گروه علمی: استرس، تغذیه ناسالم، فستفودها، استفاده از چربیهای اشباعشده، کمتحرکی و مصرف نابجای داروهای شیمیایی از جمله دلایل بروز “کبد چرب” است.طبق تحقیقات بهعملآمده، بزرگترین خطر ابتلا به کبد چرب، عوارض قلبی و عروقی است که هر گرید کبد چرب، ۱۰ سال از طول عمر انسان میکاهد و بیماریهای قلبی را جلو میاندازد؛ انسدادها، بیاشتهایی، لاغری، بزرگ شدن شکم، بههم ریختن اندکسهای خون، ریزش مو و آب آوردن شکم از علائم گرید۴ کبد چرب است که باید در این مرحله پیوند کبد انجام شود.
استفاده بقاعده و کم از روغنهای زیتون و حیوانی، پرهیز از غذاهای کارخانهای با مواد نگهدارنده، خودداری از مصرف آب یخ و سرد بهویژه در حالت ناشتا، بین غذا و هنگام ورزش و نیز خوردن غذا با آرامش و خوب جویدن، ابتلا به کبد چرب را کاهش میدهند همچنین استفاده از چاشنی ربهای انار، سیب، به، آلو و ازگیل کنار غذاها توصیه میشود و کسانی که نمیتوانند بین غذا یا ورزش آب ننوشد، بهتر است از آب گرم یا ترکیب آب گرم و گلاب بهصورت جرعه جرعه استفاده کنند.
همچنین برای تقویت و بهبود عملکرد کبد، گیاه “ماریتیغال” یا خارمریم در بازسازی و جوانسازی کبد، دمنوش ریشه باباآدم مقوی فوقالعاده کبد و قلب و مغز، گیاه اکیناسه که شربت و قرص آن هم در بازار موجود است برای تقویت سیستم ایمنی بدن، زنجبیل با استفاده از مصلحات آن در گرممزاجان و نیز مصرف ناشتای ترکیب دارچین و عسل، زردچوبه و عسل، عسل و لیمو که مناسب همه طبعها است برای پاکسازی و دفع عفونتها و بازکننده مجاری کبد از گیاهان مفید بهشمار میروند.
سیر با طبع گرم و خشک بالا برای گرممزاجان و کبد گرم خوب نیست اما سیرترشی قهوهای و شیرین معجون و اکسیری با خاصیت درمانی بهویژه پاکسازی جدار کبد و قلب و عروق است که برای همه طبعها توصیه میشود البته سیرسیاه که اخیراً به بازار آمده است، خواص سیر ترشی را ندارد؛ چای سبز هم برای مزاج سرد و تر با بلغم و رطوبت بالا مفید است و مصرف آن همانند قهوه، بیشتر از هفتهای ۲ تا ۳ بار موجب خشکی کبد میشود؛ چای سفید هم بهعلت مرغوبیت و خاصیت خونسازی و تقویت معده از چای سبز برتر است که در چین و کشورهای پیشرفته بیشتر مورد توجه است.
میوههای پاییزی برای تقویت کبد و سیستم ایمنی بدن مفید است؛ در پاییز، بیماریها بهدلیل غلیظتر شدن خون و تجمع سودا بیشتر میشود و چغندر از میوههایی هست که فلز سنگین و رسوبات بدن را جذب و دفع میکند؛ کدو حلوایی، شلغم، لبو و انار و مصرف بقاعده آجیلها از جمله مغز گردو، بادام، پسته و فندق تأمینکننده امگا ۳ و ۶ و ۹ بدن و تقویتکننده کبد و درمان کبد چرب هستند.
مصرف انواع سبزیجات بهویژه کاهو، هویج، کلم، توت قرمز و شاهتوت، سیب ناشتا، کنگر فرنگی یا آرتیشو، سبزی جعفری، عناب دمکرده یا خشک یا رب عناب، سرکهشیره، انواع سکنجبین، ترکیبی از آب شلغم و هویج و چغندر و کرفس ناشتا در ۲۱ روز کاهنده سریع چربی خون و کلسترول هم هست، دمنوش ناشتای گیاه کاسنی و شاهتره در ۲۱ روز، خارخاسک و خارشتر، درمنه، ماءالجبن و ماءالشعیر طبیعی، زعفران، انجیر، فندق، توت سفید، گلاب، مویز و زیتون همه از مقویات کبد و درمان کبد چرب است همچنین مصرف کم شیرینی طبیعی بعد از غذا شامل شیره و عسل و مرباهای بالنگ، به و سیب کمک به هضم بهتر و عملکرد کبد میکند.همچنین مصرف عسل یا شیره انگور رقیقشده یا سیب مفید است و برای پیشگیری از کبد چرب باید مراقب غذایمان باشیم که هر اقلیم و آبوهوایی، غذای خاص خود را دارد و ژنتیک و مسایل موجود در کشور هم در سلامتی افراد مؤثر است مثلاً در اروپا و آمریکا راحتتر قهوه و شکلات مصرف میشود اما در ایران که اکثراً صفراوی و گرم و خشک هستند و ذاتاً کبدهای مردم ضعیف است با افراط در مصرف قهوه و شکلات حتی شکلات تلخ دچار اختلال و چربی کبد میشوند.