پایگاه خبری/تحلیل قلم؛گروه استانها/شهین صادقی-وقت آن رسیده برای مسئله ی فاضلاب نیز همانند آب، چارچوب دیپلماسی برگزینیم تا فرصت از دست نرود و این دغدغه به بحران تبدیل نشود. گرچه این چالش در حوزه تخصصی شرکت آب و فاضلاب هرمزگان است اما واقعیت این است که رفعِ این دغدغه چیزی فراتر از تخصص آبفا می طلبد و آن همکاری بین سازمانی است؛ سازمان هایی نظیر شهرداری، مسکن و شهرسازی، محیط زیست ، استانداری ، صنایع بندرعباس و در نهایت مردم به عنوان مطالبه گران اصلی این دغدغه. اتفاقی که اگر نیفتد، مسئله فاضلاب همچنان به صدایی می ماند که به جایی نخواهد رسید.
فاضلاب، دغدغه مشترک
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان با اعتقاد به اینکه، مسئله فاضلاب همانند آب نیازمند یک چارچوب دیپلماسی است تا به بحران تبدیل نشود، تصریح کرد: حلِ این چالش علاوه بر تلاش و تخصص آبفا مستلزم همکاری بین سازمانی است.
امین قصمی با اشاره به بوی نامطبوعِ فاضلاب به عنوان معضل هر ساله شهر بندرعباس، به تشریح دلایل این مسئله پرداخت و گفت: عدم اجرای شبکه جمع آوری فاضلاب در برخی مناطق شهر از دلایل عمده انتشار بوی فاضلاب است. به طوری که در اکثر مناطق شمال کمربندی وحاشیه خورگورسوزان که بیشترین حجم بوی نامطبوع را داریم، به دلیل وجود بافت فرسوده، سکونت گاه های غیر رسمی و عدم اجرای طرح جامع شهری، امکان اجرای شبکه جمع آوری فاضلاب وجود ندارد.
قصمی افزود: بخشی از فاضلاب تولیدی مناطق مذکور از طریق کانال آب های سطحی وارد خور شده و با توجه به شیب کمِ بستر خور و خروجی آن که تحت تاثیر جریانات جزر و مدی آب دریا است، تخلیه مناسب فاضلاب های درون خور به طور کامل صورت نگرفته و باقی ماندن فاضلاب در خور (و تابش آفتاب به آن) سبب ایجاد فرایندهای بی هوازی و درنتیجه تولید بوی نامطبوع فاصلاب می شود.
وارونگی دمایی و بوی نامطبوع فاضلاب در پاییز و زمستان
وی ادامه داد: پدیده وارونگی دمایی از دیگر دلایل انتشار بوی نامطبوع است چرا که مشکل انتشار بو در فصول پاییز و زمستان به علت وقوع این پدیده، بیشتر از فصول گرم احساس می شود . به طوری که به علت دمای کمتر لایه های هوایی نزدیک به زمین، بوی نامطبوع موجود در این ناحیه امکان حرکتِ عمودی را از دست داده و در لایه های نزدیک به زمین بیشتر گسترش می یابد.
طرح احداث تصفیه خانه شرق بندرعباس در مرحله تصویب
مدیرعامل آبفا استان در ادامه، با اشاره به اینکه وجود تصفیه خانه فاضلاب (با فرآیند لجن فعال) در نزدیکی بافت شهری از دیگر دلایل انتشار بوی نامطبوع است، گفت: در حال حاضر پس از تعیین تکلیف قرارداد سرمایه گذاری اصلاح و ارتقای تصفیه خانه فاضلاب بندرعباس به دلیل عدم انجام به موقع تعهدات از سوی سرمایه گذار، این مجموعه تلاش می کند با رفع مشکلات موجود و افزایش راندمان بهره برداری تصفیه خانه، تا حد امکان از میزان بوی نامطبوع فاضلاب بکاهد.
وی تصریح کرد: از طرفی با توجه به افزایش حجم ورودی فاضلاب نسبت به ظرفیت تصفیه خانه در سال های اخیر، این مجموعه طرح احداث تصفیه خانه فاضلاب شرق بندرعباس با ظرفیت ۸۹ هزار مترمکعب در شبانه روز را در دست بررسی و مطالعه دارد.
به گفته قصمی؛ این تصفیه خانه جدید با فاصله مناسب نسبت به بافت شهری احداث خواهد شد و جمعیتی برابر ۴۳۳ هزار نفر را در افق ۱۴۲۵ تحت پوشش قرار می دهد.
مدیرعامل آبفا استان خاطر نشان کرد: هزینه مورد نیاز جهت احداث تصفیه خانه شرق و سامانه انتقال فاضلاب حدود دو هزار ۸۵۹ میلیارد ریال برآورد شده که در حال حاضر در مرحله بررسی و تصویب در شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور است.
صدور دستور قضایی برای تکمیل پروژه تصفیه خانه
رئیس کل دادگستری هرمزگان نیز از صدور دستور قضایی برای تکمیل پروژه تصفیه خانه و تسریع در هدایت فاضلاب به صنایع غرب بندرعباس خبر داد
علی صالحی با حضور در محل تصفیه خانه شهر بندرعباس، ضمن بازدید از مراحل عملیات اجرایی تصفیه فاضلاب و بررسی جزئیات دقیق پروژه های در دست اقدام، دستورات لازم را مبنی بر رفع فوری موانع و تسریع در اتمام پروژه هدایت فاضلاب به صنایع غرب بندرعباس صادر کرد.
رئیس شورای قضایی استان هرمزگان با انتقاد از رهاسازی و ورود پساب فاضلاب بندرعباس به دریا افزود: این امر تهدیدی جدی علیه سلامت شهروندان است که علاوه بر ایجاد آلودگی زیست محیطی در منطقه ، سبب ایجاد بوی متعفن در سطح شهر شده است.
صالحی خاطر نشان کرد: دستگاه قضایی بر اساس رسالت خود در خصوص پیگیری حقوق عامه، برخورد با دستگاه های اجرایی که در انجام وظایف قانونی خود کوتاهی می کنند را با جدیت دنبال خواهد کرد تا از تضییع بیت المال و حقوق مردم جلوگیری شود.
وی با تأکید بر رسیدگی جدی به موضوع فاضلاب شهر بندرعباس در شورای حفظ حقوق بیت المال استان هرمزگان اظهار داشت: در راستای اجرای مصوبات این شورا از تصفیه خانه بندرعباس بازدید شد و با توجه به مشاهده مشکلات اساسی در اکثر قسمت های این پروژه ، مقرر گردید در اسرع وقت علاوه بر رفع نواقص و جلوگیری از ورود فاضلاب به دریا ، با هدایت آن به سمت غرب شهر بندرعباس ، پساب موجود در صنایع بزرگ مورد استفاده قرار گیرد.
عالی ترین مقام قضایی استان هرمزگان اظهار داشت: مقرر گردید در جلسه ای با حضور دادستان مرکز استان، معاون عمرانی استانداری، مدیرعامل آبفا و نماینده شرکت پیمانکار، دستگاههای مربوطه در سریعترین زمان ممکن معضل فاضلاب را برطرف کنند.
رئیس کل دادگستری استان هرمزگان با اعلام اینکه صیانت از محیط زیست و بهداشت عمومی خط قرمز دستگاه قضایی استان است ابراز امیدواری کرد: دستگاه های مسئول پیش از اتمام مهلت قانونی نسبت به عمل به وظایف خود و جلوگیری از تخریب بیشتر محیط زیست و خسارات ناشی از آن اقدام نمایند.
صالحی همچنین تأکید کرد: در مقابله با تضییع حقوق مردم و تهدید سلامت عمومی با هیچ فردی در هر جایگاهی تعارف نداریم .
رئیس شورای حفظ حقوق بیت المال در اراضی ملی و منابع طبیعی استان هرمزگان تصریح کرد: پیگیری برای رفع مشکل فاضلاب شهر بندرعباس به صورت مستمر و مداوم توسط دستگاه قضایی ادامه خواهد یافت و در صورت مشاهده هرگونه تخلف ، قصور و تقصیر با متخلفین برابر قانون و مقررات برخورد خواهد شد.
انتهای پیام/