وی ادامه داد: شناسندگان، حافظان، معرفان بینشها و روشها و دستاوردهای پیشینیان، میراث بانان فرهیخته، تلاشگر و بی توقعی هستند که آثار فرهنگی و تمدن بی نظیر این مرز پرگهر را پاسداری میکنند. استان همدان که عنوان پایتخت تاریخ و تمدن را داراست، در تنوع و تعدد آثار باستانی، تاریخی و فرهنگی از هر جهت باعث فخر و مباهات شهروندان این دیار کهن است و این آثار وظیفه و مسئولیت عظیمی را بر دوش خدمتگزاران و دوستداران میراث فرهنگی نهاده که نمیتوان حضور و وجود پاسداران اش را نادیده گرفت.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی همدان گفت: در سال گذشته با اعتبار ۲۹۲ میلیارد ریال بیش از ۶۰ بنای تاریخی در همدان مرمت و سه هزار و ۱۰۰ قطعه شی تاریخی ساماندهی شد.
مالمیر ادامه داد: ساماندهی ۶۰ بنای تاریخی از جمله ترانشه هفت تیر، تکمیل موزه منطقهای و مخزن امن هگمتانه، محوطه سازی آرامگاه بوعلی، ساماندهی مجموعه دستکند سامن، مرمت دیگر بناهای تاریخی از جمله یخچال میرفتاح ملایر، کاروانسرای تاج آباد، حمام تاریخی کبابیان، سرای مستوفی بازار تویسرکان، پل تاریخی مریانج، باغ نظری همدان، پل تاریخی کرزان و خانه اقتداری با اعتبار ۲۹۲ میلیارد ریال از جمله فعالیتهای مرمتی معاونت میراثفرهنگی همدان در سال گذشته است.
ثبت ۲ اثر طبیعی در فهرست آثار ملی ایران
وی در ادامه، از ثبت ۲ اثر طبیعی در فهرست آثار ملی ایران از استان همدان در سال گذشته خبر داد و گفت: آبشار اللو در تویسرکان با شماره ثبت ۸۴۰ و درخت بید سفید غار سراب کبودراهنگ با شماره ثبت ۸۴۱ دو اثر طبیعی استان همدان بودند که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیدند.
ثبت ۱۵ اثر غیرمنقول در فهرست آثار ملی کشور
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان به ثبت ۱۵ اثر غیر منقول نیز در این بازه زمانی اشاره کرد و افزود: حمام قدیمی روستای علمدار، محوطه باستانشناختی انجیر سرابی، کهنه بازار کبودراهنگ، تپه کنجوران سفلی، تپه آق تپه قره بلاغ، عمارت مجذوب علیشاه، شیرعلی تپه ابدالان، خانه مازوچی، خانه های محمدعلی عطایی، خداکرمی، نوری مقدم، میرابیان و خانه سماواتی در همدان و پل مریانج و تپه پاقلا از جمله آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور هستند.
او ثبت قمقمه سفالی و قاشق مکشوفه ازنهاوند، ملاقه نقره مکشوفه از فیروزان، کوزه مکشوفه از شهر زیرزمینی ارزانفود، نسخه کتاب قانون وقفی کتابخانه موقوفی بهاءالملک و نسخه خطی نهج البلاغه موجود در کتابخانه موقوفی بهاالملک را از دیگر آثار ثبت شده همدان در فهرست آثار ملی ایران نام برد.
تعیین عرصه و حریم ۴ اثر در همدان
مالمیر، تصویب و تایید حدود، عرصه و حریم چهار اثر در همدان از سوی معاونت میراثفرهنگی در سال گذشته را از دیگر اقدامات معاونت میراثفرهنگی این ادارهکل اعلام و تصریح کرد: به منظور تعیین تکلیف عرصه و حدود آثار تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی و پیشگیری از احتمال وجود مشکلات برای اشخاص همجوار با تپههای تاریخی و همچنین ضرورت تدوین چارچوب قانونی حفاظت و صیانت از این تپهها، پروژه تعیین حریم و عرصه این آثار شروع و در دست اقدام است که تصویب و تایید حدود، عرصه و حریم محوطه چال تپه، کاروانسرای فرسفج و تپههای دولت آباد و دشته از جمله مناطق تاریخی و فرهنگی در استان همدان بودند که در سال گذشته تعیین عرصه و حریم شدند.
آغاز فصل آخر کاوش در معبد لائودیسه در نهاوند به زودی
مالمیر با تاکید بر اهمیت کاوشهای باستانی در پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین در بخش پایانی سخنان خود اظهار کرد: در سال گذشته کاوش و گمان زنی فصل پنجم معبد لائودیسه در نهاوند، فصل بیست و سوم در هگمتانه، گمانهزنی قصر قجر در شورین و تعیین عرصه و حریم تپه قلعه بلنده ازناو از جمله فعالیتهای باستان شناسان معاونت میراثفرهنگی همدان بوده است که فصل آخر کاوش در معبد لائودیسه نهاوند نیز در همین راستا به زودی آغاز میشود.