stat counter
تاریخ : چهارشنبه, ۷ آذر , ۱۴۰۳ Wednesday, 27 November , 2024
  • کد خبر : 380771
  • 22 تیر 1400 - 14:36
4

آخرین وضعیت تولید برنج کشور در سال خشک

قلم | qalamna.ir :
گروه اقتصادی: در سال‌زراعی ۹۸ -۹۹ به دلیل بارندگی‌ها زیاد و وفور آب های سطحی و ذخیره مناسب سدهای برخی استان‌های کشور حدود دو میلیون و ۹۰۰ هزار تن برنج در کشور تولید شد. اما امسال با کاهش بیش از ۴۰ درصد بارندگی‌ها که نشان از سالی خشک و بی‌آب دارد، تولید برنج به عنوان یکی از محصولات پرآب‌بر تحت آسیب است.نگرانی جدی وجود دارد که با کاهش تولید گرانی‌ بیشتر این کالای اساسی پر مصرف در بازار اتفاق بیفتد. فرامک عزیز کریمی، مدیرکل دفتر محصولات اساسی وزارت جهادکشاورزی، به پرسش‌هایی  درباره آخرین وضعیت تولید برنج در کشور پاسخ دادند که در ادامه می‌خوانید؛

میزان سطح زیرکشت برنج در سال جاری با توجه به خشکسالی چه تغییراتی داشته است؟
میانگین ۱۰ ساله سطح کشت برنج منتهی به سال زراعی ۱۳۹۹حدود ۶۱۹ هزار هکتار و در سال گذشته ۸۰۳ هزار هکتار بوده است. با توجه به خشکسالی حدی سال جاری پیش بینی می‌شود به حدود ۶۱۱ هزارهکتار کاهش یابد.

پیش بینی وزارت جهادکشاورزی از میزان تولید برنج در سال جاری چقدر است و باید منتظر چه میزان کاهش نسبت به  سال گذشته باشیم؟
بدلیل کاهش بارندگی‌ها و وقوع خشکسالی در سالجاری پیش‌بینی می‌شود سطح کشت برنج  و میزان تولید در سایر استان ها به جز دو استان گیلان و مازندران به ترتیب حدود ۲۴ و ۲۲ درصد کاهش یابد. لازم به ذکر است که سطح زیر کشت و میزان تولید شلتوک سال گذشته بترتیب ۸۰۳ هزار هکتار و ۴۱۳۶ هزار تن بوه است.

 در حال حاضر در کدام استان ها کشت برنج انجام می‌شود؟
کشت برنج در ۱۹ استان کشور انجام می‌شود که به ترتیب عبارتند از: گیلان، مازندران، گلستان، خوزستان، فارس، لرستان، ایلام، قزوین، آذربایجان‌شرقی، زنجان، سیستان و بلوچستان، چهارمحال و بختیاری، کهکیلویه و بویراحمد، خراسان رضوی، اردبیل، کرمانشاه، اصفهان، خراسان شمالی و آذربایجان غربی.

 آیا تغییر در برنامه کشت با توجه به خشکسالی داریم؟
با توجه به کاهش منابع آب و بر اساس تصمیمات بالادستی سطح کشت حدود ۲۴ درصد کمتر می‌شود.

این تغییرات چگونه است؟
هر چند بنابه دلایل مختلف از جمله افزایش نسبی قیمت برنج و اقتصادی‌تر شدن کشت و کار این محصول نسبت به سایر زراعت‌ها اقبال عمومی در بین کشاورزان به کشت برنج بیشتر شده است ولی بدلیل کاهش محسوس میزان بارش‌ها در سال جاری نسبت به سال گذشته، پیش بینی می‌شود حدود ۲۴ درصد سطح زیر کشت برنج در سایر استان‌ها ( به جز گیلان و مازندران) کاهش یابد.

چه برنامه‌هایی برای افزایش بهره‌وری در مصرف آب در کشت برنج و بهبود تولید این محصول دارید؟
با توجه به نقش بذر بعنوان کلیدی‌ترین نهاده در افزایش تولید، سیاست گذاری و راهبری برنامه ساماندهی تولید بذر برنج با حساسیت و اهمیت خاصی توسط دفتر امور غلات و محصولات اساسی با همکاری موسسات تحقیقاتی ( موسسه برنج و موسسه ثبت و کنترل گواهی بذر )، سازمان‌های جهاد کشاورزی استان‌ها در حال اجرا است.

در استان‌های گیلان و مازندران نیز با توجه به تجارب مشابه سال‌های گذشته و آشنایی کشاورزان و کارشناسان به روش‌های مختلف مدیریت مصرف آب در شالیزار، مشکل حادی در این خصوص وجود ندارد.
برنامه‌های دیگری از جمله؛ خشکه کاری، توسعه آبیاری تناوبی، معرفی و کشت ارقام متحمل به خشکی، توسعه کشت ارقام پرمحصول با بهره وری بیشتر، مدیریت و بهبود تغذیه و… در حال اجرا است.

هشتگ: , , , , , , , ,

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.