محمد فطانت، در ابتدای این نشست گفت: بورس تهران دوران بسیار سختی را از لحاظ تاریخی در یک سال گذشته سپری کرد که در این دوران سخت همراهی اصحاب رسانه در تجهیز بازار و افکار عمومی و روشنگری نقش موثری ایفا کرد.
وی به عملکرد بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ارزش بازار سرمایه به ۴۲۰ میلیارد تومان رسیده و بورس تهران ۱۲۰ میلیارد دلاری شده است.
وی افزود: همچنین شاخص بورس تهران در ابتدای سال ۶۲ هزار و ۴۶۱ واحد بود که اکنون به ۷۷ هزار و ۷۰۰ واحد رسیده و رشد ۲۳ درصدی را تجربه کرده است. همچنین شاخص هموزن در ابتدای سال ۱۰ هزار و ۷۵ واحد بود که اکنون با رشد ۲۷ درصدی مواجه شده و ۱۲ هزار و ۵۶۲ واحد رسیده است. این در حالی است که شاخص قیمت بورس با رشد ۸ درصدی مواجه شد و شاخص کل فرابورس رشد ۲۲ درصدی را تجربه کرده است. بنابراین ارزش بازار بورس تهران به ۳۲۰ هزار میلیارد تومان رسیده و فرابورس تهران ارزشی معادل ۹۵ هزار میلیارد تومان دارد.
رئیس سازمان بورس افزود: همچنین متوسط روزانه ارزش معاملات که از ابتدای سال تا ۲۰ دیماه ۱۰۰ میلیارد تومان در روز بود به ۳۸۵ میلیارد تومان رسیده است که در محاسبه این اعداد حجم معاملات عمده محاسبه نشده است. لذا این موضوع نشان میدهد نقدینگی در بین بازارهای رقیب، بازار سرمایه را به عنوان هدف خود انتخاب کرده است.
معاملات سرمایهگذاران خارجی به ۱۲۰ میلیارد تومان رسید
فطانت افزود: همچنین در بخش سرمایهگذاران خارجی حجم معاملات روزانه انجام شده توسط آنها روزانه به ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان بود که حجم کل معاملات موجود نزد سرمایهگذاران خارجی که کد مشخصی برای آنها صادر شده است به ۱۲۰ میلیارد تومان رسیده است.
وی گفت: همچنین از لحاظ حجم تامین مالی تاکنون حجم افزایش سرمایه شرکتها به ۲۱ هزار میلیارد تومان رسیده که پیشبینی میشود این رقم تا پایان سال به ۳۰ هزار میلیارد تومان برسد.
رئیس سازمان بورس در ادامه به انتشار اوراق خزانه اسلامی اشاره کرد و گفت: در سال جاری پنج هزار میلیارد تومان اوراق خزانه اسلامی برای اولین بار در بازار عرضه شد که اقدام بسیار مهمی در این راستا محسوب میشود. همچنین هفت هزار میلیارد تومان اوراق اسلامی به عنوان پرداخت بدهی دولت به پیمانکاران آغاز شد که این ابزار اقدام خوبی است تا شرکتها از این طریق مطالبات خود را وصول کنند.
عرضه ۵۱۴ میلیارد تومان سهم در بازار
وی تصریح کرد: از ابتدای سال تاکنون در بازارهای بورس و فرابورس ۱۳ شرکت عرضه شده است که حجم عرضههای اولیه به ۵۱۴ میلیارد تومان از ابتدای سال تاکنون رسیده است.
انجام ۹۰ هزار میلیارد تومان از طریق بازار
وی خاطرنشان کرد: همچنین از ابتدای سال تاکنون حجم صندوقهای سرمایهگذاری و تامین مالی که از این طریق صورت گرفته به ۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است که در این بخش تاسیس شرکتهای سهامی عام و همچنین افزایش سرمایه شرکتها میتواند در این بخش لحاظ شود، لذا عدد تامین مالی صورت گرفته از طریق بازار سرمایه نسبت به سال گذشته از رشد بالایی برخوردار بوده است که پیشبینی میشود در سال جاری ۹۰ هزار میلیارد تومان تامین مالی از طریق بازار سرمایه به عنوان رکورد تاریخی در این بازار صورت بگیرد.
وی خاطرنشان کرد: از ابتدای سال تاکنون ۶۵۰ هزار نفر در صندوقهای سرمایهگذاری فعال در بورس سرمایهگذاری کردند که این پتانسیل جدید برای بازار سرمایه محسوب میشود زیرا افراد توانستند در قالب دارندگان خورده اوراق از طریق صندوقهای سرمایهگذاری وارد بازارهای سرمایه شوند.
انتشار ابزارهای جدید در بازار سرمایه
وی تصریح کرد: در سال جاری ابزارهای متعددی در بازارهای سرمایه وارد شدند و برای اولین بار تامین مالی کردند. در این راستا میتوان از اوراق استصناع برای اولین بار با رقم ۱۶۰ میلیارد تومان عرضه شد که در کمتر از یک روز به فروش رسید. همچنین در هفتههای گذشته تامین مالی نفت از طریق انتشار مشارکت در بازار سرمایه صورت گرفت.
وی تصریح کرد: بنابراین در حال حاضر اوراق اسناد خزانه اسلامی، اوراق استصناع، اوراق مرابحه و سپرده کالایی صنعت نفتی که در بورس انرژی عرضه شدهاند در بازار سرمایه وجود دارند. این در حالی است که مجموعه وزارت نفت برای اولین بار حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان از طریق بازار سرمایه و اوراق سلفی موازی تامین مالی کرده است.
عرضه اوراق جدید رهنی در بورس
رئیس سازمان بورس در ادامه از عرضه اوراق جدید رهنی در بورس خبر داد و گفت: دستورالعمل اوراق جدید رهنی ابلاغ شده و مراحل تصحیح ارکان آن صورت گرفته است و بانک مرکزی درصدد است تا ۳۰۰ میلیارد تومان از طریق اوراق رهنی در بازار سرمایه عرضه کند. این در حالی است که براساس نامه وزیر مسکن به معاون اول رئیسجمهور نوشته است برنامه خود را برای انتشار اوراق رهنی ۱۰ هزار میلیارد تومان ذکر کرده است.