«ناصر محسنی» استاد دانشگاه آزاد مشهد در چهارمین نشست تصمیم با “موضوع بارگاه امام هشتم(ع)بیان کرد: چند انگاره غلط در مشهد وجود دارد و تا اینها رفع نشود مشکلات شهر مشهد حل نخواهد شد.
استاد دانشگاه آزاد مشهد با بیان اینکه بر اساس آمار طرح توسعه خازنی از سال ۵۵ تا ۶۵، مشهد جزو شهرهای بحرانی سازمان ملل با ۱۳ درصد رشد جمعیت شهری در منطقه شهری محسوب می شود گفت: به نظر من شورای شهر باید شعارش این باشد که شهرهای همیار خود یعنی شهرهای استان را سرو سامان دهد.
وی اظهار داشت: در تمامی ابعاد نقش آستان قدس رضوی در شهر مشهد مرتبط است و بعد از نماینده ولی فقیه و استاندار، تولیت این آستان شخص سوم استان بوده و من با این موافقم که تولیت آستان قدس، استانداری و نماینده ولی فقیه را به یک نفر بدهند و به نظر من راه نجات مشهد این است که نماینده ولی فقیه و استاندار خراسان رضوی که معاون رئیس جمهور است و تولیت آستان قدس، یک نفر باشد و حتی این شخص از سوی رهبری تعیین گردد تا مشکلات مشهد حل شود.
سرنوشت مشهد از آستان قدس جدا نیست
محسنی بیان کرد: ما به نوعی آستان قدس را از موضوع توسعه دور نگه داشتیم که یک انگاره غلط است و آستان قدس نیز خود را از این موضوع دور نگه داشته است در حالی که باید در تصمیمات شهر مشارکت داشته باشد و آنهایی که سرنوشت شهر مشهد را از آستان قدس جدا می کنند، خطا می کنند.
وی با اشاره به همراهی نسبی آستان قدس رضوی با شهرداری در گذشته؛ گفت: از وقتی که شوراها تشکیل شد تقابل شهرداری و آستان قدس رضوی شروع شد و اکنون بدبینی بین این دو نهاد وجود دارد وما نیازمند افرادی متخصص هستیم که ارتباط بین این دو را برقرار کند تا سرمایه گذاری های بزرگ برای شهراز این طریق اتفاق بیفتد.
استاد دانشگاه آزاد مشهد با بیان اینکه منطق فنی اقتصادی و حرفه ای بین شهرداری و آستان قدس از بین رفته است؛ اظهار داشت: ما برای رفع این موضوع نیازمند سرمایه اجتماعی هستیم. مدیریت شهری برای پروژه های خود سرمایه گذار از کشورهای قطر، عمارات و… می آورد اما به آستان قدس به عنوان سرمایه دار بزرگ نگاه نمی کند و این یک خطای اساسی است.
وی افزود: این تصور غلط و انگاره اشتباه باید در هر دو سو اصلاح شود، آستان قدس رضوی به عنوان صاحب این شهر در چگونگی برنامه ریزی این شهر و پیرامون حرم مطهر باید مشارکت فعال داشته باشد و شهرداری باید زمینه این مشارکت را به نحو احسن فراهم کند و یکنفر باید این انگاره غلط را بشکند.
زنده نگه داشتن زندگی در بافت قدیم مشهد
محسنی مسئله سوم از انگاره های غلط را تصور شهر مشهد مجزا از حرم مطهر توسط برخی دانست و گفت: عده ای شهر مشهد را مجزا از حرم مطهر می بینند در حالی که سرنوشت این شهر را از زندگی و حرم مطهر جدا کردن، یک خطای اساسی است و چنین افرادی به جذب سرمایه گذار برای توسعه مشهد معتقد نیستند.
وی افزود:اگر حرم مطهر رضوی نبود خراسان و ایرانی وجود نداشت، در مرکز یک محدوده ای که اهل سنت و جنگ بوده وجود بارگاه امام رضا (ع) باعث شده این شهر باقی بماند و اگر درست نگاه کنیم مشهد شهر وفاق ملی و مذهبی ما ایرانیها است. لذا مشهد را نباید از زائر جدا کنیم و آنهایی که معتقدند توسعه به زیست آنها صدمه می زند سم مهلک برای مشهد هستند و نباید برای شهر تصمیم گیر باشند.
استاد دانشگاه آزاد اسلامی مشهد اظهار داشت: باید شهر مشهد توسعه پیدا کند؛ البته باید زندگی در کوچه های قدیمی چون نوغان، تپه محله، سرشور، عباس قلی خان و راسته عیدگاه را زنده نگه می داشتیم و این حسرت زدگی گذشته ما مشهدی ها است که علاوه بر اینکه می گوییم زائر نیاید و ما به هیچ چیز کار نداریم می گوییم این بافت را با همان مدلی که زیارت می رفتیم برای ما نگه دارید و این دقیقا دیدگاه تمامیت خواهی است.
هزار پروژه معطل در مشهد
وی با بیان اینکه توسعه باید اتفاق بیفتد اما نه آن مدلی و نه این مدلی؛ گفت: این انگاره شیک و مستکبرانه بر علیه توسعه کلی شغل آفرینی و تقویت نهادهای اقتصادی است و آسیب آن به کل شهر وارد می شود و این می شود که ما اکنون هزار پروژه معطل داریم که با رفتار غلط آستان قدس، شهرداری، استانداری و وزارت مسکن روی زمین مانده است و نیازمند یک حکم مقتدر است تا پروژه ها راه بیفتد.