یورونیوز، اسرائیل در بیش از چهار دهه گذشته با استناد به سخنان رهبران ایران درباره لزوم نابودی این کشور میگوید که جمهوری اسلامی در صورت دستیابی به سلاح هستهای هولوکاست دیگری علیه قوم یهود به راه خواهد انداخت. درخواست بینامین نتانیاهو در حالی مطرح میشود که قدرتهای جهانی و بهویژه اتحادیه اروپا تلاش میکنند با میانجیگری میان ایران و ایالات متحده، دو طرف را به بازگشت به تعهدات برجامی تشویق و توافق هستهای سال ۲۰۱۵ را احیا کنند.
بنیامین نتانیاهو، در مراسم گشایش یادبود قربانیان هولوکاست در موزه یاد واشم بیتالمقدس (اورشلیم) گفت: «تاریخ به ما آموخته است که توافقات این چنینی، با چنین رژیمهای افراطی، هیچ ارزشی ندارد.» قدرتهای اروپایی در تابستان ۱۹۳۹ و در زمانی که احتمال تجاوز آلمان به لهستان میرفت، بهدلیل مقاومتهای دولت وقت ورشو در برابر مطالبات اتحاد جماهیر شوروی، از دستیابی به توافقی جامع برای رویارویی با حمله احتمالی آلمان نازی باز ماندند. اندکی بعد نمایندگان ژوزف استالین و آدولف هیتلر پیمان منع تجاوز دوجانبه امضا کردند. نیروهای رایش سوم نیمی از لهستان و ارتش سرخ نیم دیگر این کشور را به سرعت تصرف کردند.
نخست وزیر اسرائیل که بار دیگر مسئول تشکیل کابینه شده است افزود: «ما هیچ التزامی به احترام به توافق با ایران نداریم. توافقی که راه ایران برای دستیابی به سلاح هستهای را باز میکند؛ سلاحی که ایرانیها با آن ما را به نابودی تهدید میکنند. ما تنها یک وظیفه داریم: جلوی هرکسی که می خواهد با هر توطئهای ما را نابود کند، بگیریم.» از زمان پیروزی انقلاب بهمن ۱۳۵۷، دو رهبر جمهوری اسلامی و همچنین محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری پیشین ایران صراحتا خواست نابودی اسرائیل را مطرح کرده اند. جمهوری اسلامی ایران اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد. دولت نتانیاهو، همراه با پادشاهیهای عرب همسایه ایران، یکی از بزرگترین طرفداران خروج یکجانبه دونالد ترامپ از برجام بود.
اسرائیل در دو دهه گذشته تمام توان خود را برای جلوگیری از توسعه برنامه هستهای ایران به کار گرفته است. با وجود سکوت تل آویو، اسرائیل تنها مسئول ترور دستاندرکاران برنامه هستهای و خرابکاری در پروژههای اتمی ایران شناخته میشود. جنگ اطلاعاتی-امنیتی میان دو کشور همواره ادامه دارد. اسرائیل عملیات ربایش اسناد هستهای از جنوب تهران را بر عهده گرفته است. ارتش این کشور مواضع نیروهای مورد حمایت ایران در سوریه را مرتبا بمباران میکند. نخست وزیر اسرائیل در سخنرانی خود همچنین با انتقاد تند از آغاز دیوان کیفری بینالمللی درباره اتهام جنایات جنگی اسرائیل گفت این نهاد از ریشههای اصیل خود در دادگاه نورنبرگ منحرف شده است.
دیوان بینالمللی کیفری صلاحیت خود برای تحقیق درباره شکایت مقام فلسطینی از ارتکاب جنایات جنگی از سوی ارتش اسرائیل در جریان جنگ ۵۰ روزه سال ۲۰۱۴ نوار غزه را پذیرفته است. در این جنگ ۲۲۰۰ شهروند فلسطینی عمدتا غیرنظامی جان خود را از دست دادند. نخستین دیوان کیفری با صلاحیت جهانی پس از پایان جنگ دوم و در شهر نورنبرگ آلمان بهویژه برای رسیدگی به جنایات رژیم نازی علیه یهودیان تشکیل شد. نتانیاهو در مراسم سالگرد بزرگداشت شش میلیون قربانی یهودی «راه حل نهایی هیتلر» برای پایان دادن به حیات یهودیان در اروپا گفت: «در زمان هولوکاست ما [یهودیان] هیچ حقی، هیچ کشوری و هیچ محافظی نداشتیم. امروز ما یک کشور داریم. مدافع داریم. بهعنوان حاکمیت مستقل قوم یهود حق طبیعی و کامل دفاع از خود در برابر دشمنانمان را داریم.» مراسم ۲۴ ساعته «بزرگداشت شهدا و قهرمانان هولوکاست» روزهای هفتم و هشتم آوریل برگزار میشود. فردا ظهر تمام شهروندان اسرائیلی در زمان به صدا درآمدن آژیر، یک دقیقه سکوت میکنند و از حرکت باز میایستند. تلویزیونهای اسرائیلی در این ۲۴ ساعت عملا برنامههای عادی خود را قطع میکنند و به بازخوانی این رویداد تاریخی میپردازند و موسیقیهای غمگین و تراژیک پخش میکنند.