یکی از صرافان خیابان فردوسیمیگوید جو بازار معکوس شده و بیشتر مراجعات برای فروش دلار است و نه خرید آن. سرمایهگذارانی که دلار را با نیت افزایش قیمت خریده بودند الان فروشنده شدهاند.
اما یکی دیگر از صرافان تاکید میکند که بازار فعلا در حال رکود است و خریدار کم است. همه منتظر نتیجه برجام هستند و میخواهند بدانند مذاکرات هستهای به چه سمتی میرود. اگرچه این فعال بازار ارز تاکید میکند که بازار ارز امضای برجام را پذیرفته است و حدس میزند که توافق به نتیجه برسد. چون اگر چنین نشود شهریور ماه باید منتظر وضع یک قطعنامه دیگر علیه ایران بود و آن زمان کار دشوارتر میشود.
این فعال بازار میگوید آنچه بازار از اخبار مذاکرات هستهای متوجه شده این است که امریکا متن توافق را پذیرفته و احتمالا ایران هم این توافق را بپذیرد و برجام به نتیجه برسد. پس در نتیجه جو قیمت کاهشی است. البته این واکنش اولیه بازار ارز است. چون هنوز هیچ جزئیاتی از مفاد توافقنامه منتشر نشده است.این فعال بازار تاکید میکند بعد از پذیرش برجام اگر جزئیات توافق مشخص شود، احتمالا روند دلار دوباره صعودی میشود. چون احتمالا مشخص میشود که بخشی از تحریمها رفع نشده و ایران در قبال فروش نفت قرار است یک سری کالای ضروری وارد کند.
پای بانک مرکزی در میان است
اما یکی دیگر از فعالان بازار میگوید کاهش قیمت دلار به دستور بانک مرکزی است. دستور تزریق ارز دو روز قبل آغاز شده و بانک مرکزی در تلاش است که به هر نحوی که شده قیمت دلار را فعلا پایین نگه دارد. اینکه تا چه زمان بتواند با این راهکار قیمت دلار را مهار کند مشخص نیست اما فعلا که بازار را مهار کرده و علیرغم اخبار منفی برجامی، قیمت دلار در حال کاهش است.
تزریق ارز به بازار برای کاهش قیمت دلار، اتفاق کم سابقهای نیست. مروری بر نوسانات نرخ ارز نشان داده که دولت در برخی از مواقع با تزریق ارز سعی در کنترل قیمت دلار دارد.آخرین نمونه آن به روزهای بعد از مذاکرات دوحه بر میگردد. زمانی که قیمت دلار یک روزه دو هزار تومان افزایش پیدا کرد اما دولت سریع وارد بازار شد و قیمت دلار را کاهش داد و به محدوده قبلی برگرداند.تزریق ارز برای کنترل نرخ دلار را کارشناسان اقتصادی هم تایید میکنند. اگرچه معتقدند این روند ادامهدار نیست و منابع بانک مرکزی اجازه تدوام این کار را نمیدهد. اما به نظر میرسد شرایط فعلا به گونهای است که دولت راهکاری جز کنترل قیمت ارز ندارد.