محمد ماهیدشتی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه زمستان سال قبل و حتی اردیبهشت امسال هشدارهای زیادی درباره احتمال ریزش و اصلاح بازار داده شده بود، گفت: اصلاحی که امروز شاهد آن هستیم از قبل توسط بسیاری از اقتصاددانان بزرگ کشور پیشبینی شده بود، اما مورد توجه قرار نگرفت.
وی ادامه داد: در سالهای ابتدای فعالیت دولت آقای روحانی و بر اساس پارامترهای اقتصادی پیشبینی شده بود که در دوره هشت ساله فعالیت این دولت شاخص بازار سرمایه به حدود ۵۳۰ هزار واحد برسد که این شاخص اسفند سال گذشته و در حالیکه بیش از یکسال به پایان دولت مانده بود محقق شد و پس از آن هم همچنان به روند صعودی خود ادامه داد.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه آن زمان شواهدی وجود داشت که نشان میداد این افزایش قیمت سهام دارای حباب است، افزود: برخی اقتصادانان بزرگ این افزایش شاخص را حباب میدانستند و مدام درباره آن هشدار میدادند. رئیس وقت سازمان بورس نیز اعلام کرد رشد بازار سرمایه بنیادین نیست و حتی در اعتراض به این موضوع استعفا کرد. با وجود این شرایط دولتمردان و برخی کارشناسان اقتصادی وابسته به آنها مدام حباب بازار را کتمان میکردند.
وی یادآور شد: در کنار این وضعیت، با شیوع بیماری کرونا مواجه شدیم و دولت برای حمایت از بنگاههای اقتصادی آسیب دیده و کمک به کسب و کارهایی که درگیر رکود هستند، ۷۵ هزار میلیارد تومان در قالب بسته حمایتی در نظر گرفت که تزریق این حجم از نقدینگی به اقتصاد کشور باعث افزایش پایه پولی و تورم شد.
این تحلیلگر بورس با بیان اینکه روند شدید صعود شاخص بورس از زمان تزریق همین نقدینگیها کلید خورد و باعث شد بسیاری از عامه مردم نیز به هوای همین روند صعودی خصوصا در خرداد و تیر ماه به سمت بازار سهام هجوم بیاورند، عنوان کرد: ورود این پول جدید نیز محرکی برای بازار بود که شاخص را تا دو میلیون واحد هم بالا برد که این عدد منطقی نبود و نیاز به اصلاح داشت.
ماهیدشتی درباره اینکه این روند اصلاح تا کی ممکن است ادامه داشته باشد، افزود: ۸۰ درصد متغیرهای بنیادین نشان میدهد قیمت سهام میتواند از رقم کنونی هم پایینتر باشد.
وی به برخی از این متغیرها اشاره کرد و گفت: نرخ ارز به رقم قابل توجهی رسیده و احتمالا بیش از این نمیتواند محرک بازار سرمایه باشد. نرخ تورم هم آنقدر بالا است که بانک مرکزی باید فکری به حال پایین آوردن آن بکند. با توجه به متفاوت بودن سیاستهای دولت و مجلس نیز بعید است که قانون بودجه سال آینده انبساطی باشد.
ماهیدشتی احساس ترس حاکم بر بازار و همچنین اظهار نظرات متعدد و بعضا غیرکارشناسی که در رسانهها و فضای مجازی درباره بازار سرمایه مطرح میشود را از دیگر عوامل منفی تاثیرگذار بر بورس دانست و گفت: مداخلات غیرمنطقی که اسم آن را حمایت میگذارند و مدام دربارهاش صحبت میکنند نیز بر این موضوع بی تاثیر نیست.
به گفته این کارشناس مسائل اقتصادی، بازارهای جهانی سرمایه، طلا و نفت نیز عمدتا علیه رشد بورس است.
وی معتقد است، با این شرایط اصلاحی که اکنون در آن قرار داریم حتی میتواند تا چند هفته آینده هم ادامه داشته باشد و قیمت برخی از سهمها از قیمت کنونی نیز پایینتر بیاید.
ماهیدشتی تاکید کرد: اما از سوی دیگر دو عامل در ماههای آتی میتواند بر بازار اثر مثبت داشته باشد که یکی از آنها پایان فعالیت “ترامپ” و رای نیاوردن او در انتخابات آبان و دیگری شیوع دوباره کرونا در فصل زمستان و برگشت رکود به اقتصاد کشور است که اگرچه تاثیر منفی بر اقتصاد کلان دارد، اما میتواند رشد بورس را رقم بزند.
این تحلیلگر بازار سرمایه افزود: اگرچه این عوامل در کوتاه مدت بر بازار سرمایه موثر است، اما بورس بازاری بلندمدت است که باید آن را به چشم یک دارایی مانند طلا، مسکن، خودرو و… دید.
وی با بیان اینکه در هر صورت بازار سرمایه با دید بلندمدت روند صعودی خواهد داشت و حتی اگر افراد یک سهم را در سقف قیمت بخرند باز هم در بلندمدت ضرر نمیکنند، خاطرنشان کرد: به احتمال زیاد طی دو، سه ماه آینده روند صعودی بازار از سر گرفته خواهد شد و حتی میتواند سقف قبلی شاخص خود را پس بگیرد.
ماهیدشتی درباره اینکه رفتار سهام داران باید در شرایط کنونی چگونه باشد نیز گفت: معتقدم سهامداران تنها در صورتی مجاز به فروش سهم خود هستند که بدانند میتوانند همان سهم را در قیمت پایینتر بخرند که البته این روند چندان هم قابل پیش بینی نیست.
وی با بیان اینکه هرگز نباید سهام را در قیمت پایین فروخت، اظهار کرد: افرادی که اکنون سهام خود را میفروشند عمدتا کسانی هستند که به دنبال نوسانگیری و یا فعالیت دلالی در بازار سرمایه هستند.
این کارشناس بازار سرمایه فضای کنونی را بهترین زمان برای خرید سهام دانست و با بیان اینکه هم اکنون برخی از سهمها در قیمت پایینتر از ارزش واقعی خود قرار دارند و نسبت به اردیبهشت ماه ۴۰ تا ۵۰ درصد افت قیمت داشته اند، گفت: این افت قیمت یک هدیه به افرادی است که اکنون پول دارند و در این قیمتهای جذاب خرید میکنند.
انتهای پیام