علیرضا نادری در سفر به اصفهان با اشاره به تنوع گونهای حشرات در جهان، اظهار داشت: بیش از یک میلیون گونه حشره شناخته شده وجود دارد و دانشمندان تخمین میزنند بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون گونه حشره تاکنون کشف نشدهاند.
وی با اشاره به اینکه ۲۰۰ هزار گونه زنبور (نازک بالان) در جهان وجود دارد که ۲۰ درصد از حشرات شناخته شده را تشکیل میدهد، اضافه کرد: از این تعداد گونه زنبور در جهان، حدود پنج هزار گونه زنبور گرده افشان است که زنبور عسل یک گونه از خانواده گرده افشانها به شمار میرود در حالی که در کنار زنبورها هزاران گونه دیگر مانند پروانهها، بیدها، انواع بالتوریها، سوسکها و مگسها وجود دارد که آنها نیز گرده افشانی میکنند.
استفاده از سموم باعث از بین رفتن گونههای گردهافشان میشود
کارشناس حشرات و پروانهشناس در معاونت محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: وجود زنبورهای عسل یک شاخص برای اکوسیستم محسوب میشود، وقتی این زنبورها از بین برود نشان دهنده کاهش گلهای وحشی و گیاهان است. چرای بی رویه دام، تخریب مراتع، قطع درختان و توسعه بی ضابطه کشاورزی از جمله عواملی است که سبب میشود زنبورها منبع غذایی زیادی در طبیعت نداشته باشند.
تکامل ۲۰۰ میلیون ساله گردهافشانها
نادری با بیان اینکه باغداری غیراصولی به نحوی زندگی زنبورها را تحت تأثیر قرار داده است، ابراز داشت: بسیاری از باغداران و کشاورزان که سمپاشیهای فصلی انجام میدهند ممکن است از سموم حشرهکشهای نئونیکوتینوئیدNeonicotinoid استفاده کنند که در سراسر جهان ممنوع شده است و این سموم باعث از بین رفتن گردهافشانها میشود و وقتی زنبورهای عسل روی شکوفههای درختان مینشینند متأسفانه به این سموم آلوده میشوند و هنگامی که به کلونی باز میگردند و مرگ دسته جمعی زنبورها اتفاق میافتد.
وی با بیان اینکه تخریب اکوسیستم، حشرات گرده افشان را از بین میبرد، ادامه داد: گرده افشانها بیش از ۲۰۰ میلیون سال است که با گیاهان گلدارتکامل یافتند اما این تکامل ۲۰۰ میلیون ساله را انسان در مدت چند دهه با تخریب زیستگاه و آلودگیها به قهقرا میبرد و اکنون آثار تخریب در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران بسیار بیشتر است.
زنبورهای عسل وحشی در خطر انقراض
کارشناس حشرات و پروانه شناس در معاونت محیط طبیعی سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه زنبورهای عسل وحشی نیز در کنار سایر گردهافشانها در خطر انقراض قرار دارند، خاطرنشان کرد: وقتی کندوهای زنبور وحشی به دست انسان از بین میرود سایر گونههای وحشی گیاهی نیز در خطر نابودی است؛ زنبورهای عسل وحشی که در کلونیهای بزرگ زندگی میکنند به لحاظ تعداد برای حفظ تعادل اکوسیستم بسیار اهمیت دارند.
انتهای پیام/