بارش قابل توجه باران در ابتدای سال گذشته، به جز ایجاد سیلاب در بخشهای شمالی، غربی و جنوبی کشور به پر آب شدن تالابها و جاری شدن آب در رودخانههای فصلی نیز انجامید. تالابهایی که در چند دهه اخیر با کم آبی و در برخی موارد با بیآبی مواجه بودند جان دوباره یافتند. بارندگیهای اواخر سال گذشته و اوایل امسال نیز تاثیر قابل توجهی بر تالابها گذاشت و نه تنها دوباره آنها را پر آب کرد، بلکه به دلیل تفاوت در توزیع زمانی و مکانی بارندگیها، اتفاق جالب دیگری نیز به همراه آورد.
تالاب عظیم جازموریان که حدود ۲۰ سال خشک و بیآب بود، بهار سال گذشته و بعد از وقوع بارندگیهای شدید پر آب شد. اما در طول سال و به دلیل تبخیر آب، بخشی از این تالاب دوباره آب خود را از دست داد. بارندگیهای اخیر در روزهای گذشته اما دوباره وضعیت خوب و قابل توجهی در جازموریان ایجاد کرد و ساز تالاب کوک شد.
مسعود باقرزاده کریمی، مدیر اکوسیستمهای تالابی سازمان حفاظت محیطزیست به همشهری میگوید که هماکنون ۸۰ هزار هکتار از تالاب جازموریان آبگیری شده و میتوان گفت تالاب دیگر پر شده است.
غیر از این روایت اما، اتفاق جالب دیگری نیز در کشور و بعد از وقوع بارشهای ابتدای سال ۹۹ رخ داد و آن هم ایجاد سه دریاچه وسیع در فلات مرکزی ایران است. جنوب غرب شاهرود، شمال غرب جندق و منطقهای در شرق کشور هر کدام در حال حاضر دریاچههای جدیدی را در دل خود جای دادهاند. دو دریاچه ایجاد شده در شاهرود و جندق هر کدام وسعتی ۴۵ هزار هکتاری دارند و دریاچه ایجاد شده در شرق نیز ۱۱ هزار هکتار است.
مسعود باقرزاده کریمی به همشهری میگوید: «ایجاد این دریاچه ها در این نقاط بیسابقه بوده است اما تاثیرات بسیار مثبتی بر محیطزیست خواهد گذاشت. این دریاچه ها مورد بهرهبرداری قرار نخواهند گرفت، کسی آنها را آلوده نخواهد کرد، هوا را تلطیف نموده و دیگر اینکه از ایجاد گردوغبار جلوگیری خواهند کرد.»
نقاطی از کشور که سه دریاچه جدید در آنها ایجاد شده است از جمله مناطق درگیر ریزگرد نیز هستند و مرطوب شدن خاک با کمک دریاچههای جدید تاثیر قابل توجهی در جلوگیری از ریزگردها خواهد داشت.
دریاچه های ایجاد شده هنوز عمرسنجی نشده و مشخص نیست تا چه زمان برقرار خواهند ماند. اما مدیر اکوسیستمهای تالابی سازمان حفاظت محیط زیست معتقد است، تاثیر این دریاچهها بر مرطوب نگاه داشتن خاک تا پایان سال ادامه دارد. حتی غیر از این مورد، پس از گذشت مدتی، اطراف دریاچهها پوشش گیاهی ایجاد خواهد شد که همین موضوع نیز نقش موثری در جلوگیری از فرسایش خاک و ایجاد ریزگرد دارد. البته که میتوان امیدوار بود این سه نقطه جدید از کشور بتواند به مقصدی برای پرندگان مهاجر نیز تبدیل شود.
بارندگیهای قابل توجه سال گذشته دریاچههای جدید ایجاد نکرد و مسعود باقرزاده کریمی، مدیر اکوسیستمهای تالابی سازمان حفاظت محیطزیست در این خصوص به همشهری گفته است که «بارندگیهای اواخر سال ۹۸ و اوایل سال ۹۹ در نقاط خشک و تشنه و در بهترین زمان ممکن، یعنی زمانی که خاک تا حدودی مرطوب است رخ داد. شدت بارشهای امسال نیز نسبت به سال گذشته کمتر بود و همین موارد موجب بهرهوری بیشتر از آب باران شد که شکلگیری سه دریاچه جدید ناشی از همین موارد است.»