stat counter
تاریخ : پنج شنبه, ۲۰ اردیبهشت , ۱۴۰۳ Thursday, 9 May , 2024
  • کد خبر : 135493
  • 24 خرداد 1399 - 18:36
1

ظرفیت راه‌اندازی بازار بورس مستقل در خراسان رضوی وجود دارد

ظرفیت راه‌اندازی بازار بورس مستقل در خراسان رضوی وجود دارد

ایسنا/خراسان رضوی مدیرکل امور اقتصاد و دارایی خراسان رضوی گفت: تشکیل بورس خراسان از جمله اقداماتی است که با هدف استفاده از ظرفیت بازار سرمایه در استان، از چندی پیش در دست بررسی است، البته معتقدیم که بورس خراسان در صورت ایجاد و راه‌اندازی، باید ویژگی‌های خاصی داشته باشد و حتی  ممکن است برای آن آیین‌نامه و قوانینی تدوین شود که متفاوت از بورس تهران باشند.

قلم | qalamna.ir :

حسین امیررحیمی در نشست تخصصی بررسی زمینه حضور بنگاه‌های بخش کشاورزی در بازار سرمایه، اظهار کرد: برای افزایش سرمایه‌گذاری و بهره‌گیری از ظرفیت بازار سرمایه دو راه پیش روی ما بوده که یکی تقویت تالار بورس تهران در مشهد و دیگری اندیشیدن به راه‌اندازی یک بازار سرمایه مستقل در این شهرستان است. به نظر می‌رسد دومین راه، دارای ظرفیت بیشتری بوده و مسیر تسهیل شده‌تری پیش روی سرمایه‌گذاران قرار می‌دهد.

وی ادامه داد: راه‌اندازی بورس در خراسان رضوی پروسه زمان‌بری است که مخالفان و موافقان زیادی خواهد داشت، اما بخش صنعت توانمند و انباشت سرمایه در این خطه، قابلیتی را فراهم کرده تا بتوان یک بازار بورس حداقل به قواره ۳۰ تا ۴۰ درصد بازار بورس تهران در این منطقه ایجاد کرد. در حال حاضر پیشنهادهای لازم برای راه‌اندازی این بازار به مراجع مربوطه ارائه شده است.

امیررحیمی بیان کرد: دولت باید در این مسیر حرکت کند که بازار سرمایه در کشور را به چند بازار بورس منطقه‌ای قوی تقسیم کند. راه‌اندازی بازار بورس منطقه‌ای شرایط راحت‌تری برای سرمایه‌گذاران جهت مشارکت فراهم می‌کند، زیرا مشکلات ناشی از رفت و آمد به مرکز برای اخذ مجوز فعالیت در بازار بورس را از میان برمی‌دارد و با رقابت سازنده توسعه مناطق را نیز در پی خواهد داشت.

مدیرکل امور اقتصاد و دارایی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در وضعیت فعلی، بازار سرمایه در اقتصاد ایران می‌تواند با توجه به شرایط اقتصادی حال حاضر، اعمال تحریم‌ها، شیوع بیماری کرونا و همچنین به جهت استقبالی که از بازارهای مجازی در مقایسه با بازارهای فیزیکی رخ داده، نقش مهمی را ایفا کند و هدایتگر نقدینگی موجود باشد.

سهم مشارکت بنگاه‌های اقتصادی خراسان رضوی در بازار سرمایه کشور تنها ۱.۵ درصد است

وی با اشاره به وضعیت این استان در بازار سرمایه کشور، تصریح کرد: هم‌اکنون سهم خراسان رضوی از بازار مذکور، قابل مقایسه با وضعیت اقتصادی استان نبوده و تناسبی با آن ندارد. در سیاست‌گذاری‌های کشور سهم خراسان رضوی از اقتصاد حداقل ۵ درصد در نظر گرفته می‌شود؛ این در حالی است که خراسان رضوی تنها ۳۶ شرکت بورسی در بازار سرمایه دارد که ۲۳ مورد آن در بازار بورس و ۱۳ مورد دیگر در بازار فرابورس فعالیت دارند. این تعداد تنها ۱.۵ درصد از حجم بازار سرمایه را شامل می‌شوند و از نظر ارزشی نیز زیر دو درصد کل ارزش بازار سرمایه کشور را در برمی‌گیرد. در یک مقایسه، ارزش بازار این ۳۶ شرکت به اندازه ارزش بازار شرکت فولاد مبارکه اصفهان هم نیست.

امیررحیمی افزود: شرکت‌هایی در استان و اقتصاد آن فعالیت دارند که به خصوص در حوزه‌های صنایع غذایی، زعفران، و کشاورزی بر اقتصاد کشور تاثیرگذار هستند. حوزه‌های معدن، حمل و نقل و گردشگری نیز از پتانسیل بالایی برخوردارند. با این حال در بین سرمایه‌گذاران استان نوعی عدم نیاز و استقبال نسبت به ورود به بازار سرمایه دیده می‌شود.

مدیرکل امور اقتصاد و دارایی خراسان رضوی با بیان اینکه در استان ما بنگاه‌های کوچک و متوسط بیشتری نسبت به شرکت‌های اقتصادی بزرگ فعالیت دارند، عنوان کرد: این مسئله می‌تواند یکی از دلایل استقبال کم نسبت به حضور در بازار سرمایه باشد. هم‌اکنون خراسان رضوی با استان‌های موفق در عرصه مشارکت بنگاه‌ها در بازار سرمایه فاصله زیادی دارد.

از اسفند ماه سال گذشته هر ماه حدود ۲۵ هزار نفر متقاضی دریافت کد بورسی در خراسان رضوی بوده‌اند

وی اضافه کرد: براساس مطالعات صورت گرفته در این اداره کل، طی سال ۹۷ در استان حدود ۲۰ هزار نفر کد سهام‌داری جدید دریافت کرده‌اند، اما از اسفند ماه سال گذشته تاکنون، تنها در مشهد هر ماه متوسط ۲۵ هزار نفر برای دریافت کد سهام‌داری ثبت‌نام نمودند که این مسئله نمایان‌گر استقبال خوب شهروندان از بازار سرمایه است.

شهروندان خراسان رضوی در مجموع ۳۲ هزار میلیارد تومان سهام عدالت در اختیار دارند

امیررحیمی با اشاره به اینکه وضعیت استان از نظر سهام عدالت در مقایسه با وضعیت آن در بازار سرمایه متفاوت است، تصریح کرد: در حال حاضر حدود چهار میلیون نفر از شهروندان خراسان رضوی صاحب سهام عدالت هستند که هر کدام حداقل هشت میلیون تومان ارزش‌گذاری می‌شود. در واقع استان ما در مجموع حداقل به میزان ۳۲ هزار میلیارد تومان سهام عدالت در اختیار دارد که سرمایه قابل توجهی است و فرصتی استثنایی برای اقتصاد استان در سیاستگذاری اقتصادی به‌ شمار می‌رود.

مدیرکل امور اقتصاد و دارایی خراسان رضوی بیان کرد: با توجه به انباشت سرمایه قابل توجه، تراکم جمعیتی زیاد، حضور سرمایه‌گذاران و جذابیت ویژه شهر مشهد برای کل سرمایه‌گذاران کشور و کشورهای طرف تجارت ایران به برکت امام هشتم شیعیان و موقعیت خاص این شهر در شرق کشور، تشکیل بازار بورس مشهد گامی مهم در راستای پویایی و رشد بازار سرمایه و ارتقای سهم‌بری استان از این بازار در سال جهش اقتصادی خواهد بود.

مدیران بنگاه‌های اقتصادی بخش کشاورزی، از ظرفیت بازار سرمایه غافل نشوند

 در بخش دیگری از این نشست شهرام عیدی‌زاده، دبیر کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی، با اشاره به اهداف برگزاری این نشست، اظهار کرد: کمیسیون کشاورزی و آب و دفتر کشاورزی اتاق مشهد، برنامه‌های مختلفی برای ارائه آموزش‌های لازم و آگاهی‌بخشی به فعالان این بخش‌ها در دستور کار خود دارند.

وی ادامه داد: در ماه‌های اخیر، بازار سرمایه در ایران شاهد هدایت بخشی از نقدینگی کشور بوده است. ظرفیت‌های مختلفی نیز در این بازار، به واسطه رونق آن، فعال شده، اما کمتر از پتانسیل بخش کشاورزی برای این حضور، سخن گفته‌ایم. به نظر می‌رسد این موضوع باید به طور جدی مورد بررسی کارشناسان قرار بگیرد.

عیدی‌زاده با اشاره به غافل ماندن بنگاه‌های اقتصادی استان در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی از ورود به بازار سرمایه، گفت: این بازار ظرفیت خوبی برای فعالان اقتصادی دارد و نباید از آن غافل ماند. بنا داریم برای آشنایی بیشتر فعالان اقتصادی با نحوه ورود به بازار بورس، جلسات آموزشی بیشتری را ویژه مدیران واحدهای اقتصادی برگزار کنیم. جلسه پیش رو یکی از همین جلسات بوده و جهت پرسش و پاسخ فعالان اقتصادی با کارشناسان برای حضور در این بازار، برنامه‌ریزی شده است.

سرپرست دفتر کشاوزی اتاق مشهد خاطرنشان کرد: معتقدیم که بخش کشاورزی ما دارای ظرفیت‌های ارزشمندی است، اما چون در اولویت‌ها دیده نشده، همواره پتانسیل‌های آن مورد غفلت قرار گرفته است.

بخش خصوصی کشور در یک دوره گذار مدیریتی است

در ادامه این نشست فریدون کافی، مدیرعامل اتحادیه کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان خراسان رضوی، با بیان اینکه بخش کشاورزی در کشور ما همیشه موردغفلت واقع شده و آخرین حلقه توسعه دانسته می‌شود، اظهار کرد: در چند سال گذشته بیشترین فشارها بر کارخانجات خوراک دام و طیور وارد شد که شاید بخشی از عدم حضور ما در بازار سرمایه، ناشی از همین مسئله و همچنین ضعف فرهنگ‌سازی نسبت به ظرفیت‌های این بازار است.

وی افزود: اکثر فعالان حوزه کشاورزی با چنگ و دندان پیگیر امور خود هستند و اصلا فرصتی برای ورود به مسائلی نظیر بازار سرمایه ندارند، البته در حال حاضر دلگرمی‌هایی برای کارخانجات خوراک دام ایجاد شده که کافی نیست. با این حال به عقیده من در هر حوزه‌ای مسئله فرهنگ‌سازی اهمیت دارد. ما نیاز بیشتری به برگزاری این جنس جلسات و ارائه آموزش‌های لازم برای ورود جدی سرمایه‌گذاران به بازار سرمایه داریم.

کافی با اشاره به اینکه بخش خصوصی کشور در یک دوره گذار از مدیریت سنتی به صنعتی قرار دارد، تصریح کرد: در این ۳۰ سال اخیر با بسیاری از فعالان اقتصادی که صحبت می‌کردیم، به آنان گوشزد می‌شد که لازم است برای مجموعه خود از یک یا چند مشاور در حوزه‌های مختلف بهره بگیرند. این مشاوران در حکم حفاظ یک مجموعه اقتصادی هستند، اما ما هنوز نتوانسته‌ایم در این استان چنین شرایطی را پیاده‌سازی کنیم تا روند گذر از مدیریت سنتی به صنعتی تسریع شود.

کافی بیان کرد: این مشاوران هستند که باید فعالان اقتصادی را برای ورود به بازار بورس ترغیب کنند. تا زمانی که در مجموعه‌های خصوصی این اتفاق نیفتد، راه به جایی نخواهیم برد.

بانک اطلاعاتی بنگاه‌های اقتصادی استان برای راه‌اندازی بورس منطقه‌ای خراسان ایجاد شود

حمیدرضا رضوی خبیر، مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی خراسان رضوی، در بخش دیگری از جلسه با تاکید بر لزوم راه‌اندازی بانک اطلاعاتی بنگاه‌های اقتصادی در استان برای راه‌اندازی بورس منطقه‌ای خراسان، گفت: بخشی از برنامه‌ریزی‌هایی که از سوی مسئولان برای توسعه بازار دنبال می‌شود، می‌تواند به اتکای این بانک اطلاعاتی باشد.

در ادامه مهدی هدایت‌نیا، مدیرعامل شرکت تعاونی کارخانجات لبنی خراسان، نیز با بیان اینکه مشکلات زیاد موجب شده تا فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان به فکر حضور در بازار سرمایه نباشند، اظهار کرد: در استان ۱۰۰ واحد تولیدی مشغول کار هستند که در حوزه لبنیات فعالیت دارند، اما برخی از آنها در بازار سرمایه حضور پیدا می‌کنند. بخشی از کمرنگ بودن حضور فعالان اقتصادی در بازار بورس به این دلیل است که اطلاع‌رسانی کاملی در این خصوص انجام نشده و بنگاه‌های اقتصادی با مشکلات ریز و درشتی دست به گریبان هستند و مجالی پیدا نمی کنند تا به بورس ورود کنند.

۲۰ درصد از بخش کشاورزی استان را بنگاه‌های بزرگ تشکیل می‌دهد که چشم‌اندازی برای ورود به بازار سرمایه ندارند

کریم فارسی، دبیر اجرایی خانه کشاورز خراسان رضوی نیز با اشاره به اینکه اکثر فعالان این بخش در حوزه کشاورزی معیشتی و خرد فعالیت دارند، اظهار کرد: تنها ۲۰ درصد صنعت کشاورزی خراسان رضوی متعلق به صنایع بزرگ است و ۸۰ درصد آن را کشاورزان خرده‌پا تشکیل می‌دهند.

وی اضافه کرد: برای همان ۲۰ درصد گرفتاری‌ها به قدری فراوان است که کسی حاضر به پذیرش این ریسک نیست تا وارد کاری شود که اطلاعی از آن ندارد. در واقع هیچ چشم‌اندازی از ورود به بازار سرمایه برای این بنگاه‌ها وجود ندارد. به نظر می‌رسد برای جذب ظرفیت این بخش به بازار سرمایه، باید طرح‌های ویژه‌ای ارائه شود.

بر اساس گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، در بخش دیگری از جلسه، یزدانی‌مقدم، مدیر سرمایه‌گذاری سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی، تصریح کرد: باید قبول کنیم که در استان اطلاعات ما از بازار سرمایه کم است. بخش خصوصی نیز در این حوزه کمتر به این مسئله ورود کرده و اگر این مقوله را بپذیریم، قطعا می‌توان نسبت به رفع مشکل اقدام لازم را انجام داد.

انتهای پیام

هشتگ: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.