stat counter
تاریخ : یکشنبه, ۴ آذر , ۱۴۰۳ Sunday, 24 November , 2024
  • کد خبر : 373885
  • 25 خرداد 1400 - 14:12
10

نقش عوامل قارچی مولد لکه برگی خرما در استان هرمزگان بررسی شد

نقش عوامل قارچی مولد لکه برگی خرما در استان هرمزگان بررسی شد
هرمزگان-طی سال های گذشته، لکه برگی های درختان خرما به عنوان یکی از مهمترین و شایعترین بیماریهای این محصول در بسیاری از مناطق کشت خرما در استان هرمزگان شناخته شده اند.
قلم | qalamna.ir :

محقق بخش گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان  گفت :علائم بیماری لکه برگی درختان خرما شامل ایجاد لکه هایی به طول یک میلیمتر تا چند سانتیمتر روی برگچه هاست که به وسیله رگبرگ ها محدود می شوند.

دکتر آزاده گودرزی  بیان داشت :رنگ لکه ها از قهوه ای روشن تا سیاه متغیر است و در برخی موارد لکه ها به وسیله هاله زردرنگی احاطه شده که در صورت فراهم بودن شرایط محیطی مساعد برای گسترش بیماری، لکه ها به یکدیگر می پیوندند و بخش های وسیعی از سطح برگ ها را فرامی گیرند.

وی تشریح کرد: در این صورت است که علائم سوختگی روی برگ ها مشاهده شده که علاوه بر برگچه ها، روی محور اصلی برگ و دمبرگ ها نیز به صورت لکه های مدور تا نامنظم به رنگ قهوه ای تیره تا سیاه مشاهده می شوند.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات افزود : به منظور سبب شناسی بیماری لکه برگی خرما، طی سال هال ١٣٩۶ تا ١٣٩٨، نمونه های برگ درختان خرما دارای علائم لکه برگی از مناطق مختلف استان هرمزگان جمع آوری شده و بر اساس نتایج حاصل از بررسیهای آزمایشگاهی مقدماتی، تعدادی از عوامل قارچی از نمونه های جمع آوری شده جداسازی شدند.

وی خاطر نشان کرد : شناسایی جدایه های قارچی در سطح گونه بر اساس خصوصیات ریخت شناسی ماکروسکوپی و میکروسکوپی و همچنین انجام آزمون های مولکولی صورت گرفت و بر این اساس مشخص شد که عوامل بیمارگر احتمالی مولد لکه برگی درختان خرما غالباً به شاخه آسکومیکوتا تعلق دارند.

گودرزی گفت : همچنین بر اساس انجام آزمون های بیماری زایی، نقش هر یک از گونه های قارچی جداسازی شده در ایجاد علائم بیماری به اثبات رسید.

محقق بخش گیاه پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی با اشاره به اینکه رطوبت از عوامل بسیار تعیین کننده در وقوع بیماری لکه برگی درختان خرما به شمار می رود بیان داشت : نخستین علائم بیماری در ابتدای فصل پاییز و معمولاً پس از وقوع نخستین بارش های پاییزه ظهور می یابند که از این رو، مدیریت صحیح آبیاری و رعایت فاصله مناسب بین درختان به منظور ایجاد تهویه مناسب در باغ در مدیریت بیماری نقش قابل توجهی دارند.

وی همچنین افزود : رعایت بهداشت باغ، شامل هرس برگ های آلوده، جمع آوری بقایای گیاهی آلوده و سوزاندن آنها در خارج از محیط باغ به منظور پیشگیری از شیوع بیماری امری بسیار ضروری است و توصیه می شود محلول پاشی درختان با قارچ کش های شیمیایی محافظتی در ابتدای فصل پاییز و پس از انجام هرس به منظور پیشگیری از وقوع بیماری صورت گیرد.

گفتنی است : توسط دکتر آزاده گودرزی عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان ، گزارش نهایی پروژه ملی “بررسی نقش عوامل قارچی مولد لکه برگی خرما در استان هرمزگان” تدوین شده است .

انتهای پیام/

هشتگ: , , , , , ,

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.