ایسنا به نقل از شبکه خبری دویچه وله، اولگا کوالکووا، یکی از متعمدان و نزدیکان رهبر اپوزیسیون بلاروس، زیر فشار مقامات امنیتی از کشورش خارج شد. او در پورتال اینترنتی “tut.by” نوشت، قبل از انتخابات به او گفته بودند یا از بلاروس خارج شود یا به زندان طویل مدت برود.
کووالکووا در اوایل اوت دستگیر شد و چند روز در زندان سپری کرد. خبرگزاری لهستانی PAP از قول او نوشت: «الان من در آزادی به سر میبرم؛ البته بیرون از کشورم.» او تاکید میکند که میخواست در بلاروس بماند.
این مخالف سیاسی ۳۶ ساله، شبانه به مرز لهستان برده شده؛ بیآنکه قبلا از این تصمیم آگاه باشد و سپس از آنجا عازم ورشو شده است. عضو هیات رئیسه شورای هماهنگی اپوزیسیون بلاروس، خواستار جابجایی مسالمتآمیز قدرت در کشورش است.
چهار هفته از اعلام نتایج مناقشهبرانگیز انتخابات ریاست جمهوری بلاروس میگذرد، اما اعتراض و مقاومت مخالفان به این نتیجه همچنان سرزنده است. با وجود ممنوعیت تظاهرات، اپوزیسیون به گردهماییهای خود ادامه میدهد و تب و تاب علیه “تقلب انتخاباتی” فروکش نکرده است.
روز یکشنبه تظاهراتی تحت نام “مارش اتحاد” در میدان استقلال مینسک با شعار “یکی برای همه، همه برای یکی” برگزار شد. اکسیونهای مشابهی نیز در شهرهای دیگر بلاروس نیز تدارک دیده شده بودند.
تظاهرات روزهای یکشنبه در بلاروس، صدها هزار نفر را در هفتههای گذشته به خیابانها کشانده است. جنبش دموکراسیخواهی خواهان استعفای لوکاشنکوست و هدف تظاهرات، آزادی همه زندانیان، پیگرد خشونتهای پلیس با معترضان و تجدید انتخابات.
رئیس جمهور ۶۶ ساله بلاروس هرگونه گفتگو با معترضان و شورای هماهنگی اپوزیسیون را رد کرده است. مخالفان معتقدند که سوتلانا تیخانوفسکایا در انتخابات برنده شده و رای ۸۰ درصدی ادعایی لوکاشنکو، حاصل دستکاری صندوقهاست. با این تقلب، لوکاشنکو برای ششمین مرتبه رئیس جمهور شد؛ امری که مورد شناسایی اتحادیه اروپا نیز قرار نگرفت.
تیخانوفسکایا از مردم کشورش خواسته به حضور در اعتراضات ادامه دهند. او در پیامی ویدیوئی گفت: «به این فکر کنید که قدرت ما در همبستگی و با هم بودن است.» او تاکید کرد که تنها با ایستادگی و تداوم تظاهرات میتوان خواست آزادی زندانیان سیاسی را محقق کرد.
در عین حال، مخالفان به پافشاری برای گفتوگو با لوکاشنکو ادامه میدهند؛ خواستی که با پشتیبانی سازمان ملل نیز روبروست.
وزیر خارجه آلمان، در تازهترین موضعگیری، لوکاشنکو را به اقدامات تنبیهی تهدید کرد. هایکو ماس گفت: «ما در اتحادیه اروپا انتخابات بلاروس را به رسمیت نمیشناسیم و مینسک را تحریم کردهایم. چنانچه لوکاشنکو به خواست معترضان واکنشی نشان ندهد، تحریمهای جدیدتری وضع میشوند.»
ماس انتظارات از رهبری مینسک را نیز به صراحت برشمرد. او از لوکاشنکو خواست با اپوزیسیون وارد مذاکره شود؛ انتخابات جدیدی برگزار کند، به قلع و قمع تظاهرکنندگان پایان دهد و به آزادی مطبوعات و حقوق بشر پایبند باشد.
انتهای پیام