خبرنگار قلم و به نقل از روابطعمومی شورای اسلامی شهر همدان؛ محمود مسگریان در سیوچهارمین صحن شورا که با حضور مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان برگزار شد، با تأکید بر اینکه هویت شهر به حفظ بناهای تاریخی شهر بازمیگردد؛ گفت: برای حفظ بناهای قدیمی واجد ارزش تاریخی باید دست به دست هم دهیم تا شاهد برخی حرکتهای یک ماهه اخیر در حوزه تخریب برخی بناهای واجد ارزش نباشیم.
وی با تأکید بر اینکه مسئولیت ذاتی حفظ بناهای واجد ارزش تاریخی بر عهده ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان است؛ اظهار کرد: در این حوزه، وظایف قانونی سایر ارگانها هم تعریف شده است که باید در کنار یکدیگر قرار بگیرند.
رئیس شورای اسلامی شهر همدان ادامه داد: شرایط برای جلوگیری از تخریب ابنیههای تاریخی در سطح شهر فراهم شده است که با تلاش همه جانبه دستگاههای متولی و همکاری و نظارت مردم، مانع این گونه اقدامات شویم.
اعلام آمادگی شورا برای حفظ هویت شهر
در ادامه، رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی، ورزشی و گردشگری شورای شهر همدان نیز اظهار کرد: شهر همدان از منظر تاریخی، طبیعی و در عرصههای فرهنگی، مذهبی و گردشگری جنگ ظرفیتهای بسیار بالایی دارد و میتوانند در سطح منطقه منحصر به فرد باشند.
حجتالاسلام ناصر صفریافلاکی تصریح کرد: میراثداران خوبی برای حفظ سرمایههای غنی فرهنگی خود نبودهایم و شاید علت بر این بوده است که متولیان گذشته این امر قدردان این نعمتها نبودند که اگر در سفرهای خود نسبت به ارزشمندی بناها و بافت تاریخی تأکید می داشتند، امروز شاهد این حجم از تخریب از سوی مالکان، دستگاههای دولتی، راهوشهرسازی و شهرداری نبودیم.
وی با اشاره به تخریب بافت تاریخی زیباترین محلات شهر همدان از جمله جولان، نظربیگ و حاجی؛ اظهار کرد: متاسفانه امروز تعداد محدودی از بناهای واجد ارزش تاریخی در بین آپارتمان های سرد و بیروح دیده میشوند که روح و هویت شهر را به ما نمایان میکنند و ضمن سر دادن آه حسرت برای عدم حفظ بیشتر بناها، در آن محلهای باقیمانده، احساس آرامش میکنیم؛ زیرا معتقدم در صورت اجرای طرح معماری اصیل ایرانی- اسلامی، احساس آرامش و معنویت در شهر نمایان میشود.
صفریافلاکی با تأکید بر اینکه در حال حاضر مرثیهخوانی برای غفلت چندین ساله در حوزه حفظ میراث فرهنگی و تخریب آنان، جای بحث ندارد؛ گفت: بیشک بر کسی پوشیده نیست در ۵ سال اخیر با توجه به اهتمام و توجه ویژه همگان و دولتمردان و بر اساس این مهم که محور توسعه شهر همدان در برنامه توسعه پنجم و ششم و سیاست های کلان، گردشگری است، باید ارزش ها و داشتههای تاریخی را حفظ کرد، اما در این برهه زمانی، تکرار اشتباهات جای سوال دارد.
وی با اشاره به تخریب وسیع منطقه تاریخی کبابیان و تبدیل شدن این محله واجد ارزش به پارکینگ در دوره نخست شورای پنجم، اظهار کرد: انتظار میرفت تدبیر اساسی در این حوزه لحاظ میشد، هرچند اعمال مباحث قانون بناهای واجد ارزش تاریخی پیش از ثبت آنان هم موثر و نافذ است که متأسفانه در اطلاعرسانی این ماده قانونی، کوتاه شده است و باید این نقیصه جبران شود.
صفریافلاکی معتقد است: اگر مطالبهگری رسانهها نباشد، کارها را جدی نمیگیرند؛ از اینرو انتظار میرود رسانهها در راستای اطلاع رسانی این قوانین و فرهنگ سازی عمومی پیشقدم شوند.
وی با اشاره به اظهارنظر برخی رسانهها، شورا مسئول تخریب بناهای تاریخی است و شهرداری باید پاسخگو باشد؛ عنوان کرد: مسئول اصلی حفظ بناهای تاریخی، میراث فرهنگی است و قطعا انکاری هم وجود ندارد، زیرا وظایف میراث فرهنگی بر اساس اصل ۱۲۳ قانون اساسی تعریف شده است.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر همدان افزود: میراث فرهنگی بر اساس ماده ۱۵ اصل ۱۲۳ قانون اساسی مکلف است ظرف مدت دو سال تمام بناهای واجد ارزش را شناسایی و رسماً اعلام عمومی کند که موعد این امر، ۲۲ تیرماه ۱۴۰۰ بوده و امیدواریم انجام شده باشد.
صفریافلاکی با توجه به اینکه روند ثبت ابنیه تاریخی به موازات مباحث کشوری طولانی است؛ اعلام کرد: شورای شهر همدان برای حفظ ارزشهای تاریخی و هویت شهر اعلام آمادگی میکند.
وی همچنین خبر داد: طی بازدید از مدرسه مائده، این ابنیه واجد ارزش تاریخی در صورت توافق با مالک برای شهرداری بافت تاریخی شهر همدان تملک خواهد شد.