با این حال باز هم بهگفته امینیان، این آزمایشها، قابل استناد نبوده و نشانه ابتلا یا مبتلانشدن نیست؛ چراکه ممکن است افراد مبتلا شوند اما در بدنشان ایمنی ایجاد نشود، یعنی سلول خاطره ساخته نشده باشد.
تستهای ۲۰ دقیقهای ارزان
تا روز گذشته بر اساس اعلام وزارت بهداشت، ۵میلیون و ۵۸۶هزار و ۱۴۱آزمایش تشخیص کووید-۱۹ در کشور انجام شده است. چند روز پیش وزیر بهداشت از افزایش بیماریابی با روزانه ۱۰۰هزار تست خبر داد که با کیتهای تشخیصی سریع یا همان آنتیژن انجام میشود.به گفته سعید نمکی، این تستها ارزانتر از پیسیآر است، بیش از ۲۰دقیقه وقت نمیگیرد و در ۲۵دقیقه تکلیف بیمار را مشخص میکند. بخشی از این کیتها از کرهجنوبی وارد میشود و بخشی هم تولید داخل است. همه اینها در شرایطی است که مدیر آزمایشگاههای وزارت بهداشت پیش از این اعلام کرده بود که هماکنون روزانه نزدیک به ۴۰هزار تست پیسیآر انجام میشود و درصد خطای تستهای جدید حدود ۳۰ تا ۴۰درصد است.افرادی که باید تست دهند انتخاب میشوند و حداقل باید چهار تا پنج روز از شروع علائمشان گذشته باشد. افراد انتخابشده در مراکز ۱۶ساعته بهصورت رایگان مورد آزمایش قرار میگیرند.با این حال شروین شکوهی، رئیس بخش عفونی بیمارستان لقمان، به همشهری میگوید تست جدید آنتیژن در مراحل اولیه بیماری قابل تشخیص است و در مراحل بعدی منفی میشود، بنابراین خیلی مهم است که سریع انجام شود. او اما معتقد است تا زمانی که افراد شناساییشده، قرنطینه نشوند و در خانه نمانند، انجام تست فایدهای ندارد.او به انجام تحقیقی اشاره میکند که نشان میدهد افراد مبتلا در دوره قرنطینه ترددهای زیادی در شهر داشتهاند: «با مجوزهای لازم، شماره تلفن همراه ۸هزار بیمار مثبتی که باید در دوره قرنطینه میماندند ردیابی و مشخص شد که ۲۰درصد از آنها در روز ۳۲کیلومتر راه رفتهاند؛ درحالیکه باید در خانه میماندند. این مسئله را شخصا برای تعدادی از پزشکان و پرستاران انجام دادم و مشخص شد که تعدادی از آنها بیرون از خانه بودند.»
«منفی کاذب» آمار ابتلای خانوادگی را بالا برده است
متخصصان میگویند با ورود به فازهای جدید بیماری و نشانههایی که هر روز بروز میکند، دیگر نمیتوان به تستهای پیسیآر محدود شد؛ چراکه کاذببودن نتیجه این تستها، در گسترش بیماری نقش دارد. محمد وجگانی، رئیس جامعه علمی آزمایشگاهیان ایران به همشهری میگوید ۲ تا ۳هفته پس از ابتلا، ویروس از بدن خارج میشود و نتیجه تست منفی میشود اما در گروهی از افراد تا یکماه هم ممکن است این تستها مثبت نشان داده شود. تست پیسیآر یک آزمایش ارزشمند است و پیش از این برای دیانای و آرانای استفاده میشد.شهناز آرمین هم که رئیس بخش عفونی بیمارستان مفید است به همشهری میگوید زمانی که سطح ویروس در بدن پایین باشد، احتمال اینکه نتیجه آزمایش را منفی نشان دهد، زیاد است. به گفته او عواملی که منجر به منفیشدن کاذب تست کرونا میشوند، یکی حساسیت پایین کیت است، دیگری سطح ویروس در بدن و سوم روش نمونهگیری.او میگوید نمونهگیری از بینی نتیجه درستتری از نمونهگیری از حلق میدهد. این متخصص به نکته دیگری هم اشاره میکند؛ بالارفتن میزان شیوع کرونا در خانوادهها بهدلیل منفی کاذب بودن نتیجه آزمایش یکی از اعضا: «افراد خارج از خانه ممکن است با ماسک و رعایت فاصله اجتماعی دیگران را مبتلا نکنند، اما در خانه کسی ماسک نمیزند. زمانی که بیمار تنها بدندرد دارد یا حس بویایی و چشاییاش را از دست داده، سطح ویروس در بدنش بالا نیست و خارج از خانه میتواند از انتقال جلوگیری کند اما در خانه این موارد رعایت نمیشود، به همین دلیل موارد ابتلای خانوادگی بیشتر شده است.»او این را هم اضافه میکند که کیفیت کیتهای تشخیصی و تأثیر تحریمها بر واردات آن، از دیگر دلایل بالابودن میزان خطا در آنهاست. «هر نشانهای از سرماخوردگی کروناست حتی اگر خلاف آن ثابت شود.» این را علی رستگاری، پزشک اورژانس به همشهری میگوید. به گفته او، ما در این فصل با سرماخوردگی و آنفلوآنزا روبهرو نبودیم و تنها ویروس شایع کروناست.
حالا مادر تمام ویروسها همین کروناست: «متأسفانه برخی مراجعه میکنند و اصرار دارند که مبتلا نیستند. بعضی حتی حاضرند مبتلا به سرطان مغز و استخوان شوند اما کرونا نداشته باشند. متأسفانه ابتلا به کرونا برای بعضی مثل ناسزاست و نمیدانم این مقاومت از کجا آمده است!» به اعتقاد این پزشک، پیک جدید کرونا بهدلیل بالارفتن انجام آزمایشها و تستهای منفی کاذب است.