گروه جامعه:سازمان ملل متحد از توزیع ناعادلانه واکسن کرونا به شدت ابراز نگرانی کرده و قصد دارد برای بهبود این وضعیت اقدام کند. ۱۸۰ کشور عضو این سازمان با امضای بیانیهای از دسترسی عادلانه همه کشورها به واکسن کرونا حمایت کردند.
دستکم ۲۰ کشور جهان تا کنون یک دوز واکسن کرونا هم دریافت نکردهاند، در حالی که بیماری کووید۱۹ در این کشورها نیز شیوع دارد و هر روز قربانی میگیرد.
اکثریت قاطع ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل متحد با امضای بیانیهای از دسترسی عادلانه همه کشورها به واکسن کرونا پشتیبانی کردند. این بیانیه به ابتکار لبنان به رای گذاشته شد.
امضاءکنندگان این بیانیه عمیقا ابراز نگرانی کردهاند که به رغم “توافقها، ابتکارها و اعلامیههای بینالمللی” واکسن پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید۱۹ همچنان ناعادلانه توزیع میشود.
۱۳ کشور از جمله کره شمالی، میانمار، سوریه، جمهوری آفریقای مرکزی و سودان جنوبی از امضای این بیانیه خودداری کردهاند.
امضاءکنندگان بیانیه با اشاره به این که توزیع ناعادلانه واکسن کرونا در داخل برخی کشورها هم رخ میدهد متعهد شدهاند واکسن را به عنوان یک “کالای عمومی جهانی” تلقی کرده و “دسترسی عادلانه و منصفانه” همه به آن را تضمین کنند.سازمان بهداشت جهانی سال گذشته سازوکار موسوم به کوواکس COVAX را برای توزیع عادلانه واکسن کرونا راه انداخت که اکثریت اعضای سازمان ملل آن را یک “مکانیسم مناسب” برای این کار ارزیابی کردهاند.مطابق برنامهها قرار بود از طریق سامانه کوواکس تا پایان ماه مه (دهم تیر) حدود ۲۴۰ میلیون دوز واکسن کرونا میان بیش از صد کشور کمتر برخوردار و فقیر توزیع شود.این برنامه به تازگی ضربه سختی خورد زیرا عرضه واکسنهای موسسه سرمسازی هند (SII) دچار اختلال شد. این موسسه واکسن آسترازنکا، محصول دو شرکت داروسازی بریتانیایی و سوئدی را برای بازار داخلی و سازوکار کوواکس تولید میکند.دولت هند با توجه به گسترش شدید پاندمی کرونا در این کشور و با استناد به نیاز روزافزون داخلی از صدور مجوز برای صادرات واکسن خودداری میکند.