تهیه هفتسین سفره عید نوروز یکی از آداب و سنن تاریخی ایرانیان است که هر یک نویدی از اتفاق خوب و آیندهای روشن میدهد که میتوان به سبزه این سفره به عنوان نمادی از سرسبزی و شادابی اشاره کرد.
اما این سبزه شاداب اتفاق تلخی را برای استراتژیکترین محصول کشاورزی رقم میزند، چرا که اگر هر یک از ۲۴ میلیون و ۷۶۶ هزار خانوار ایرانی حدود ۳۰۰ گرم گندم برای سبزه سفره هفتسین خریداری کنند، در واقع بیش از ۷۴۰۰ تن گندم به سبزه و بعد از ۱۳ روز به زباله تبدیل میشود.
البته اگر بخواهیم میانگین قیمتهای داخلی، خارجی و نرخ خرید تضمینی گندم را برای ارزشیابی این میزان گندم ضایع شده در نظر بگیریم، میتوان گفت به طور متوسط هر کیلوگرم گندم حدود ۱۳۰۰ تومان در بازار مصرف به دست مردم میرسد و اگر بر این اساس قیمت میزان گندم مصرفی سفره هفتسین ایرانیان را محاسبه کنیم در واقع ایرانیان در ایام نوروز هر سال ۹ میلیارد و ۶۵۸ میلیون و ۷۴۰ هزار تومان هزینه روی دست بخش کشاورزی میگذارند.
در حالی که میتوان به جای گندم از دیگر گیاهان برای سبزه سفره هفتسین استفاده کرد یا حتی به گفته کارشناسان میتوان به جای دور انداختن و آلودهکردن محیط زیست آن را در فضاهای تعیین شده بکارند تا شاید فرهنگسازی برای توسعه فضای سبز باشد.