پایگاه خبری- تحلیلی قلم؛ شکیبا کولیوند: شهرستان ملایر بهعنوان پایتخت مبل و منبت ایران و شهر جهانی مبل و منبت شناخته میشود، موضوعی که همواره مسئولین از صادرات محصولات آنها و فروش این بازار ابراز خرسندی کرده و بر خود بالیدهاند؛ اینروزها با گرانی مواد اولیه چنان مواجه شده است که در کارگاههای تولیدی شهرستان ملایر نهتنها شاهد کاهش رونق تولید و فروش هستیم، بلکه تعدیل نیرو نیز در جان این کارگاهها رخنه کرده است؛ اما همان مسئولین اینبار بهجای چارهاندیشی و مهیا کردن زمینه برای تأمین مناسب مواد اولیه باکیفیت و البته با قیمت مناسب، سکوت کردهاند!
شیوع ویروس کرونا با خود تعطیلی جشنوارهها و نمایشگاههای صنایع دستی و البته تعطیلی تورهای گردشگری را به همراه داشت؛ روندی که همهساله در ایجاد بازار فروش صنایع دستی نقش مهمی دارد، اینروزها درحالی به قهقرا رفته است که بیش از گذشته به آن نیاز داریم.
در سند راهبردی و عملیاتی سهساله استان همدان توسعه و ایجاد خوشههای صنعتی و صنایع دستی جزء اقدامات محرک و اولویتدار در شهرستان ملایر مطرح شده است و در این زمینه جایگاه مبل و منبت بهوضوح قابل رؤیت بوده؛ اما بهراستی در این مسیر چه قدمهایی برداشته شده است؟ چقدر به فکر برداشتن قدمی برای فعالین این عرصه و تولیدکنندگان بودهایم؟
حالوروز این روزهای شهرک مبل و منبت حاجیآباد چگونه بوده؟ آیا قرار است بهجای توسعه و ایجاد خوشههای صنایع دستی و حمایت از تولیدکنندگان این عرصه آنهم در سال جهش تولید، شاهد کسادی بازار آنها و تحت فشار بودن تولیدکنندگان باشیم؟ در همین سند راهبردی عنوان شده است که باید در کنار تقویت تشکلهای غیر دولتی و تعاونی مبل و منبت، قدمهای مناسبی هم در جهت تأمین نیاز تولیدکنندگان در این عرصه برداشته شود، آیا حال پس از گذشت چندین ماه از اجرای سند راهبردی و عملیاتی استان همدان، این قدمها برداشته شده است؟
در این خصوص بر آن شدیم تا پای صحبت تولیدکنندگان مبل ملایر بنشینیم و وضعیت این روزهای تولید و البته فروش آنها را جویا شویم که در ادامه متن این گفتوگوها را میخوانید:
رشد ۶۰ درصدی قیمت چوب
سعید چهاردولی، مدیر تولیدی و نمایشگاه مبل یالین در شهرستان ملایر است.
وی در گفتوگو با خبرنگار ما با بیان اینکه مواد اولیه مورد نیاز برای تولید مبلمان هماکنون با افزایش شدید قیمت مواجه است، عنوان کرد: از فروردینماه تاکنون قیمت برخی از مواد اولیه مورد استفاده ما سه تا پنج برابر افزایش قیمت داشته است.
چهاردولی با بیان آنکه این گرانیها از یکسو و از سوی دیگر تهیه مواد اولیه مشکل شده است، گفت: کیفیت مواد اولیه کاهش پیدا کرده و با توجه به سیاهبازاری که شده، برای تهیه مواد اولیه خود با مشکلاتی مواجه هستیم.
این تولیدکننده مبل ملایر در این راستا خاطرنشان کرد: جنسهایی که در گذشته از برخی شرکتها خریداری نمیکردیم، درحال حاضر بهناچار مجبور به تهیه آنها هستیم و حتی برای خرید مواد اولیه از شرکتهای مذکور در نوبت میمانیم.
چهاردولی با بیان اینکه در زمینه تأمین چوب نیز مشکلاتی داریم، اظهار کرد: چوب را از ملایر تهیه میکنیم، بهنوعی که یک تاجر چوبها را از گرجستان و ترکیه تهیه کرده و آنها را به فروش میرساند و ازآنجا که قیمت چوب با دلار حساب میشود، از دلار ۲۰ هزار تومانی تاکنون شاهد رشد قیمت ۶۰ درصدی در این زمینه هستیم.
وی با اشاره به اینکه قیمت پارچه نیز بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است، مطرح کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا، تعدیل نیرو نیز داشتهایم، بهنوعی که از ۱۳ نیروی شاغل در کارگاه تولیدی خود به هشت نفر رسیدهایم.
این تولیدکننده مبل ملایر از تعطیلی جشنواره مبل و منبت گلایه کرد و گفت: هماکنون بازار فروش برایمان مناسب است، اما بازدهی اقتصادی و درصد سودمان کاهش یافته است و کارهایمان را گاهی حتی با ضرر نیز به فروش میرسانیم.
افزایش صددرصدی قیمت پارچه مبلمان
فرشاد روستایی، یکی دیگر از تولیدکنندگان مبل در شهرستان ملایر و مدیر تولیدی و نمایشگاه مبل وزرا در روستای آورزمان شهرستان ملایر بوده که با ۱۵-۲۰ نیروی کار به مدت هشت سال در این حرفه مشغول به کار است.
وی در گفتوگو با قلم ضمن بیان اینکه تولید مبل در شهرستان ملایر با بدبختی همراه شده است، گفت: هماکنون قیمت چوب بسیار گران شده و در کنار آن شاهد افزایش قیمت بسیار در سایر مواد اولیه مانند اسفنج و پارچه نیز هستیم.
روستایی با بیان اینکه چوبهای مورد استفاده برای مبلمان ملایر از کشور گرجستان و بخشی هم از چوبهای شمال کشور تأمین میشود، مطرح کرد: اینروزها شاهدیم که قیمت چوب بسیار گران شده است.
وی با تصریح بر اینکه علاوهبر گرانی چوب، گرانی پارچه و فوم و اسفنج را نیز شاهد هستیم، اضافه کرد: پارچه مورد استفاده برای تولید مبلمان از قیمت متری ۴۰ -۵۰ هزار تومان هماکنون به قیمت متری ۹۰-۱۰۰ هزار تومان رسیده است.
این تولیدکننده مبل ملایر ادامه داد: قیمت اسفنج مورد استفاده برای تولید مبلمان به اندازه یک قطعه کوچک که قبلاً بالغبر ۱۷-۱۸ هزار تومان بود، درحال حاضر به ۵۳ هزار تومان و قیمت فوم کف مبل که سال گذشته یکدست آن ۶۰۰ هزار تومان بود، درحال حاضر بالغبر یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است.
روستایی درخصوص تأثیرات شیوع ویروس کرونا بر این روند نیز گفت: اصل بازار فروش مبلمان در بازار عید و سفارشهای مربوط به جهیزیه است، اما با شیوع ویروس کرونا در ایام عید فروش مناسبی نداشتیم و حال نیز با توجه به کاهش قدرت خرید مردم از یکسو و برگزار نشدن مراسمهای عروسی و عدم خرید جهیزیهها از سویی دیگر، همه و همه بر کاهش فروشمان اثر گذاشتهاند.
وی با اشاره به اینکه تقاضا نیز برای خرید مبلمان کاهش یافته است، عنوان کرد: سال گذشته برای یک مبل سلطنتی سبک و معمولی ۶ میلیون تومان خرج میکردیم، اما درحال حاضر برای این مبل بالغبر ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خرج لازم است.
روستایی ادامه داد: از سویی یک مبلمان راحتی ۹ نفره را که سال گذشته ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان میفروختیم، امسال برای تولید آن باید بالغبر ۹ میلیون تومان هزینه کنیم.
وی با بیان اینکه جشنواره مبل و منبت هم همهساله برگزار میشد اما با شیوع ویروس کرونا امسال برگزار نشد، گفت: این جشنواره روی جذب مشتریان و البته توریستها و خرید آنها از محصولات تولیدی نقش بسیاری داشت، اما به سبب شیوع کرونا امسال این برنامه نیز برگزار نشد.
این تولیدکننده مبل ملایر در بخش پایانی گفتوگو مطرح کرد: کارگرانی که در واحد تولیدیام مشغول به کار هستند، بهصورت روزانه مزد دریافت میکنند و حال که سفارشها و میزان تولیدمان کاهش پیدا کرده و بازارمان خراب بوده، به نسبت حقوق این افراد نیز کاهش یافته است.
افزایش روزانه قیمت مواد اولیه
شفیعی، یکی دیگر از تولیدکنندگان مبل در شهرستان ملایر و مدیر تولیدی و نمایشگاه مبل تیکتاک بوده که حدود ۲۰ سالی میشود که در این حرفه فعال است.
وی با بیان اینکه وضعیت تولید مبلمان در شهرستان ملایر خیلی خوب نیست، عنوان کرد: روزبهروز جنسهای مورد نیاز تولید مبلمان را گرانتر میخریم، بهنوعی که برای خرید مواد اولیه محصولاتمان اقدام میکنیم و میبینیم که قیمت آنها تا چه حد گرانتر از سابق شده است.
شفیعی ادامه داد: قیمت ابر، فوم، سوزن و منگنه و همه مواد اولیه در تهیه مبلمان روزانه گران میشود و گاهی تصمیم میگیریم که ادامه ندهیم.
وی با بیان اینکه برای فروش محصولاتمان مشکلی نداریم، گفت: در تولید دچار مشکل شدهایم، بهنوعی که مبلمان هفتنفره با قیمت چهار میلیون و ۸۰۰ تومان که در گذشته روی آن بالغبر یک میلیون تومان سود میکردیم را درحال حاضر بدون هیچ سودی با ۱۰ میلیون تومان به فروش میرسانیم.
این تولیدکننده مبل ملایر در پایان گفتوگو با بیان آنکه قیمت چوب بهصورت روزانه تغییر نمیکند، عنوان کرد: اصلیترین مشکل در گرانی روزانه سایر مواد اولیه بهویژه پارچه و ابر مورد نیاز برای تولید مبلمان است؛ بهنوعی که پارچهای که در فروردینماه متری ۶۰ هزار تومان بوده، هماکنون به متری ۹۲ هزار تومان و ابری که دو ماه پیش ۱۳ هزار تومان بوده، هماکنون به ۶۰ هزار تومان رسیده است.
اما بهراستی زمان آن نرسیده تا پس از هفت ماه گرانیهای روزانه، قدمی برای این تولیدکنندگان برداشته شود؟ قدمی از نوع تقویت شرکتهای تولیدکننده پارچه تا بتوان پارچههای باکیفیتتر و مرغوبتر و با قیمت مناسبی را به تولیدکنندگان مبلمان شهر جهانی ملایر رساند؟ آیا زمان آن نرسیده تا به قولی مافیای پارچهای که در سراسر کشور تولیدکنندگان مبل با آنها روبهرو هستند را ریشهیابی کنیم و این وضعیت را در شهرستان ملایر ندید نگیریم؟
نقش واسطهها در تأمین مواد اولیه همیشه مشکلساز بوده است، بهنوعی که دلالیها و بازارسیاهها موجب میشود تا یک ماده اولیه با قیمتهای متفاوت و البته بیشتر از ارزش وجودی به دست تولیدکنندهای برسد که هدفش تولید و نقشش اشتغالزایی و رسیدن به رونق اقتصادی است
نقش واسطهها در تأمین مواد اولیه همیشه مشکلساز بوده است، بهنوعی که دلالیها و بازارسیاهها موجب میشود تا یک ماده اولیه با قیمتهای متفاوت و البته بیشتر از ارزش وجودی به دست تولیدکنندهای برسد که هدفش تولید و نقشش اشتغالزایی و رسیدن به رونق اقتصادی است؛ بدینسان بهراستی زمان آن رسیده تا در وضعیت شرایط شیوع کرونا که عملاً بسیاری از جشنوارهها و نمایشگاهها و البته کارهای تبلیغاتی را به قهقرا کشانده است، ما نیز بهجای تلاش جهت رشد این برند و رونق هرچه بیشتر این صنایع دستی در استان همدان، با عدم حمایتها باعث خاموش شدن چراغ کارگاههای تولیدی مبل و منبت آنهم در شهر جهانی مبل و منبت نشویم؟!