند، به وجد آمدهاند.
پژوهشگران گفتند که این درخت تقریبا ۲۰ متری به فهم کارشناسان درباره اکوسیستم نیمهگرمسیری منطقه در حدود ۲۰ میلیون سال قبل، کمک میکند.
این اولین کشف از نمونهای تا این اندازه سالم طی ۲۵ سال حفاری در جنگلی در جزیره لسبوس است. این جنگل در فهرست پارکهای زمینشناختی جهانی یونسکو قرار دارد. این جنگل سابق که اکنون به فسیل تغییر شکل داده، دربرگیرنده فسیلهای صدها نوع درخت است و در هفتههای اخیر در آنجا حدود ۱۵۰ درخت دیگر کشف شده است.پرفسور نیکلاس زوروس، از دانشگاه اژه، به ایندیپندنت گفت که نمونه فسیل دستنخورده، اتفاقی و هنگامی کشف شد که یک نفر متوجه شاخهای در روی زمین شد، آن هم در جایی که درست در مسیر نقشه احداث یک جاده، قرار داشت.او گفت: «ما با یک مورد فسیل استثنائی مواجهیم که در آن یک درخت تقریبا با تمامی ساختارش حفظ شده است.»او گفت: «این در تاریخ «دیرین گیاهشناسی» تمام دنیا، یک موقعیت یگانه به شمار میرود. بهعلاوه، این درخت در میان خاکسترها و دیگر مواد فوران شده در یک فوران آتشفشانی، دفن شده که باعث میشود این نمونه، اهمیت مضاعف یابد.»او افزود: «وقتی که بقایای فسیل گیاهان را پیدا میکنیم، معمولا تمیز قائل شدن میان بقایای ریشهها، تنهها، شاخهها، برگها، و یا حتی میوههای درختی که متعلق به آن هستند، دشوار است.»او گفت: «این فسیل منحصر به فرد درخت نقش چشمگیری در فهم تکثر بیولوژیک درختان منطقه اژه در ۲۰ میلیون سال قبل خواهد داشت. پس از تکمیل حفاری، که هنوز در جریان است، ما کار تحقیق درباره جزئیات فسیل درخت را آغاز میکنیم تا درخت را شناسایی کنیم.»فسیل فوق در نوامبر گذشته کشف شد و کار حفاری تا ماه ژانویه ادامه یافت، و حتی در جریان تعطیلات کریسمس نیز متوقف نشد. پرفسور زوروس افزود: «وقتی که شاخههایی را که هنوز به تنه درخت متصل بود کشف کردیم، تمامی اعضای گروه شگفتزده شده بودند.»این فسیل به حدود ۳۰ متر دورتر و به محل ویژه و دارای سرپناه منتقل شده که در آنجا در معرض تماشای عموم قرار خواهد گرفت.حفاری، بخشی از یک پروژه طولانیمدت موزه تاریخ طبیعی جنگل فسیلی لسبوس است، که در کنار شاهراه ۲۰ کیلومتری کالونی-سیگری، در دست اقدام است. پرفسور زوروس، گفت: «پانزده نقطه قابل توجه تاکنون شناسایی شده و فسیلها در جای خود دستنخورده باقی خواهند ماند.»تصور میشود که جنگل نیمهگرمسیری لسبوس بر اثر یک فوران عظیم آتشفشانی از بین رفته است، مشابه آنچه که در سال ۷۹ قبل از میلاد، پمپئی را دفن کرد. به دنبال بارش سنگین باران و ترکیب شدن آن با خاکستر و بقایای آتشفشانی و دفن بقایای جنگل در میان گل، فرایند فسیلسازی صورت گرفته است.
منبع: ایندیپندنت