گروه اقتصادی: بازرس کانون کارگران ساختمانی کشور از رسیدگی نکردن مسئولان به وضعیت معیشتی کارگران ساختمانی بویژه از زمان شیوع ویروس کرونا انتقاد کرد و گفت: با شیوع ویروس کرونا، فعالیتهای ساختمانی متوقف شده و هزاران کارگر فصلی این صنعت که در تنگنای معیشتی هستند، کنج خانه بیکار نشستهاند.عباس شیری در خصوص وضعیت کارگران ساختمانی در سال ۹۹ گفت: اوضاع کارگران فصلی در بخش ساختمان طی سالهای گذشته رو براه نبوده اما همزمان با شیوع ویروس کرونا اوضاع معیشتی کارگران تحت تاثیر قرار گرفت و بغرنجتر هم شد.او با بیان اینکه این موضوع باعث بیکاری هزاران کارگر فصلی و دائمی طی یکسال گذشته در کشور شده است، در ادامه افزود: این کارگران بعد از بیکار شدن برای تامین معاش خانوادههایشان به شغلهای کاذبی نظیر دستفروشی روی آوردهاند.
این فعال کارگری با بیان اینکه سفره کارگران هر روز خالیتر میشود، افزود: بیکاری یکی از بزرگترین معضلاتی است که توازن و تعادل جامعه را به هم میریزد و باعث ایجاد بحرانهای متعدد در عرصههای اجتماعی، اقتصادی، روانی و سیاسی میشود.به گفته شیری؛ کرونا کارگران فصلی را در حالی زمینگیر کرده است که میزان ساخت و سازها به علت وجود ویروس کرونا به شدت کاهش یافته است.رئیس کانون کارگران ساختمانی استان قم در ادامه اظهار داشت؛ بسیاری از خانوادههای کارگری در شرایط نامناسب اقتصاد کشور برای تهیه نان شب محتاج شدهاند بنابراین وقتی با این حجم از مشکلات مواجه هستیم، دولت چگونه میتواند با دادن وعده و وعید کارگران را به آینده خوشبین کند؟به گفته وی؛ کرونا بیشترین آسیب را به کارگران بویژه به مشاغل ساختمانی وارد کرد در این مورد خاص نمیتوان حتی کارفرمایان را مقصر دانست چراکه باید دولت حمایت مناسبی هم به کارفرمایان واحدهای تولیدی و صنعتی و هم به کارگران داشته باشد.
او با تاکید بر اینکه غفلت از ساماندهی کار و کارگر در جامعه فلاکت به بار میآورد، درباره تناسب تورم با دریافتی کارگران اضافه کرد: هماکنون تورم موجود در کشور هیچ تناسبی با دریافتیهای کارگران ندارد و شکی نیست که مسئولان ما باید به فکر ارتقای سطح زندگی مردم باشند.به گفته وی؛ عدم رسیدگی به وضعیت کارگران و خانوادههای آنان زمینهساز تشدید ناهنجاریهای اجتماعی است و فاصله طبقاتی موجود با شعائر دینی و مکتبی ما همخوانی ندارد. برای رسیدن به جامعه مطلوب و آرمانی ما راه درازی در پیش داریم اما گامهای نخست آن از همین توجه به طبقه کارگر شروع میشود. این مشکل در مقطع کنونی نمیتواند فقط توسط دولت به سرانجام برسد بلکه همکاری قوای سهگانه، بخش خصوصی و مراکز نیکوکاری و خیرین را میطلبد.او گفت: با این اوضاع گرانی مصالح و تجهیزات ساختمانی به حدی رسیده که اکثر سازندگان مسکن توانی ساخت مسکن ندارد بنابراین وقتی ساختمانی ساخته نمیشود نیازی به کارگر هم نیست.
طبق اظهارات رئیس کانون کارگران ساختمانی قم، در حالی وضعیت معیشتی جامعه کار. تولید خراب است که با گذشت زمان و به مرور اقلام خوراکی از سبد غذایی و سفره کارگران حذف میشود. به شخصه مطلع هستم که امسال به لطف گرانیها بسیاری از کارگران از خوردن انواع خوراکیهای پروتئیدار بویژه گوشت بهکلی محروم شدند.شیری در ادامه سخنان خود درباره مشکلات بیمه کارگران ساختمانی نیز گفت: متاسفانه کارگران زیادی هستند که ازپوشش خدمات بیمه اجتماعی بهرهمند نیستند. در حال حاضر که هنوز فصل سرما را داریم کارگران ساختمانی از مدتها قبل ساعتها در صف بیمه میایستند تا شاید شرایط بهرمندی از بیمه را داشته باشند.
او گفت: در بین کارگران افرادی با سوابق بالای کاری مشاهده میشود که بعد ازسالها کار در یک واحد تولیدی وصنعتی هنوز تحت پوشش بیمهای قرار نگرفتهاند. اکثر این افراد برای تامین هزینههای در مانی خود و خانوادههایشان بیشتر از جیب هزینه میکنند و به خاطر هزینه بالای داروها و خدمات بهداشتی قادر به تکمیل طول دوره درمان خود نیستند.
به گفته شیری؛ یک خانوار کارگری حدود سه سال پیش با دستمزد حدودا ۶۰ هزار تومانی قادر به خرید سه کیسه برنج بود، اما الآن با افزایش چندبرابری گرانیها با ۱۰۰ هزار تومان دستمزد بهسختی میشود نان، چند عدد تخممرغ و یک بطری روغن خوراکی خریداری کرد و با این اوضاع معیشتی آیا امیدی به سلامت کارگران و خانوادههای آنان در آینده است؟این فعال کارگری در قم با بیان اینکه این روزها هر جوان جویای کاری (با مدرک یا بدون مدرک تحصیلی) که کاری برای انجام دادن در واحدهای تولیدی و خدماتی نمییابد.بازرس کانون کارگران ساختمانی کشور در ادامه سخنان خود با بیان اینکه کارگران ساختمانی از حداقلها محرومند و طرح بیمه آنها با کاستیها و نواقص بسیار ی مواجه است، افزود: به موجب ماده ۱۰ قانون بیمههای اجتماعی کارگران ساختمانی، تمامی کارگران ساختمانی بیمه شده باید ۳۵ سال سابقه بیمه داشته باشند که بتوانند با دریافت ۳۰ روز مستمری بازنشسته شوند، این درحالیست که سایر بیمهشدگان سازمان تامین اجتماعی به شرط داشتن حداقل ۳۰ سال پرداخت حق بیمه میتوانند با دریافت ماهانه ۳۰ روز مستمری بازنشسته شوند.
او گفت: در حال حاضر یکی از مشکلات کارگران ساختمانی همین بازنشستگی با سابقه ۳۵ساله با ۶۰ سال سن است که باید این قانون در شرایط فعلی بد اقتصادی که شمار زیادی از کارگران بیکار هستند، تغییر واصلاح شود.
او در این باره اضافه کرد: هنوز در برخی کارگاههای ساختمانی کارفرمایان از بیمه کارگران زیرمجموعه خود خودداری میکنند که این مسئله به جد به بازرسیهای مستمر از کارگاههای ساختمانی و حضور میدانی بازرسان اداره کار نیاز دارد.شیری در ادامه درباره عدم تناسب درآمد و مخارج کارگران اشاره کرد که نیازمند اجرای عدالت است و افزود: هماکنون در بهترین حالت دریافتی جامعه کارگری کشور با میزان تورم موجود تناسب ندارد، لیکن مشکل وقتی بیشتر میشود که تعدادی از این افراد در حسرت کار ثابت بوده یا بیمه نیستند یا مشکلات عدیدهای با کارفرمایان خود دارند.او گفت: عدالت اجتماعی ایجاب میکند که کارگران از حقوق اولیه خود برخوردار باشند و برای کسب این حقوق اولیه مجبور به مراجعه به مراجع متعدد نباشند اما متأسفانه در بحث کارگری و کارفرمایی این مشکل در سیستم کاری کشور بوده که برای رفع این مشکل باید وزارت کار با برنامهریزی پیش برود، زیرا در صورتعدم رسیدگی بهموقع میبایست آینده سیستم کاری کشور منتظر یک خسران و آسیب جدی باشد.
شیری تاکید کرد: در جلسهای که با استاندارو معاون عمرانی وی و همچنین مدیرکل مسکن و شهرسازی قم داشتیم آنان برای وضعیت تعیین تکلیف مسکن کارگران قم قول مساعد دادند و گفتند تا پایان کار این دولت تکلیف مسکن ملی کارگران مشخص خواهد شد.بازرس کانون کارگران ساختمانی کشور با بیان اینکه با افزایش ۳۹ درصدی دستمزد امیدواریم عدالت اجتماعی لازم بین کارگر وکارفرما تحقق یابد، افزود: باتوجه به اینکه سالی که گذشت سال سختی برای کارگران بود، انتظار داشتیم مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، به فرمایش مقام معظم رهبری در ارتباط با بیمه کردن کارگران مشمول بیمه بیکاری توجه میکردند.
او گفت: متاسفانه سازمان تامین اجتماعی نه تنها توجهای به فرمایش مقام معظم رهبری نکرد بلکه در مهر ماه یک بخشنامهای به زیان کارگران ساختمانی صادر کرد که به بهانه اصلاحیه قانون ماده ۵، سهمیه بیمهای کارگران ساختمانی بطور کل قطع شد.او افزود: در حال حاضر حدودا ۶۰۰ هزار کارگر ساختمانی درکشور که در سامانه بیمهای ثبت نام کرده منتظر بیمه شدن هستند. بیتوجهی به مطالبات کارگران ساختمانی در روزهای گذشته باعث شده شماری از کارگران در استانهای مختلف مقابل ساختمان اداره کلهای تامین اجتماعی محل سکونت خود تجمع کنند. اگر مسئولان نخواهند برای احیای سهمیه بیمه کارگران ساختمانی چاره بیاندیشند در اردیبهشت ماه که هفته کارگر را در پیش داریم ناگزیر هستیم اعتراضان آرام و مسالمت امیزیری را مقابل ساختمان سازمان تامین اجتماعی برگزار کنیم. در عین حال از نمایندگان مجلس انقلابی درخواست داریم به مشکلات بیمهای کارگران ساختمانی رسیدگی کنند.