تنها ۳۰ تا ۴۰درصد نیاز بازار از سوی دولت تامین میشود
حمید فاضلی، مدیر عامل شرکت مادر تخصصی توسعه صنعت طیور در این باره به «اعتماد» میگوید: باتوجه به کمبود نهاده برای طیور و افزایش قیمت مواد اولیه شاهد افزایش قیمت تمامشده مرغ و تخممرغ در چند ماه اخیر بودیم بهگونهای که قیمت تمام شده مرغ زنده از کیلویی ۸ تا ۹ هزار تومان در مدت مشابه سال گذشته به دو برابر رسیده و قیمت هر کیلو مرغ آماده طبخ در حدود ۲۶ هزار تومان برای مصرفکننده است و با ادامه این رویه احتمال افزایش بیشتر هم وجود دارد. فاضلی در ادامه به قیمت نهادههای دام و طیور اشاره میکند و توضیح میدهد: نرخ کنجاله سویا و ذرت ۴ تا ۵ برابر سال گذشته شده است و درحالی که قیمت مصوب ذرت برای مرغدار در محدوده ۱۵۰۰ تومان مصوب شده بین ۳۲۰۰ تا ۳۵۰۰ تومان رسیده و قیمت کنجاله سویا هم که باید به قیمت مصوب ۲۷۰۰ تومان عرضه شود بین ۱۳ تا ۱۴ هزار تومان در بازار آزاد عرضه میشود ضمن آنکه عرضه و تقاضا هم در بازار متعادل نیست.
جوجهریزی و وزن مرغها کاهش یافته است
مدیر عامل شرکت مادر تخصصی توسعه صنعت طیور با تاکید بر اینکه تنها ۳۰ تا ۴۰درصد نیاز بازار از سوی دولت تامین میشود، ادامه میدهد: حدود ۷۰درصد نیاز بازار را بازار آزاد تامین میکند و این گرانیها و کمبود نهاده بر میزان جوجهریزی و همچنین وزن مرغها اثر گذاشته است تا جایی که امسال بین ۲۰ تا ۳۰درصد جوجهریزی نسبت به سال گذشته کمتر شد و وزن مرغها که در گذشته بین ۲.۵ تا ۳ کیلوگرم بود امروز به یک کیلو و ۸۰۰ تا ۲.۵ کیلوگرم رسیده است.
تزریق واکسن تقلبی طیور در بازار
فاضلی با بیان اینکه به جز موضوع نهاده موضوع مهم دیگری نیز در این مدت اتفاق افتاد، میگوید: در این مدت به دلیل کمبود ارز متاسفانه شاهد داروها و واکسن تقلبی هم در بازار بودیم و این هم به عدم اطمینان مرغداران برای تولید اضافه کرد و ضربه دیگری در تولیدات به شمار میرود. این فعال حوزه طیور درخصوص صادرات مرغ نیز ادامه میدهد: تا هفته گذشته صادرات انجام میشد و عوارض صادراتی هم اعمال میشد، اما به دلیل آشفتگی بازار مرغ از روز چهارشنبه صادرات مرغ و تخممرغ تا زمانی که بازار به تعادل برسد ممنوع شده است.
او میگوید: تمامی این مشکلات به دلیل این بود که حدود ۴ تا ۵ ماه برای نهادهها ارزی تعلق نگرفت و ترخیص نهادهها هم در بنادر به مشکل خورد و در نتیجه مرغداران از ذخایر استراتژیک شرکت پشتیبانی امور دام استفاده کردند و تمام انبارها و ذخایر نیز خالی شدند. متاسفانه مسوولان با اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات نهاده، راه سودجویی و دلالی را باز و برای عدهای رانت ایجاد کردهاند و باعث شدهاند عدهای در این بازار کاسبی کنند و تولیدکنندگان واقعی نیز از بین بروند.
تغییر الگوی مصرف
در ماههای اخیر قیمت فرآوردههای گوشتی نیز همسو با دیگر کالاها به شکل تصاعدی افزایش یافته است و علت آن نیز، افزایش قیمت مواد اولیه ازجمله گوشت، مرغ، سویا، ادویهجات و سایرترکیبات افزودنی است که این مساله در میزان فروش این محصولات نیز اثر گذاشته است. در حال حاضر قیمت هر کیلو گوشت گوسفند ۱۴۳ هزار تومان و هر کیلو گوشت گوساله به ۱۱۸هزار تومان رسیده است ضمن آنکه قیمت ۳۰۰ گرم سوسیس در بازار ۵۶ هزار تومان و قیمت یک کیلو سوسیس ۹۰درصد گوشت قرمز ۱۶۶ هزار و ۵۰۰ تومان است، همچنین ۳۰۰ گرم کالباس خشک ۴۴ هزار و ۵۰۰ تومان و یک بسته ۶۰۰ گرمی کالباس خشک ۹۲ هزار و ۵۶۰ هزار تومان نرخ گذاری شده است و این روزها شاهد آنیم که باتوجه به افزایش قیمت گوشت قرمز این محصولات نقش پررنگتری در سبد خرید مردم پیدا کردهاند. انعام شکری، مدیر بازرگانی شرکت تعاونی فرآوردههای گوشتی در این خصوص میگوید: از ابتدای سال با تغییرات قیمت گوشت قرمز فرآوردههای گوشتی نیز افزایش قیمت داشتند و در حال حاضر نسبت به سال گذشته ۵۰درصد قیمتها بالاتر رفته است، البته موضوع مهمی که باعث این افزایش نرخ شده صعودی شدن نرخ دلار است زیرا بخشی از مواد اولیه برای تولیدات فرآوردههای گوشتی وارداتی هستند البته کارخانههای تولید فرآوردههای گوشتی در تعیین قیمت آن نقشی ندارند، بلکه قیمتها توسط سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان تعیین و در بازار عرضه میشود. شکری در مورد تغییر الگوی مصرفکنندگان ادامه میدهد: باتوجه به شیوع ویروس کرونا و مراجعات کمتر مردم به رستورانها و اغذیهفروشیها میزان مصرفکنندگان خانگی نسبت به گذشته بالاتر رفته این در حالی است که پیش از پاندمی کرونا میزان خرید و مصرف ساندویچفروشیها بسیار بالاتر بود.