ریحانه شهرستانیفر با اشاره به اینکه انواع روغنها اعم از روغنهای گیاهی و حیوانی در نوک هرم غذایی قرار دارند، افزود: توصیه ما به استفاده از روغنهای گیاهی است زیرا روغنهای حیوانی به دلیل آنکه از نوع اشباع شده هستند باید محدود شده و از سفره غذایی حذف شوند.
روغنهای حیوانی موجب گرفتگی رگها میشوند
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: روغنهای حیوانی به دلیل اشباع بودن باعث گرفتگی عروق و به مرور زمان موجب بسته شدن رگها و سکته قلبی میشوند.
شهرستانیفر خاطرنشان کرد: در گذشته به علت فعالیت زیاد بدنی اگر از روغن حیوانی استفاده میکردند مشکل خاصی پیش نمیآمد زیرا با سوخت و ساز کافی بدن جلوی انسداد رگها و گرفتگی عروق گرفته میشد ولی در حال حاضر بیشتر افراد کارشان را پشت میز انجام میدهند و فعالیت آنچنانی ندارند، بنابراین نباید از روغن حیوانی استفاده کرد.
وی استرس را یکی از علل اصلی بیماریها دانست و گفت: در زندگی امروز انواع استرسها موجب شده مواد آنتی اکسیدان در بدن تولید شود که این خود سرطانزا است بنابراین توصیه میشود حتما از روغنهای گیاهی استفاده شود.
زلیخا رمضانی یک کارشناس تغذیه دیگر در این باره به ایسنا گفت: در ساختار اسیدهای چرب، اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع داریم و اشباع آنهایی هستند که تمام پیوندشان از نوع یگانه است و هیچ دوگانگی در پیوندشان وجود ندارد و به همین دلیل در دمای اتاق به شکل جامد هستند و وقتی وارد بدن میشوند در رگها به مرور زمان رسوب میکنند و همانند یک لوله آب که به مرور جرم میگیرد و مسدود میشود، این رگها هم میگیرند و مسدود میگردند و باعث سکته میشوند.
رمضانی افزود: وقتی توصیه به استفاده از روغنهای گیاهی میکنیم منظور روغنهای دارای امگا ۳، امگا ۶ و امگا ۹ همانند روغنهای ذرت، کلزا، کنجد و آفتابگردان و سویا هستند که برای پخت و پز و سرخ کردنی باید استفاده شود.
وی تصریح کرد: توصیه ما این است که از این روغنها نیز باید به تنوع استفاده کرد و به صورت ماهانه از روغنهای مختلف استفاد شود زیرا هر کدام از این روغنها اسیدهای چرب ضروری بدن را دارند.
رمضانی با تاکید بر روغنهای مخصوص سرخ کردنی برای سرخ کردن استفاده شود، اظهار کرد: باید حواسمان باشد که برای سرخ کردن باید حتما از روغن سرخ کردنی که معمولا نیمه جامد است و توانایی سرخ کردن دارد استفاده کرد و برای پخت و پز از روغنهای معمولی که معمولا گیاهی است، استفاده کرد.
وی عنوان کرد: هر روغن دو تا سه بار در روز بیشتر نباید استفاده شود و نباید آن را برای روز بعد گذاشت زیرا برای بدن بسیار مضر است خصوصا اینکه نباید در فرایند سرخ کردن تغییر شکل و رنگ یابد.
این کارشناس تغذیه خاطرنشان کرد: روغن زیتون روغن بسیار خوبی است که به دلیل داشتن اسیدهای چرب برای بدن بسیار مفید است، ولی نباید به صورت سرخ کردنی استفاده شود بلکه باید تنها برای سالادها و پخت و پز ساده که نیاز به حرارت زیادی ندارد بکار رود.
رمضانی یادآور شد: روغنهای جامد که به نام روغن نباتی معروف هستند به دلیل اضافه کردن هیدروژن در دسته روغنهای اشباع شده قرار دارند و بنام اسیدهای چرب معروف و برای بدن مضر هستند و در استفاده از این روغنها با توجه به برچسب آن از اسید چرب زیر دو درصد استفاده شود. / ایسنا