گروه سلامت:فوق تخصص بیماریهای غدد گفت : از شایع ترین علل ابتلا به گواتر، کمبود ید است که باعث بزرگ و متورم شدن غده تیروئید می شود.پوپک اسدی فوق تخصص بیماریهای غدد و متابولیسم درباره بیماری گواتر توضیح داد : تیروئید یک غده پروانهای شکل در جلوی گردن و زیر سیب آدم است. به تنظیم سوخت و ساز بدن کمک میکند و در کنترل دما و ضربان قلب نقش دارد. همچنین با ترشح هورمون کلسی تونین به تنظیم کلسیم خون فرد کمک میکند.اسدی افزود: به بزرگی غیرطبیعی غده تیروئید، گواتر میگویند. یکی از شایعترین علل ابتلا به گواتر کمبود ید در گذشته بوده است، چون ید برای ساخت هورمون تیروئید لازم و ضروری است. اما با ید دار شدن نمکها و بعضی مواد غذایی، این علت کمرنگتر شده است.
این فوق تخصص بیماریهای غدد و متابولیسم بیان کرد: یک علت دیگر بزرگ شدن غده تیروئید، پرکاری غده تیروئید در اثر بیماری خود ایمنی گریوز و یا در اثر گواتر مولتی ندولر (چند گره ای) است. سایر علل شامل کم کاری تیروئید نظیر بیماری هاشیماتو یا در اثر گره منفرد بزرگ شده در غده تیروئید است که میتواند گاها پرکار شود. یکی دیگر از دلایل ابتلا به گواتر، سرطان تیروئید است که اغلب با نمونه برداری تشخیص داده میشود.اسدی ادامه داد: یکی دیگر از علل ابتلا به گواتر، التهاب غده تیروئید (تیروئیدیت) است که علت آن اغلب عفونی است. همچنین از علل اندوکرین بزرگ شدن غده تیروئید بیماری اکرومگالی است که با بزرگ شدن اندامها همراه است.
گواتر در خانمهای بالای ۴۰ سال شیوع بیشتری دارد
این فوق تخصص بیماریهای غدد و متابولیسم بیان کرد: در دوران بارداری هم به دلیل اثرات هورمونی (هورمون HCG) اندکی غده تیروئید بزرگ میشود و به طور کلی گواتر در خانمهای بالای ۴۰ سال شیوع بیشتری دارد .او افزود: از علامتهای این بیماری میتوان به بزرگ شدن بدون درد و علامت غده تیروئید، اشاره کرد، اما گاها ممکن است افراد در اثر خونریزی دچار درد شوند و یا در اثر بزرگ شدن بیش از حد، دچار اثرات فشاری مثل سرفه و تنگی نفس و خفگی و اختلال در بلع و احتقان صورت شوند. اسدی درمورد تشخیص گواتر گفت: تشخیص این بیماری به وسیله معاینه بالینی توسط فوق تخصص غدد و سونوگرافی و اسکن و در موارد بدخیم، با FNA (نمونه برداری توده مشکوک) صورت میگیرد.این فوق تخصص بیماریهای غدد و متابولیسم بیان کرد: تستهای آزمایشگاهی در بیماری گواتر ، مگر به علت بیماریهای زمینهای مثل کم کاری یا پرکاری تیروئی ، مختل نیستند.اسدی افزود: درمان این بیماری با رفع علت زمینهای انجام میشود و در صورتی که گواتر باعث ایجاد اثرات فشاری یا انسدادی یا اختلال در زیبایی بیمار، شود، به جراحی نیاز پیدا می کند.