stat counter
تاریخ : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳ Friday, 22 November , 2024
  • کد خبر : 406530
  • 16 آذر 1400 - 12:02
2

مهم‌ترین رویدادهای تاریخی شانزدهم آذر

مهم‌ترین رویدادهای تاریخی شانزدهم آذر

به‌ مناسبت برقراری روابط سیاسی بین ایران و انگلیس دانشجویان دانشگاه تهران به‌ عنوان اعتراض کلاس‌ها را تعطیل نموده تظاهرات با شکوهی را آغاز کردند. محل تجمع دانشجویان دانشکده فنی تهران بود. پس از محاصره دانشگاه مأمورین حکومت نظامی وارد دانشکده فنی شدند و به روی دانشجویان آتش گشودند و در نتیجه سه دانشجو به شهادت رسیدند و عده‌ای هم مجروح شدند و دانشگاه تهران تعطیل شد.

قلم | qalamna.ir :

مهم‌ترین رویدادهای شانزدهم آذر را در ادامه به نقل از پایگاه «موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران» می‌خوانید.

رویدادهای شانزدهم آذر

سال ۱۲۹۶

محتشم‌السلطنه به سمت پیشکار ولیعهد و والی آذربایجان تعیین گردید.

سال ۱۳۰۵

جشن باشکوهی به مناسبت انتصاب آقای زین‌العابدین رهنما، مدیر روزنامه ایران، به معاونت وزارت فوائد عامه در گراندهتل بر پا شد. ریاست جشن به عهده سیدمحمد تدین، رئیس مجلس بود و عده‌ای از مدیران جرائد و شعراء و رجال حضور داشتند.

سال ۱۳۰۶

قانون مجازات مختلسین دولتی از تصویب مجلس گذشت.

سال ۱۳۲۰

در جلسه امروز مجلس شورای ملی، نخست‌وزیر برنامه دولت را تقدیم و پیرامون آن به بحث پرداخت.

جنگ بین ژاپن از یک طرف و آمریکا و انگلیس از طرف دیگر آغاز شد. هواپیماهای جنگی ژاپن دفعتاً جزایر هونولولو، سنگاپور، هاوایی و بندر مانیل را بمباران کردند. همچنین هواپیماهای ژاپن کشتی‌های جنگی و تجاری آمریکا را در اقیانوس کبیر مورد حمله قرار دادند. در اقیانوس کبیر بین کشتی‌های جنگی ژاپن و نیروی دریایی آمریکا و انگلیس جنگ شدیدی آغاز شد.

سال ۱۳۳۰

در جلسه هیات مختلط نفت بین دکتر فاطمی، معاون نخست‌وزیر، و چند تن از سناتورهای عضو هیات اختلاف نظر ایجاد شد و در نتیجه ابوالقاسم نجم و محمد سروری از هیات مختلط کناره‌گیری کردند.

مدیران جرائد در مجلس شورای ملی متحصن شدند و اعلامیه‌ای انتشار دادند.

سال ۱۳۳۱

سیدحسین مکی از سفر آمریکا به تهران بازگشت.

دکتر مصدق طی نامه‌ای که به مجلس فرستاد به دکتر بقائی هشدار داد که در انتقاد از دولتی که به پشتیبانی مردم روی کار آمده است، از سخنان تند و نادوستانه خودداری کند.

مستشارالدوله صادق از رجال صدر مشروطیت که مدتی ریاست مجلس شورای ملی را بر عهده داشت و کراراً در کابینه‌های بعد از استبداد صغیر، وزیر بود درگذشت. وی در چند سال آخر عمر ریاست انجمن روابط فرهنگی ایران و شوروی را بر عهده داشت.

سال ۱۳۳۲

بمناسبت برقراری روابط سیاسی بین ایران و انگلیس دانشجویان دانشگاه تهران به‌عنوان اعتراض کلاس‌ها را تعطیل نموده تظاهرات با شکوهی را آغاز کردند. محل تجمع دانشجویان دانشکده فنی تهران بود. پس از محاصره دانشگاه مأمورین حکومت نظامی وارد دانشکده فنی شدند و به روی دانشجویان آتش گشودند و در نتیجه سه دانشجو به شهادت رسیدند و عده‌ای هم مجروح شدند و دانشگاه تهران تعطیل شد.

به مناسبت وقایع خونبار دانشگاه تهران، فرماندار نظامی روزنامه‌های فرمان، سیاسی، خاورمیانه، آذرین، زلزله، فاخته و مرجان را توقیف کرد و روزنامه‌های منتشرشده جمع‌آوری گردید.

سال ۱۳۳۴

سازمان ارتش تغییر یافت و پنج سپاه بجای لشکرهای سابق به وجود آمد. فرماندهان عبارتند از سرلشکر عبدالحسین حجازی، سرلشکر کریم ورهرام، سرلشکر صادق امیر عزیزی، سرلشکر اسمعیل ریاحی و سرلشکر شاهرخشاهی.

سال ۱۳۳۷

دولت ایران رسماً به اقدامات دولت عراق نسبت به ایران اعتراض نمود.

سال ۱۳۴۰

دولت اعلام کرد از هر مسافر ایرانی عازم خارج ۱۵۰ تومان بنام عوارض فرودگاه دریافت شود.

سال ۱۳۴۴

یکصد نفر تفنگداران چریک دولتی عراق و شرطه‌ها به قصد سرقت احشام مرزنشینان به مرز ایران تجاوز کردند و پاسگاه ایرانی را زیر آتش توپخانه و خمپاره قرار دادند و در نتیجه از طرفین عده‌ای کشته شدند.

سال ۱۳۵۳

مرکز آمار ایران اعلام کرد جمعیت تهران از مرز چهار میلیون نفر گذشت.

سال ۱۳۵۶

خبرگزاری فرانسه اعلام کرد: از سه هفته پیش ۲۱ دانشگاه ایران با ۱۷۰ هزار دانشجو یا در اعتصاب هستند یا بسته شده‌اند.

سال ۱۳۵۷

تظاهرات در تمام شهرهای ایران برپا بود. در زنجان و خوانسار درگیری به قتل و جرح کشید.

آسوشیتدپرس گزارش داد: جیمی کارتر، رئیس‌جمهوری آمریکا، گفته است که نمی‌داند آیا شاه ایران می‌تواند با این آشوب‌های خونین در کشورش باقی بماند یا خیر. او گفت ایران یک متحد مهم ایالات متحده بوده است. کارتر در مورد باقی‌ماندن شاه گفت: «امیدوارم بتواند. این چیزی است که در دست‌های ملت ایران است. ما هرگز قصد نداشته‌ایم در امور سیاسی داخلی ایران دخالت کنیم.»

بازاریان برای تظاهرات روز یکشنبه و دوشنبه (تاسوعا و عاشورا) اعلامیه دادند.

به مناسبت روز ۱۶ آذر ۱۳۳۲ و حمله پلیس به دانشکده فنی و قتل سه دانشجو، در اطراف دانشگاه تهران تظاهرات پرشوری برپا شد و دانشجویان با ایراد سخنرانی‌های موضعی عملیات رژیم را طی ۲۵ سال اخیر به باد انتقاد گرفتند. مرگ بر شاه در همه جا طنین‌انداز بود.

آیت‌الله گلپایگانی و مرعشی نجفی و شریعتمداری طی اعلامیه مشترک تیراندازی به هموطنان مسلمان را تقبیح کردند.»

انتهای پیام

هشتگ: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.