قلم، با احداث این مجمتع، واحدهایی که پیش از این به صورت سنتی در داخل شهر فعالیت میکردند به مجتمع دامداری در خارج از شهر انتقال یافته و هم مشکلات شهروندان کمتر شده و هم کار برای دامداران راحتتر شده است.
این مجتمع که در بخش رامند و پنج کیلومتری شمال شهر دانسفهان از توابع شهرستان بویین زهرا احداث شده، موجی از نشاط، شادابی و انگیزه را میان دامداران و فعالان این عرصه در منطقه برای تولید و افزایش سهم خود در تامین گوشت قرمز مورد نیاز استان و کشور ایجاد کرده است.
فعالیت گسترده مردم بخش رامند در حوزه تولید دام به ویژه گوشت قرمز است و حدود هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی بخش رامند زیر کشت محصول ذرت علوفه قرار دارد و با راه اندازی این مجتمع زمینه فعالیت آنها بیش از پیش فراهم شده است.
یکی از آسیبها در اجرای این طرح واگذاری مسوولیت آن به شهرداری دانسفهان به جای سازمان جهاد کشاورزی استان بوده که خود مشکلات دیگری در صدور اسناد مالکیت، تعیین هیات مدیره، گازرسانی به مجتمع و… را در پی داشته است.
طرح مجتمع دامداری دانسفهان در استان و کشور موفق بوده است
شهردار دانسفهان و متولی اجرای طرح مجتمع دامداری این شهر به خبرنگار قلم گفت: هم اینک اکثریت مردم دانسفهان به شغل دامپروری، کفاشی و کشاورزی مشغول هستند و اگر به ۳۰ سال پیش این شهر نگاهی کنیم، در تمامی خانهها ۲۰، ۳۰ تا ۴۰ راس دام نگهداری میشد و مردم دانسفهان گوشت قرمز سه تا چهار استان را تولید میکردند که هم اینک نیز این روند ادامه دارد هرچند کاهش یافته است.
محمد ادیب رامندی افزود: نگهداری دام در داخل شهر به لحاظ مسایل زیست محیطی و سیما و منظر شهری، مشکلاتی را برای شهر دانسفهان به وجود آورده بود تا اینکه بعد از برگزاری جلسات مختلف، وزیر وقت جهاد کشاورزی از محل طرح بازدید کردند و قرار شد مجتمع دامداری در منطقه اجرا شود.
وی اضافه کرد:برای اجرای این طرح سازمان دامپزشکی و جهاد کشاورزی نظرات خاص خود را داشتند و کمیتهای در استان تشکیل شد و امکان سنجی لازم صورت گرفت و قرار شد طرح در فاصله پنج کیلومتری شهر برای رعایت مسایل بهداشتی و زیست محیطی اجرا شود.
ادیب رامندی گفت: در این راستا ۱۳۵ هکتار از منابع طبیعی منطقه جهت احداث مجتمع به شهرداری دانسفهان واگذار شد و کار تسطیح، جدول گذاری معابر، نصب انشعابات آب و برق و واگذاری قطعات انجام شد.
وی افزود: قطعات این مجتمع با توجه به توان مالی دامداران در ۱۱۸ واحد و سه تیپ ۱۰۰، ۸۰ و ۶۰ راسی تعریف شده بود که هم اکنون حدود ۸۰ واحد واگذار شده و حدود ۷۰ درصد ظرفیت مجتمع تکمیل شده است.
شهردار دانسفهان با بیان اینکه برای این مجتمع موافقت اصولی ۱۰ هزار راسی و پروانه تاسیس و بهره برداری دریافت شده است، افزود: هر واحد ۱۰۰ راسی این مجتمع، یک سرایداری به متراژ ۳۵ متر مربع دارد که برای رفع مشکلات تامین سوخت آنها بعد از نامه نگاری انجام شده با شرکت گاز استان برای احداث خطوط انتقال و ایستگاه گاز اقدام کردیم.
وی گفت: شهرداری دانسفهان با نظارت شرکت گاز و نظام مهندسی ساختمان با هزینه داخلی شهرداری تمامی معابر را گازکشی و ایستگاه گاز مجتمع را نصب کرد و در نهایت گاز تا ایستگاه مجتمع تزریق شد ولی شرکت گاز از تحویل اشتراک گاز و علمک برای هر واحد دامداری خودداری کرد.
شهردار دانسفهان افزود: شرکت گاز استان اعلام کرده است تنها یک عدد علمک جلوی ایستگاه گاز مجتمع به ما تحویل میدهد و خود شهرداری باید انشعابات فرعی نصب کرده و گاز فروشی یا گازبانی انجام دهد که این کار در توان شهرداری نیست.
وی گفت: شهرداری دانسفهان یک شهر ۳۰۰ هکتاری را مدیریت میکند و این مجتمع هم ۱۳۷ هکتار است و در اصل باید مدیریت و تولیگری این مجتمع را سازمان جهاد کشاورزی برعهده میگرفت نه شهرداری.
ادیب رامندی افزود: هم اینک طرح تا به این مرحله پیش رفته است و ۸۰ درصد دامها از شهر خارج شدهاند ولی گازفروشی و مدیریت مجتمع دیگر در توان شهرداری نیست و نمیتواند از عهده مسایل حقوقی و فنی،حوادث و اتفاقات آن برآیید.
وی گفت: از سوی دیگر شرکت گاز مطرح کرده است باید تعهد دهید که گرد مجتمع حصار نمیکشید و از سوی دیگر سازمان دامپزشکی از ما تعهد گرفته است که باید گرد مجتمع حصار بکشید و ما اینجا هم دچار یک تناقض شده ایم.
متولی اجرای طرح مجمتع دامداری دانسفهان گفت:شرکت گاز اعلام کرده است اگر میخواهید گرد مجتمع حصار بکشید باید تاسیسات و خطوط انتقال گازی که با هزینه شهرداری احداث شده را به شرکت گاز هبه کنید و ما نیز برای حل این مشکل، لایحه هبه این تاسیسات را به صحن شورای شهر بردیم و تایید آن را گرفتیم ولی در نهایت در کمیته انطباق مصوبات شوراهای اسلامی فرمانداری بویین زهرا مغایر با قانون اعلام شد.
هبه تاسیسات گازرسانی از شهرداری دانسفهان به شرکت گاز مغایرت قانونی دارد
وی افزود: طبق اعلام کمیته انطباق مصوبات شوراهای اسلامی فرمانداری بویین زهرا تصویب این لایحه با آیین نامه مالی شهرداریها مغایرت دارد و شهرداری نمیتواند این تاسیسات را که با هزینه دولتی اجرا شده به دستگاه دولتی دیگر هبه کند چون بازرسی و دیوان محاسبات به این موضوع ورود خواهند کرد.
این مسوول با بیان اینکه ما در تخصیص هزینه برای دریافت علمک و انشعاب مستقل برای هر واحد دامداری هیچ مشکلی نداریم و همه کارهای آن از صفر تا ۱۰۰ را انجام داده ایم، گفت: مشکل ما این است که شرکت گاز به این مجتمع به صورت یک شهرک خصوصی و بیرون از شهر نگاه میکند و هزینه کرد در داخل مجتمع و تخصیص انشعاب مستقل و علمک را مغایر با قانون و آیین نامههای شرکت میداند و به همین دلیل، کار متوقف شده است.
وی اضافه کرد: این مجتمع در قالب شهرک دامداری از وزارت جهاد کشاورزی و استانداری قزوین مصوبه دارد و الان به دلیل برخی از مشکلات، هنوز هیات امنای رسمی ندارد و کارهای آن توسط شهرداری انجام میشود.
شهردار دانسفهان گفت: ما برای رفع این مشکل در هبه کردن تاسیسات، خطوط انتقال و ایستگاه گاز احداث شده برای مجتمع در صورتیکه سازمان بازرسی و دیوان محاسبات ورود نکنند، مشکلی نداریم درحالیکه طبق اعلام آنها شهرداری نمیتواند این امکانات و اعتبارات دولتی را به دستگاه دیگری هبه کند.
وی افزود: این طرح، تنها مجتمع دامداری اجرا شده در استان است که موفق هم بوده ولی الان به یک قانون نانوشته برخورد کرده است.
احداث این مجتمع، شور و شوق زیادی در دامداران منطقه ایجاد کرده است
وی گفت: ما این همه هزینه و سرمایه گذاری برای این مجتمع کردهایم و در مردم منطقه برای تولید و اشتغال شوق زیادی ایجاد شده است ولی الان در دریافت گاز برای هر واحد به مشکل خوردهایم و چاره کار را نمیدانیم.
این مسوول گفت:هم اینک ۷۰ واحد ۸۰ و ۱۰۰ راسی در آنجا مشغول به کار هستند و تازه میخواهیم فاز دوم این طرح را نیز شروع کنیم.
وی افزود: با توجه به رد لایحه هبه تاسیسات گازرسانی شهرداری به شرکت گاز باز هم اصرار کرده ایم و دوباره پرونده ما به هیات حل اختلاف استان آمده است و امیدواریم شاهد رفع این مشکل باشیم.
یک پیشنهاد: هزینه تاسیسات از طریق یک سرفصل به شهرداری پرداخت شود
ادیب رامندی گفت: برای رفع مشکل یک پیشنهاد هم داریم که اگر در نهایت با هبه تاسیسات گازرسانی از سوی شهرداری به شرکت گاز موافقت نشود ۶۰۰ میلیون تومان هزینه کرد شهرداری از طریق یک سرفصل به اداره گاز و سپس شهرداری دانسفهان داده شود و تملک همه انشعابات، تاسیسات و خطوط به شرکت گاز تعلق گیرد تا مشکل مرتفع شود.
مجتمع دامداری دانسفهان مشکلات حقوقی هم دارد
ادیب رامندی در خصوص اینکه چرا تاکنون برای تشکیل هیات مدیره این مجتمع اقدام نشده است، افزود: ما برای تشکیل هیات مدیره با سازمان جهاد کشاورزی و امور اراضی جلسه گذاشتیم ولی به اذعان آنها تا زمانی که ۱۰۰ درصد این مجتمع ساخته نشود امکان صدور سند واگذاری وجود نخواهد داشت.
وی گفت: ما این مشکل را با نماینده شهرستان در مجلس شورای اسلامی مطرح کرده ایم و ایشان با وزیر جهاد کشاورزی وارد مذاکره شده اند و اگر سند ۷۰ واحد ساخته شده صادر شود شهرداری با تشکیل هیات مدیره، عطای این مجتمع را به لقایش میبخشد چون هیچ سودی برای شهرداری ندارد.
شهردار دانسفهان گفت: اجرای این طرح، هم اینک یک بار مضاعفی بر روی دوش شهرداری گذاشته است و در حال حمایت از آن هستیم در حالیکه مشکل قانونی دارد.
وی افزود: این مجتمع هم اینک یک هیات مدیره صوری دارد که هیچ اختیار قانونی ندارند و نمیتوانیم مجتمع را به آنها واگذار کنیم.
شهرداری در قبال تعهدات خود در این شهرک مسوول است
معاون امور اقتصادی استاندار قزوین در این خصوص گفت: شهرداری دانسفهان وقتی مالک تمامی اراضی و تاسیسات این مجتمع است در قبال آن مسوولیت دارد.
عیسی قبادی افزود: درست است که شهرداری قانونا نباید به این مساله وارد میشد ولی این کار را انجام داده و هم اینک مالک هم هست و الان هیچ دستگاه دولتی نمیتواند آنجا هزینه کند.
وی با بیان اینکه دست شرکت گاز در این قضیه برای همکاری با شهرداری بسته است، گفت: شهرداری دانسفهان میتواند بپذیرید که یک کنتور اصلی نصب شود و کنتورهای فرعی را خودش مدیریت کند که این کار سختی است و دردسرهایی دارد.
معاون استاندار گفت: یا میتوانیم در خصوص هبه تاسیسات گازی مجتمع و تایید کمیسیون تطبیق مصوبات شوراها رایزنی کرده تا شاید بتوانیم مشکل موجود را مرتفع کنیم.
شرکت گاز از تایید سوخت برای شهرک دامداری دانسفهان معذور است
معاون امور بهره برداری شرکت گاز استان قزوین در این خصوص گفت: کلیه تاسیسات و خطوط انتقال مجتمع دامداری دانسفهان در داخل مجمع و بیرون آن اجرا شده و ایستگاه گاز هم نصب شده و الان آمادگی استفاده از گاز را از نظر ما دارد بنابراین نمیتوانیم تحویل سوخت را برای دامداران این مجتمع تایید کنیم.
سید محمد شریفی گفت: البته در مقاطع قبلی، سوخت به دامداران مجتمع تایید و واگذار شده است ولی الان چون همه تاسیسات و خطوط انتقال گاز آماده است دیگر نمیتوان تحویل سوخت را به بهره برداران این مجتمع براساس مقررات تایید کرد.
وی با بیان اینکه دو راهکار برای رفع این مشکل وجود دارد، افزود: اول اینکه ایستگاه گاز احداث شده را به صورت یک مجتمع کلی لحاظ کنیم و شرکت گاز از این ایستگاه قرائت انجام دهد و متولی این مجتمع با واگذاری کنتور فرعی به بهره برداران، حق السهم واحدها را مشخص کرده و براساس آن بهای گاز مصرفی به شرکت گاز پرداخت شود که مقداری دردسر دارد.
شریفی گفت: راه دوم این است که مطابق شیوه نامه شهرکهای صنعتی استان اقدام شود که ما گاز را تا ورودی شهرک میرسانیم و داخل شهرک را خود شهرکها اجرا کرده و به ما هبه کنند که متاسفانه از این لحاظ هم از نظر قانونی برای این مجتمع، مشکل وجود دارد.
مشکلات مجتمع دامداری دانسفهان تنها با تشکیل هیات مدیره حل میشود
معاون هماهنگی برنامه ریزی و بودجه سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان قزوین در این خصوص گفت: ما قبلا هم به متولیان این طرح گفته بودیم که باید این مجتمع یک هیات مدیره داشته باشد و شهرداری آن را واگذار کند.
علی رحمانی افزود: ما نمیدانیم دلیل اینکه شهرداری این مجتمع را واگذار نمیکند و میخواهد فاز دوم آن را هم اجرا کند چیست و توجیه نمیشویم.
وی گفت: اگر این مجتمع در اسرع وقت به هیات مدیره واگذار میشد الان با مشکلات حقوقی و قانونی برنمیخورد و آنها به راحتی می توانستند تاسیسات گازرسانی را هبه کنند و به راحتی هم مشکلات بعدی حل میشد.
رحمانی افزود: امیدواریم هرچه سریعتر مدیریت این مجتمع به هیات مدیره ای از افراد فعال در آن واگذار شود و همچنین توصیه میکنیم اعتبارات این مجتمع برای ساماندهی داخل آن هزینه نشود چون غیرقانونی است و باید تمامی امکانات دولتی تا درب شهرک هزینه شود.
طرح مجمتع دامداری دانسفهان به عنوان یکی از طرحهای موفق استان به مرحله اجرا درآمده و نقش موثری در افزایش تولید، رفع آلودگی زیست محیطی، ساماندهی سیما و منظر شهری و افزایش انگیزه و نشاط میان مردم منطقه برای اشتغال و تولید داشته است.
این مجتمع هم اینک با مشکلاتی در دریافت انشعاب گاز و مسایل حقوقی تشکیل هیات مدیره و … مواجه است که جا دارد با توجه به اهمیت طرح با نگاه مثبت مسوولان استان برای حل و فصل آنها اقدام شود.