stat counter
تاریخ : چهارشنبه, ۳۰ آبان , ۱۴۰۳ Wednesday, 20 November , 2024
  • کد خبر : 242340
  • 28 بهمن 1399 - 16:00
4

اسفند خوش‌بارش در راه است

اسفند خوش‌بارش در راه است

اطلاعات هواشناسی از احتمال افزایش بارندگی در اسفندماه و جبران بخشی از افت بارندگی نسبت به سال قبل حکایت دارد.

قلم | qalamna.ir :

روزنامه همشهری نوشت: «زمستان کم‌باران امسال با افت ۴۰درصدی بارش‌ها نسبت به سال قبل مواجه شد اما حالا آن گونه که از اطلاعات و نقشه‌های هواشناسی برمی‌آید، احتمال جبران بخشی از این عقب‌ماندگی بارشی در اسفندماه وجود دارد.

زمستان امسال در ۲‌ماه ابتدایی نسبت به سال قبل کم‌باران و خشک‌تر بود؛ تا جایی که میزان بارندگی‌های سال آبی جاری (از اول مهر تا شامگاه ۲۶بهمن) نسبت به‌ مدت مشابه در سال آبی گذشته با افت ۴۰درصدی مواجه شد. البته کاهش بارندگی در این دوره زمانی نسبت به میانگین ۵۲ سال گذشته از ۲۷درصد فراتر نمی‌رود و بر همین اساس احتمال جبران حداقل ۱۳درصدی بارش‌ها در اسفند و حتی بهار آینده دور از انتظار نیست.

نقشه بارندگی

بررسی وضعیت بارندگی کشور در سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ (از اول مهر تا شامگاه ۲۶بهمن) نشان می‌دهد در این بازه زمانی ارتفاع کل ریزش‌های جوی به ۹۳میلی‌متر رسیده است و این مقدار بارندگی نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۱۵۵میلی‌متر) حدود ۴۰درصد و نسبت به میانگین دوره‌های مشابه درازمدت (۱۲۸میلی‌متر) حدود ۲۷درصد کاهش نشان می‌دهد. بر اساس آمارهای وزارت نیرو، حجم بارش‌های اول مهر تا ۲۶بهمن معادل ۱۵۳میلیارد و ۲۶۷میلیون متر مکعب بوده است. اطلاعات مربوط به وضعیت ۶حوضه آبریز اصلی کشور در سال آبی جاری حاکی از این است که در شرایط فعلی به‌ جز حوضه آبریز دریاچه ارومیه که بارندگی‌های آن نسبت به‌ مدت مشابه سال قبل با رشد ۱۹درصدی مواجه بوده، سایر حوضه‌های آبریز کشور با کاهش ۱۷تا ۸۲درصدی بارش مواجه بوده‌اند. برآیند این وضعیت، افت قابل‌ توجه میانگین بارش‌های کشور بوده است که جز با بهبود مستمر بارندگی در ماه‌های آتی جبران نخواهد شد. در این بازه زمانی، حوضه آبریز دریای خزر به‌ عنوان پربارش‌ترین حوضه آبریز کشور، با کاهش ۱۷درصدی بارش‌ها نسبت به سال قبل و افت ۱۱درصدی بارندگی در مقایسه با میانگین دوره‌های مشابه در ۵۲ سال اخیر مواجه بوده است. همچنین حوضه آبریز «خلیج‌ فارس و دریای عمان» به‌ عنوان دومین حوضه پرباران ایران در سال‌ جاری، کاهش ۴۱درصدی بارندگی نسبت به سال قبل و ۲۸درصدی نسبت به میانگین ۵۲سال اخیر را تجربه کرده است. این وضعیت با شدت بیشتر برای حوضه‌های «قره‌قوم»، «فلات مرکزی» و «مرزی شرق» نیز تکرار شده و به‌ ترتیب کاهش ۴۸، ۴۹ و ۸۲ درصدی بارندگی را در پی داشته است. شرایط این ۳حوضه در مقایسه با دوره‌های بلندمدت نیز وخیم به‌ نظر می‌رسد؛ به‌ گونه‌ای که میزان بارش‌های آنها به‌ ترتیب ۳۲، ۳۵و ۶۶درصد نسبت به میانگین ۵۲ساله کاهش داشته است.

موج پرباران در راه ایران

در این میان اگر چه جبران نشدن کل کسری بارندگی دور از انتظار نیست اما شواهدی از بهبود بارش در اسفندماه وجود دارد که می‌تواند تأثیر قابل‌ توجهی به‌ دنبال داشته باشد. آخرین نقشه‌های پیش‌بینی هواشناسی از ورود یک موج پربارش در اواخر هفته جاری خبر می‌دهد که از شمال غرب وارد کشور می‌شود و می‌تواند بارندگی قابل‌ توجهی در مناطق زاگرس به‌ همراه داشته باشد. البته مقصد عمده این بارندگی‌ها استان‌های لرستان و خوزستان خواهد بود اما کاهش دمای حاصل از ورود این موج سایر مناطق کشور را نیز کم‌وبیش تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

وضعیت ذخیره آب در سدهای کشور

آخرین آمارهای وزارت نیرو از پرشدگی ۵۳ درصدی مخازن سدهای کشور حکایت دارد. طبق اعلام این وزارتخانه، حجم آب ورودی به مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری (اول مهر ۹۹) تا ۱۸بهمن‌ماه بالغ‌ بر ۱۱میلیارد و ۸۰۰میلیون مترمکعب بوده که در مقایسه با حجم ورودی ۱۳میلیارد و ۲۴۰میلیون متر مکعبی در سال گذشته ۱۱درصد کاهش نشان می‌دهد. در مقابل حجم آب خروجی سدهای کشور در این دوره زمانی به ۱۲میلیارد و ۴۳۰میلیون مترمکعب رسیده که نسبت به حجم خروجی ۱۴میلیارد و ۷۱۰میلیون مترمکعبی در مدت مشابه سال قبل بالغ‌بر ۱۵درصد کاهش نشان می‌دهد اما نکته اینجاست که همچنان نسبت ورود آب به مخازن سدها به خروجی آب از مخازن منفی است و همین مسئله به کاهش ذخیره آب مخازن منجر خواهد شد. بر اساس آمارهای وزارت نیرو، منفی بودن نسبت ورودی به خروج آب باعث شده حجم آب موجود در مخازن ابتدای سال آبی جاری تا ۱۸بهمن به ۲۶میلیارد و ۵۴۰میلیون مترمکعب برسد که ۲درصد کمتر از ذخیره سدها در مدت مشابه سال قبل است.

پیش‌بینی هواشناسی

سازمان هواشناسی نیز پیش‌بینی کرده است سامانه‌ای بارشی از امروز وارد ایران می‌شود که ضمن بارش برف در ارتفاعات و مناطق سردسیر نواحی غربی و البرز، به بارش پراکنده باران در برخی از مناطق منجر خواهد شد.

کبرا رفیعی، کارشناس سازمان هواشناسی می‌گوید: با ورود این سامانه بارشی، در برخی از نقاط استان‌های آذربایجان‌ غربی، کرمانشاه، ایلام، همدان، لرستان، کردستان، آذربایجان‌ شرقی، ارتفاعات زنجان، قزوین و البرز بارش پراکنده تجربه خواهد شد.

رفیعی می‌افزاید: از روز چهارشنبه این سامانه بارشی فعال می‌شود و  استان‌های شمال‌ غرب، غرب و برخی از مناطق جنوب‌ غرب به‌ویژه استان‌های واقع در دامنه‌های البرز را دربرمی‌گیرد و سبب بارش باران و رعدوبرق و در ارتفاعات و مناطق سردسیر باعث بارش برف خواهد شد.

این کارشناس سازمان هواشناسی معتقد است: روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه هفته جاری، در غرب و جنوب‌ غرب کشور وزش بادهای شدید رخ می‌دهد و طی چهارشنبه و پنجشنبه نیز علاوه بر این مناطق، در برخی از مناطق مرکزی کشور، شرق و شمال‌ شرق وزش بادهای شدید را خواهیم داشت که می‌تواند سبب گردوخاک هم باشد. ضمن این که طی این مدت وزش بادهای جنوبی در استان‌های سواحل دریای خزر و اردبیل را خواهیم داشت و سبب ذوب برف و احتمال وقوع بهمن در این مناطق خواهد شد.

به‌ گفته رفیعی از لحاظ دمایی پنجشنبه در نیمه غرب ایران هوا سرد می‌شود و جمعه آینده نیز در نیمه‌ شرقی کشور کاهش دما خواهیم داشت.

انتهای پیام

هشتگ: , , , , , , , , ,

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.