stat counter
تاریخ : پنج شنبه, ۱۲ مهر , ۱۴۰۳ Thursday, 3 October , 2024
  • کد خبر : 199444
  • 11 آذر 1399 - 8:21
4

کنترل HIV به همبستگی جهانی نیاز دارد

کنترل HIV  به همبستگی جهانی نیاز دارد

اول دسامبر مصادف با روز جهانی ایدز است که برای آگاهی‌سازی و کنترل این بیماری در این روز یک شعار جهانی اعلام می‌شود، شعار جهانی امسال ” همبستگی جهانی، مسئولیت مشترک” است و دلیل آن داشتن یک عزم جهانی برای کنترل بیماری‌هایی نوپدیدی مانند ایدز و کرونا است که همه جوامع باید برای آن با هم همکاری کنند.

قلم | qalamna.ir :

خبرنگار ، همسر اولم معتاد بود و با داشتن یک دختر از او جدا شدم، در ازدواج دومم صاحب دختری شدم که مدام به دهان او آفت می‌زد و بیمار بود، با برخی تشخیص‌های اشتباه دخترم ضعیف شد و بعد از نتیجه بخش نبودن همه درمان‌ها یکی از پزشکان معالج دخترم به اچ آی وی مشکوک شد و از دخترم آزمایش خون گرفت، حدس پزشک درست بود، من و همسرم با دیدن جواب آزمایش شوکه شدیم.

من و همسرم نیز آزمایش دادیم، من مبتلا بودم اما همسرم نه، اکنون با این بیماری کنار آمده‌ام، اما نگرانی بزرگم درباره فهمیدن دخترم است، چون او هنوز نمی‌داند که چرا دارو مصرف می‌کند و مشاوران هنوز اجازه اطلاع دادن به دخترم را به ما نداده‌اند، تأمین داروهای بیماری برای ما رایگان است و از این نظر مشکلی نداریم، بیشتر از نظر پیدا کردن شغل و مسائل اقتصادی مشکل داریم.

خانواده همسرم از بیماری ما خبر ندارند و فقط همسرم این موضوع را می‌داند و به خاطر ترس از طرد شدن و بهم ریختن زندگی‌ام از گفتن به دیگران خودداری می‌کنیم، زیر نظر پزشک یک فرزند سالم به دنیا آوردم و خوشحالم که او سالم است. این‌ها حرف‌های زنی میانسال و مبتلا به اچ آی وی است که امید بالایی به زندگی دارد و از طریق همسر اولش که معتاد تزریقی بوده به این بیماری مبتلا شده است.

همچنین فرد مبتلای دیگری به نام مرتضی هم به خبرنگار ، می‌گوید: حدود ۱۵ سال است که به اچ آی وی مبتلا شده و راه ابتلای خود را استفاده از سرنگ مشترک تزریق عنوان می‌کند. او در زندان معتاد تزریقی بوده، اما حالا اعتیادش را ترک کرده و حتی ازدواج هم کرده و یک فرزند سالم دارد.

او کرونا را بیشتر از جنبه اقتصادی خطرناک می‌داند و می‌گوید: ” داروهای اچ آی وی احتمال ابتلاء به کرونا را کم می‌کند، اما من تمام نکات بهداشتی مقابله با شیوع کرونا را رعایت می‌کنم، کرونا بیشتر جیب ما را تهدید می‌کند تا جان ما را، از نظر معیشتی در مضیقه هستم و در یک قهوه فروشی به سختی کار پیدا کردم، اگر بیمه افراد اچ آی وی مثبت را درست می‌کردند بسیاری از مشکلات ما برای درمان بیماری‌های دیگرمان مثل دیابت و بیماری‌های دهان و دندان و … حل می‌شد. “

بیماری اچ آی وی قابل کنترل است

مرجان مشکوتی، کارشناس مسئول برنامه ایدز دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، با بیان اینکه HIV یک بیماری عفونی قابل کنترل است، به خبرنگار می‌گوید: اگر این بیماری به موقع شناسایی شود، قابل کنترل و درمان است، البته HIV نیز مانند بیماری دیابت درمان قطعی ندارد، اما کنترل می‌شود، در صورتی که افراد مبتلا زود شناسایی شوند، می‌توانند سال‌ها زندگی کنند و حتی وارد فاز ایدز نشوند، چرا که HIV با ایدز متفاوت است، ایدز مرحله نهایی بیماری و HIV مرحله ابتدایی بیماری است.

وی ادامه می‌دهد: این بیماری عفونی اگر به موقع شناسایی شود، قابل کنترل است، بنابراین باید همه افرادی که در معرض ابتلاء به HIV هستند، به مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری جهت انجام مشاوره و تست HIV مراجعه کنند و تمام خدمات به صورت رایگان و با حفظ اطلاعات افراد انجام می‌گیرد.

کاهش شدید شناسایی بیماران اچ آی وی در پاندمی کرونا ویروس

کارشناس مسئول برنامه ایدز دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح می‌کند: توصیه می‌کنیم افرادی که سابقه تزریق مواد مخدر دارند و یا سابقه ارتباط جنسی بدون وسایل پیشگیری دارند، برای انجام آزمایش HIV به مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری مراجعه کنند، مرکز بهداشتی درمانی نواب صفوی در خیابان بزرگمهر، مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری اصفهان، مرکز خدمات جامع سلامت مخابرات نیز در شاهین‌شهر برای مشاوره‌های بیماری‌های رفتاری راه‌اندازی شده، همچنین در نجف‌آباد هم یک مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری راه‌اندازی شده است.

وی با اشاره به اینکه برآورد می‌شود در کشور حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد بیماران شناسایی شده باشند، می‌افزاید: اگر احتمال دهیم که در استان اصفهان نیز حدود ۳۰ درصد بیماران شناسایی شدند و بقیه بیماران به خاطر ترس، انگ اجتماعی و عدم آگاهی برای انجام تست مراجعه نمی‌کنند، در سال ۹۹ نیز به دلیل وجود پاندمی کرونا شناسایی بیماران افت شدیدی داشته و مراجعه به مراکز مشاوره حدود یک سوم شده است و این نشان دهنده کاهش شناسایی بیماران مبتلا به اچ آی وی شده است.

مشکوتی با تاکید بر اینکه برای کنترل اچ آی وی هدفی تحت عنوان ۹۰، ۹۰، ۹۰ تا سال ۲۰۲۰ تعیین شده است، اظهار می‌کند: این بدین معناست که ۹۰ درصد بیماران شناسایی شوند، ۹۰ درصد تحت درمان قرار گیرند و ۹۰ درصد بیماران بار ویروس در خون‌شان کم و بیماری را کنترل کنند و برای رسیدن به این هدف شناسایی سریع بیماران بسیار مهم است، اما در شناسایی بیماران مشکل داریم و رسیدن به ادامه هدف نیز دچار چالش است، برای رسیدن به این هدف باید آموزش افراد را جدی بگیریم.

آیا احتمال ابتلاء به کرونا ویروس در بیماران ام آی وی کمتر است؟

وی با توضیح اینکه غربالگری در شناسایی بیماران مبتلا اچ آی وی معنایی ندارد، چرا که افراد باید با تغییر نگرش به صورت داوطلبانه برای انجام تست مراجعه کنند، ادامه می‌دهد: ۹۶ درصد افراد تحت مراقبت درمان‌های لازم را دریافت می‌کنند، حدود ۹۰ درصد بیماران نیز بار ویروسی در بدنشان کنترل و کم شده و این باعث کاهش انتقال بیماری می‌شود.

کارشناس مسئول برنامه ایدز دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه رویکرد نوین آموزش درباره اچ آی وی باید انگ بیماری را کاهش دهد، اضافه می‌کند: اچ آی وی یک بیماری قابل کنترل است و اگر بیمار به موقع شناسایی شود می‌تواند یک عمر طبیعی داشته باشد، باید بدانیم اچ آی وی با ایدز تفاوت دارد و ایدز مرحله نهایی بیماری است و درمان آن سخت خواهد بود، همچنین تمام مادرانی که تحت پوشش درمان قرار گرفتند، نوزادان سالمی را به دنیا آورده‌اند.

وی با تاکید بر اینکه در ابتدا تصور می‌شد چون بیماران اچ آی وی نقص سیستم ایمنی دارند، در معرض ابتلای بیشتری نیز قرار دارند، تصریح می‌کند: با انجام تحقیقات مشخص شد که درباره بیماران اچ آی وی مثبت شواهد کمتری درباره احتمال ابتلای بیشتر آنها به کرونا وجود دارد و بیمارانی که تحت درمان ضد ویروسی هستند، با احتمال کمتری در معرض ابتلاء به کرونا ویروس قرار دارند، اما افراد باید تمام پروتکل‌های بهداشتی مقابله با شیوع کرونا را رعایت کنند، چرا که بیماری کرونا نوپدید است و احتمال دارد بعداً موارد دیگری درباره آن مشخص شود و همچنین با سیستم ایمنی ضعیفی که بیماران اچ آی وی دارند، ممکن است هر اتفاق جدیدی درباره کرونا سلامت آن‌ها را تهدید کند.

شعار روز جهانی ایدز امسال “همبستگی جهانی، مسئولیت مشترک”

مشکوتی با توضیح اینکه در زمینه درمان بیماری ایدز شرایط خوب است، اضافه کرد: تمام خدمات درمان و مراقبت بیماران HIV در مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی به نام مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری رایگان است و هیچ هزینه‌ای از افراد برای انجام آزمایش‌ها دریافت نمی‌شود.

وی می‌گوید: شعار روز جهانی ایدز در سال ۲۰۲۰، “همبستگی جهانی، مسئولیت مشترک” است و این شعار نشان دهنده این است که مردم سراسر جهان باید با یکدیگر متحد شوند، از افرادی که با ویروس HIV زندگی می‌کنند، حمایت کنند، توجه همه افراد در سال ۲۰۲۰، به همه‌گیری بیماری کرونا و نحوه تأثیر آن بر زندگی معطوف شده و بیماری کرونا بار دیگر به همه ثابت کرد که در طول دوران همه‌گیری تا زمانی که همه افراد در امنیت نباشند، هیچ فردی ایمن نخواهد بود، شعار روز جهانی ایدز نیز به همین دلیل انتخاب شده است، اتحاد و همبستگی افراد با یکدیگر برای پایان دادن به همه گیری‌هایی مانند ایدز و کرونا ضروری خواهد بود، کرونا و ایدز بیماری‌های نوپدیدی هستند که یک عزم جهانی برای کنترل آن نیاز است و همه جوامع باید با هم همکاری همه جانبه داشته باشند تا بیماری‌های نوپدید کنترل شود و در این راستا تمام افراد باید مسئولیت پذیر باشند و به کنترل ایدز و کرونا کمک کنند.

شایع‌ترین راه انتقال اعتیاد تزریقی است

کارشناس مسئول برنامه ایدز دانشگاه علوم پزشکی اصفهان خاطرنشان می‌کند: تا آذر ماه ۹۹ حدود ۷۵۵ بیمار مبتلا به اچ آی وی در استان اصفهان شناسایی شده که از این تعداد ۶۰۷ بیمار مرد و ۱۴۸ بیمار زن هستند و حدود ۳۱۶ بیمار نیز فوت شده‌اند، تقریباً حدود ۲۰ درصد بیماران زن و حدود ۸۰ درصد بیماران مرد هستند، حدود ۱۰ سال پیش اکثراً بیماران مرد و تنها حدود پنج درصد آن‌ها زن بوده‌اند، افزایش بیماران زن نشان دهنده همه‌گیری اچ آی وی در گروه‌های مختلف است.

وی با بیان اینکه سال‌های قبل عمده‌ترین راه انتقال اعتیاد تزریقی و سرنگ مشترک بود، می‌افزاید: طی سال‌های اخیر در موارد جدید ابتلاء بیشترین راه انتقال و حدود ۲۱ درصد از طریق ارتباط جنسی است، همچنین به خاطر کنترل ابتلاء از طریق اعتیاد با کاهش آسیب‌ها از طریق توزیع سرنگ و سوزن انتقال این بیماری از طریق اعتیاد کم شده است.

کارشناس مسئول برنامه ایدز دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید بر اینکه به طور کلی شایع‌ترین راه انتقال اعتیاد تزریقی است، می‌گوید: حدود ۵۹ درصد موارد ابتلاء به طور کلی از طریق اعتیاد تزریقی، ۲۹ درصد از طریق ارتباط جنسی، دو درصد از طریق انتقال مادر به کودک، هفت درصد از طریق تزریق خون و فرآورده‌های خونی آلوده که در سال‌های اخیر این مورد را دیگر نداریم، ۹.۵ درصد از موارد ابتلاء نیز نامشخص است، چرا که برخی افراد راه انتقال را بیان نمی‌کنند.

انگ اجتماعی ناشی از ابتلاء به اچ آی وی بیماران را می‌آزارد

همچنین فاطمه رضایی، مدیر باشگاه مثبت ایدز اصفهان به خبرنگار ، می‌گوید: مهم‌ترین مشکل بیماران مبتلا به اچ آی وی دید منفی جامعه به این بیماران و انگ ناشی از این بیماری است که به شدت آن‌ها را رنج داده و باعث می‌شود این افراد نتوانند به زندگی عادی خود در جامعه ادامه دهند.

وی با بیان اینکه اعضای خانواده و فامیل، یک بیمار اچ آی وی را از جمع خود طرد می‌کنند، اضافه کرد: این افراد در سطح جامعه هم با مشکلاتی مواجه می‌شوند به این صورت که از کار اخراج شده و گاهی تحصیل آن‌ها در مدرسه و دانشگاه با مشکل مواجه می‌شود و احتمال دارد به دلایل روحی و روانی تحصیل را کنار بگذارند.

مدیر باشگاه مثبت ایدز اصفهان تصریح می‌کند: باید خارج از اینکه این بیماران از طریق چه رفتاری به این بیماری مبتلا شده‌اند، در جهت فرهنگ‌سازی تغییر این نگرش غلط تلاش کنیم، انگ ناشی از بیماری عامل ترس مردم از بیماران مبتلا است و دلیل اصلی که گفته می‌شود این بیماری یک بیماری وحشتناک است و مردم از بیماران اچ آی وی می‌ترسند، همین دید غلط و انگی است که به این بیماران زده می‌شود، استفاده از گروه‌های هم‌سان برای کاهش ابعاد روانی در بیمارانی که به تازگی متوجه ابتلاء به اچ آی وی می‌شوند، بسیار کاربردی است و زمانی که افراد با سایر بیماران آشنا می‌شوند بهتر با بیماری خود کنار می‌آیند.

وی با توضیح اینکه انگ ناشی از بیماری ایدز و تبعیضی که مردم نسبت به این بیماران قائل می‌شوند به پیشرفت برنامه شناسایی بیماران و کنترل بیماری آسیب می‌زند، اظهار می‌کند: گاهی افراد دارای سابقه رفتارهای پرخطر برای انجام آزمایش و تشخیص بیماری خود به راحتی به مراکز بیماری‌های رفتاری مراجعه نمی‌کنند، تلاش ما باید در جهت مبارزه با بیماری اچ آی وی و کنترل شیوع آن در سطح جامعه باشد، نه اینکه با بیماران مبارزه کنیم و آن‌ها را از حضور در اجتماع طرد کنیم.

بیماران به حمایت‌های مادی و روانی نیاز دارند

رضایی با اشاره به اینکه بیماران به شدت به حمایت‌های مادی و روانی احتیاج دارند، تاکید می‌کند: بیماران اچ آی وی اکثراً از طبقه‌ای هستند که یا سابقه اعتیاد داشته و یا به دلیل دید غلط جامعه از کار اخراج شده‌اند، به همین دلیل با مشکلات اقتصادی درگیر بوده و به شدت به حمایت‌های مادی، معیشتی و اجتماعی احتیاج دارند، مشکلات اقتصادی بیماران ایدزی به خصوص در مواقعی که سرپرست خانوار مبتلا به بیماری است، تأثیرات بدی بر فرزندان خانواده خواهد گذاشت و بستر را برای آسیب‌پذیری اجتماعی آن‌ها فراهم می‌کند.

وی می‌گوید: آگاه‌سازی باید با آموزش مهارت‌های زندگی همراه شود تا افراد با تقویت این مهارت‌ها در خود توانایی تصمیم گیری در شرایط مختلف را به دست آورند تا به سمت رفتارهای پرخطر گرایش پیدا نکنند، چرا که این بیماری یک بیماری مرتبط با رفتار است و اگر فردی رفتارهای پرخطر داشته باشد احتمال ابتلای او به اچ آی وی بیشتر خواهد شد.

هشتگ: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.