خبرنگار قلم، محمد امیدی همزمان در جمع خبرنگاران، ضمن گرامیداشت این روز، پُست را از قدیمی ترین نوع ارتباطات بشر دانست و گفت: پُست خودش را با مقتضایت زمان توانسته جلو ببرد و ساختار خود را با نیازهای مردم تغییر دهد.
مدیرکل پست استان همدان با بیان اینکه ایران به عنوان نوزدهمین کشور به اتحادیه جهانی پُست پیوسته است، خاطرنشان کرد: پست نوین در کشور ایران از زمان های بسیار دور آغاز به کار کرده است و چهارچوب پُست نوین در کشورمان به زمان صدارت امیرکبیر بر می گردد.
این مسئول به تغییرات روال پست و شکستن انحصاری آن بر اساس قانون اساسنامه سال ۱۳۹۵ اشاره کرد و گفت: طبق این اساسنامه علاوه بر ورود دو اپراتور پستی تیپاکس و پیشگامان بادپا برای انجام خدمات پستی، سه وجهی شدن برای خدمات پستی (الکترونیکی، فیزیکی و مالی) نیز در نظر گرفته شد.
امیدی با اشاره به این وضعیت، از ارائه خدمات پستی در دوران شیوع ویروس کرونا و خرید و فروش های اینترنتی یاد کرد و افزود: اداره پست، مکلف به ارائه خدمات پستی در تمامی نقاط کشور و هر منطقه ای که شرکت های بخش خصوصی به هر دلیلی در آن جا ارائه خدمات ندارند، شده است و باید این خدات را با نرخ استطاعت پذیر به انجام برساند.
مدیرکل پست استان همدان در تشریح آمار خدمات ارائه شده در ۶ ماهه نخست سال جاری نیز بیان کرد: در استان همدان ۴۸۳ واحد پستی وجود داردکه ۳۹ واحد پستی استان، دولتی (۹ درصد) و در حدود ۹۱ درصد از واحدها توسط بخش خصوصی اداره و مدیریت می شوند.
امیدی با تصریح بر اینکه اغلب واحدهای پستی استان روستایی هستند، ادامه داد: ۱۸۴ واحد پست شهری (۳۸ درصد) و ۲۹۹ واحد پست روستایی (۶۲ درصد) در استان همدان فعالیت دارند.
این مسئول، پوشش جمعیتی به ازای هر واحد پستی در استان همدان را ۳۵۹۸ نفر اعلام کرد و گفت: پوشش مساحتی هر واحد پستی به ازای هر نفر ۴۰.۳ کیلومتر است.
امیدی در خصوص مجموع مرسولات که وارد استان شده و از استان به دیگر استان های کشور فرستاده شده را نیز چنین مطرح کرد: در شش ماهه نخست امسال یک میلیون و ۲۲۶ هزار و ۹۷۳ مرسوله پستی وارد استان و یک میلیون و ۱۴هزار و ۵۹۷ مرسوله از استان صادر شده که آمار مرسولات وارده و صادره نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش ۱۱.۵ درصدی داشته است.
وی علت اصلی این کاهش را الکترونیکی شدن ارسال قبوض و حذف ارسال قبوض کاغذی توسط پست دانست و افزود: تا قبل از مهرماه ۹۸ قبوض آب، برق، گاز و تلفن توسط پست توزیع میشد اما با الکترونیکی شدن این فرآیندها ترافیک این مرسولات در پست حذف شد؛ با این حال، در بحث مرسولات ثبتی رشد داشته ایم چرا که با توجه به شیوع کرونا شاهد فعالیت بیشتر فروشگاه ها به شکل اینترنتی بودیم.
رشد ۶۳ درصدی خرید و فروش اینترنتی در همدان
امیدی در این خصوص با اشاره به افزایش فعالیت فروشگاههای اینترنتی در استان همدان، تشریح کرد: در حال حاضر، در استان همدان بالغ بر ۷۱ فروشگاه فعال اینترنتی وجود دارد. در حالی که در ۶ ماهه نخست سال گذشته تعداد ۴۵ فروشگاه اینترنتی در سطح استان فعالیت داشت اما به علت کرونا و اقبال مردم از خرید و فروش های اینترنتی رشد ۶۳ درصدی داشته است.
مدیرکل پست استان همدان به استقبال مردم از خرید و فروش های اینترنتی به لحاظ شیوع ویروس کرونا و صرفه اقتصادی این روند برای مردم اشاره کرد و گفت: بسیاری از مشاغل اینترنتی، در خانه ها و به صورت مشاغل خانگی هستند و این وضعیت به کسب وکارهای ان ها کمک کرد.
امیدی با تصریح بر اینکه مرسولات وارده اینترنتی در استان در طی ۶ ماهه نخست سال جاری بالغ بر ۳۳ درصد رشد داشته و مرسولات صادره نیز رشد ۱۸ درصدی داشته است، گفت: به مرسولات از پست نامهها به امانت و کالا شیفت پیدا کرده است چراکه این روزها شاهدیم که پست پاکت های پستی ۹۰ درصد کاهش پیدا کرده و به سمت پست بسته، امانت و کالا در حال تغییر است.
وی در این زمینه یادآور شد: ارسال بسته و امانت در ۶ ماهه نخست امسال رشد ۶۶ درصدی داشته است که این موضوع به افزایش میزان خرید و فروش های اینترنتی مربوط است.
امیدی ادامه داد: قراردادهایی با پارک علم و فناوری و شرکت های استارتاپی منعقد کرده ایم که بتوانیم از شرکت هایی که هنوز به تولید انبوه محصولاتشان نرسیده اند را برای هزینه های ارسال محصولاتشان با قیمتی به صرفه یاری دهیم.
مدیرکل پست استان همدان در ادامه صحبت های خود با بیان اینکه مرسولات خارجی صادر شده از استان همدان نسبت به سال گذشته کاهش ۱۱ درصدی دارد، اضافه کرد: مرسولات خارجی وارد شده به همدان نیز در سال جاری ۴۹ درصد کاهش یافته که این موضوع به علت شیوع ویروس کرونا و در نتیجه لغو پروازها به کشورهای دیگر بود که خوشبختانه هم اکنون از مردادماه فعالیت های پستی با ۵۱ کشور دنیا از سر گرفته شده است.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه در پی تغییراتی که در روند پستی صورت گرفته است، زیرساخت ها و شبکه های آن نیز دچار تغییراتی شده است، اضافه کرد: در این راستا، چهار هاب پستی در کشور تعریف شد که این چهار هاب شامل خراسان رضوی، آذربایجان غربی، اصفهان و همدان است بدین ترتیب، مرسولات غرب کشور را همدان دریافت میکند و از همدان به سایر نقاط فرستاده میشود.
امیدی، نتیجه این روند را کاهش تاخیرات پستی برشمرد و گفت: در این روند، استان همدان به عنوان یک بارانداز در غرب کشور در نظر گرفته شده است.
وی با بیان این که در پی نقش آفرینی بخش خصوصی در این مسیر، در حال حاضر ورودی ما رشد بسیار مناسبی داشته است، افزود: روند پستی هم اکنون با کیفیت مناسبی به انجام می رسد و تمامی توزیع امانت ها در شهر همدان از طریق بخش خصوصی است.
مدیرکل پست استان همدان با اشاره به این که تعداد ۱۱ خطوط روستایی و چهار خطوط درون استانی به بخش خصوصی واگذار شده است، ادامه داد: هم اکنون در دریافت و ارسال مرسولات پستی، وجه نقد دریافت نمی شود و در پرداخت های درب منزل نیز از دستگاه پُز استفاده می شود.
امیدی، مهم ترین وظیفه پست را رابط بین دولت و مردم دانست و افزود: بایستی در به انجام رسیدن این خدمات نیابتی بتوانیم مسیر را به نحو مناسبی ادامه دهیم، بدین ترتیب هم اکنون تمامی خدمات مربوط به ثبت اسناد از طریق پست به انجام می رسد.
وی در ادامه این موضوه از انعقاد قراردادی با امور بانوان استانداری همدان در زمینه حمایت از مشاغل خانگی به ویژه برای زنان بدسرپرست در روستاها نیز یاد کرد.
مدیرکل پست استان همدان با تصریح بر این که از ابتدای اجرای طرح توزیع کارت سوخت توسط پُست، بیش از ۲۱۶ هزار کارت سوخت توزیع کردهایم، مطرح کرد: هم اکنون، حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد از کارتهای سوخت در باجههای پستی معطل و حدود ۹۰ درصد آن ها توزیع شده است.
امیدی در ادامه به اجرای طرح ملی نشانی استاندارد ایرانیان (GNAF) اشاره کرد و افزود: در این طرح قرار است ۲۴ دستگاهی که به نوعی با آدرس سر و کار دارند، دخیل هستند و با پیش روی این طرح، آدرس های سلیقه ای حذف و یک آدرس استاندارد با متولی بودن پست خواهیم داشت.
وی ضمن ابراز خرسندی با بیان این که هم اکنون طی تعاملات به عمل آمده در استان همدان برای ۳۱ شهر استان همدان ژئوکد شده است، مطرح کرد: پست موظف است هر چهار سال یکبار اماکن روستایی و هر دو سال یکبار اماکن شهری را فهرست برداری کند که در این راستا، اپلیکیشنی نیز طراحی شده که در این برنامه هرگونه تغییر آدرس توسط نامهرسانها اعمال میشود و نیازی نیست که مجدد برای بروزرسانی آدرس مراجعه شود.
امیدی در پایان به ارسال خُرده بارها و محصولات بومی استان مانند گردوی تویسرکان و عسل نهاوند اشاره کرد و گفت: این روند با رعایت استانداردها پیش می رود.