نزدیک به ۲۹ میلیارد مترمکعب فاضلاب و زهابهای کشاورزی، خدمات و صنعتی در کشور وجود دارد، این یعنی به اندازه حدود یک چهارم ۱۲۰ میلیارد مترمکعب آب تجدیدشونده موجود در کشور زهاب وفاضلاب وجود دارد. این میزان فاضلاب این استعداد را دارد که تا دو برابر ظرفیت خود منابع آبی را آلوده کند.
ستار محمودی قائم مقام وزارت نیرو با بیان این مطلب در گفتگو با تابناک توضیح داد: اگر در شیوههای مصرف و پایش و پالایش فاضلابهای صنعتی و زهاب مراقبتهای لازم را نداشته باشیم، میتواند خطری برای آبهای سالم نیز قلمداد شود.
وی با اشاره به اینکه در کنار چالشهایی که داریم، نقاط قوتی هم وجود دارد، گفت: یکی از نقاط قوت خود مردم هستند. سال به سال مردم بیشتر خود را مالک و قیم آب میدانند و در سرنوشت خود و سرنوشت آب مشارکت میکنند. این گام مثبتی است.
به گفته محمودی، نکته دیگر اینکه بخشی از فشارها و پرسشهایی که برای اجرای طرحهای جدید و بیشتر میشد از ناحیه مسئولان استانی و نمایندگان مجلس در سنوات گذشته صورت میگرفت با این انگیزه که منطقه خود را آبادتر کنند و متعاقبا توضیح اینکه منابع محدود است و امکان تخصیصهای بیشتر نیست کمتر مورد پذیرش قرار میگرفت اما امروز نمایندگان مجلس و مسئولان استانی پشتیبان ما هستند. اگر طرحی را مطرح میکنند وقتی با مباحث کارشناسی روبرو میشوند آنها نیز مدافع تصمیمات دولت میشوند. در مدیریت حوضهای بسیاری از نمایندگان مجلس به ما کمک کردند.
قائم مقام وزارت نیرو خاطرنشان کرد: دولت با مکانیزمهایی سعی کرده به صورت گستردهتری مردم را به مشارکت بطلبد. حوزه حفاظت از منابع آب را در استانها که در دورههای قبل وجود داشت گستردهتر کردهایم. با کمک مجموعه مقامات استانی، مجموعه اداری و نمایندگان کشاورزان و مصرفکنندگان تشکیل جلسه داده و منابع آب حوضهها و زیر حوضههای مختلف در آن استان را مورد رسیدگی قرار دادهایم.
وی افزود: تجربیات گذشته درسهای بزرگی را به لحاظ مدیریت منابع آبی به کل دستاندرکاران داده است. به ما آموخته است که باید با هم کار کنیم. در بحث مدیریت آب باید وزارت نیرو، سازمان حفاظت از محیط زیست، وزارت جهادکشاورزی، وزارت صنعت و استانداریها باید با هم کار کنند. با نگاه بخشی و جزیرهای کار به سرانجام پایدار نمیرسد