بنابرعقیده اقتصاددانان، ویروس کرونا برای برخی حرفهها موجب درآمدزایی شده و برای برخی دیگر از مشاغل، بیکاری و کاهش شدید درآمد را به همراه داشته و در کل به نظر میرسد که به دلیل کاهش تقاضا و پایین آمدن صادرات منجر به رکود اقتصادی شود که کنترل این وضعیت به درایت و همگرایی دولت و بخش خصوصی نیاز دارد.
در زیر آنچه در شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی لرستان گذشته است را میخوانیم:
چکهای برگشتی و تعدیل نیرو ارمغان کرونا برای تولید
حسین سلاح ورزی، رئیس اتاق بازرگانی لرستان با بیان اینکه با توجه به محدودیتهایی که با شیوع ویروس کرونا در کشور به وجود آمد، حجم زیادی از بخش خصوصی کشور با مشکلات عدیدهای روبرو شدند، گفت: در راستای شناسایی مشکلات بنگاههای اقتصادی در سطح کشور سامانه پایش کسبوکارهای آسیبدیده از کرونا راهاندازی شد تا واحدهای زیاندیده از این ویروس شناسایی و با پایش اطلاعات، تصمیمگیری لازم برای آنها در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: تاکنون ۲۰ هزار بنگاه در سطح کشور در این سامانه اطلاعات خود را ثبت کردهاند.
سلاح ورزی با اشاره به زیان کرونا بر واحدهای اقتصادی لرستان افزود: اتاق بازرگانی لرستان برای شناسایی واحدهای آسیبدیده از کووید ۱۹ بهصورت میدانی با طرح ۴۰ پرسش از ۲۴۲ بنگاه اقتصادی فعال، نسبت به جمعآوری اطلاعات و بررسی مشکلات پیش آمده برای آنها اقدام کرده است.
نائب رئیس اتاق ایران افزود: چکهای برگشتی، تعدیل نیرو، اقساط جامانده بانکی، کاهش صادرات، صادرات و فروش، مشکل در تامین مواد اولیه، افزایش قیمت مواد اولیه، پرداخت مالیات و … از جمله مهمترین مشکلاتی بود که با ورود کرونا دامنگیر بخش خصوصی شد.
وی افزود: در حال حاضر دولت بستههای حمایتی برای بنگاههای اقتصادی زیاندیده از کرونا در نظر گرفته است که انتظار داریم سازوکار اجرایی آنها در لرستان بهخوبی انجام شود.
سلاحورزی اضافه کرد: دولت برای ۱۸ رسته شغلی مساعدتهایی در حوزههای تامین اجتماعی، بانکها و امور مالیاتی در نظر گرفته و نیاز است این مصوبات و بخشنامههای آنها برای کمک به بنگاههای اقتصادی استان بهخوبی اجرا شود.
کاهش صادرات غیرنفتی با شیوع کرونا
در ادامه آتوسا چگنی مسئول دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی لرستان با اشاره به اینکه تحقیق میدانی از ۲۴۲ بنگاه اقتصادی آسیبدیده از کووید ۱۹ در لرستان توسط اتاق بازرگانی استان به عمل آمده است، تصریح کرد: در بخش صنعت با توجه به اینکه کاهش صادرات غیرنفتی داشتیم، صنایع با کمبود مواد اولیه برای کالاهای واسطهای مواجه خواهند شد که ضرر اقتصادی زیادی برای این واحدها در پی خواهد داشت.
وی ادامه داد: مشکل اصلی بنگاههای اقتصادی فعال بخش صنعت در لرستان، کاهش فروش داخلی بود و این در حالی است که تولیدکنندگان مواد شوینده، الکل و مواد ضدعفونیکننده به دلیل شرایط خاص افزایش فروش داشتند.
چگنی اضافه کرد: تعطیلی اصناف و کارگاهها و صنایع پایین دستی و پروژههای عمرانی، محدودیتهای حملونقل، تغییر در ترجیحات مصرفکنندگان نهایی و افزایش قیمت مواد اولیه در این میان نقش بسیار مهمی بر زیان کووید ۱۹ بر واحدهای صنعتی استان داشت.
مسئول دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی لرستان یادآور شد: همچنین واحدهای صنعتی استان با کاهش شدید صادرات به دلیل بسته شدن مرزهای تجاری مواجه شدند.
تامین مالی مشکل عمده واحدهای صنعتی
چگنی با بیان اینکه با شیوع کووید۱۹ مشکلات فراوانی در بحث تامین مواد اولیه برای واحدهای صنعتی به وجود آمد، افزود: کمبود مواد اولیه داخلی به دلیل تعطیلی واحدهای تولیدی و افزایش قیمت مواد اولیه و از طرف دیگر بسته شدن مرزها و عدم تمایل شرکای تجاری مشکلاتی برای تامین مواد اولیه داخلی و خارجی موردنیاز صنایع استان به وجود آورد.
مسئول دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی لرستان با اشاره به اینکه عدم توانایی تامین مالی مشکل عمده و اصلی واحدهای صنعتی استان در دوره بروز ویروس کرونا بود، اظهار کرد: با کرونا ویروس میزان نقدینگی واحدهای اقتصادی کاهش داشته و هزینههای مازاد رو به افزایش نهاده و سفارشها لغو شدند.
وی بیان کرد: افزایش نگهداری کالاهای آماده تحویل و از بین رفتن کالاهای فاسدشدنی نیز از عمده عوامل کاهش نقدینگی در واحدهای صنعتی استان به شمار میرود.
چگنی یادآور شد: طبق بررسیهای بهعملآمده ۱۵ درصد واحدهای صنعتی در جامعه آماری موردنظر، مشکل چک برگشتی در این دوران داشتند.
آسیب صنعت پوشاک لرستان از کووید ۱۹
مسئول دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی لرستان با بیان اینکه صنعت پوشاک نهتنها در سطح کشور بلکه در استان آسیب فراوانی دیده است، اضافه کرد: به دلیل تعطیلی مراکز عرضه پوشاک و تغییر ترجیح مصرفی مصرفکنندگان نهایی، این صنعت بهشدت از شیوع کرونا آسیبدیده است.
وی اظهار کرد: ۴۰ درصد صنایع پوشاکی که ما بررسی کردیم با مشکل چک برگشتی در این ایام مواجه شدند و فقط ۵۰ درصد آنان توانستند با مراجعه به بانکها از بخشنامههای حمایتی بهرهمند شوند.
بیاطلاعی بخش خصوصی از بخشنامههای حمایتی
چگنی با تأکید بر اینکه اکثر بنگاههای اقتصادی از بخشنامههای حمایتی در حوزه تامین اجتماعی، بانکها، امور مالیات اطلاعی نداشتند، افزود: یکی دیگر از عمده مشکلات واحدهای تولیدی در دوره بروز کرونا ویروس، عدم همکاری دستگاههای خدماتی آب و برق و گاز با آنها بود بهطوریکه ۲۰ درصد واحدهای تولیدی پوشاک جامعه آماری ما در این ایام با قطعی برق مواجه بودند.
زیان معادن کوچک و متوسط لرستان
مسئول دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی لرستان در رابطه با وضعیت صنایع معدنی لرستان در مواجهه با کووید ۱۹ یادآور شد: کاهش جهانی قیمت محصولات معدنی بر کشور و به تبع آن بر لرستان نیز مؤثر بوده و بیشترین ضرر را معادن کوچک و متوسط این حوزه دیدهاند. همچنین با توجه به بسته شدن مرزها، کاهش شدید صادرات صنایع معدنی در لرستان را شاهد بودیم.
وی با تأکید بر نقش پررنگ سنگبریها در اقتصاد بخش خصوصی لرستان خاطرنشان کرد: با توجه به تعطیلی پروژههای عمرانی و از طرفی عدم انجام صادرات، واحدهای اقتصادی سنگبری استان بهشدت آسیب دیدند.
ضرر گلخانههای استان از شیوع کرونا
چگنی در بخش دیگری از سخنان خود با ارائه آماری از گلخانههای استان و تأثیر کووید ۱۹ بر زیر بخشهای کشاورزی لرستان، بیان کرد: این گلخانهها درزمینهٔ تولید مشکلی نداشتند اما در بخش فروش با کاهش تقاضا مواجه شدند. در این میان گلخانههای تولید گلهای زینتی بیشترین آسیب را دیدند و بسیاری از آنها تعطیل و صادراتشان متوقف شد.
افزایش بیکاری پنهان در استان با تأثیر کووید ۱۹ بر گردشگری
مسئول دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی لرستان با اشاره به زیان واحدهای اقتصادی فعال در بخش گردشگری از کووید ۱۹ گفت: شیوع این بیماری موجب از رونق افتادن صنعت گردشگری استان شد و بیکاری پنهانی را به وجود آورد چراکه بخش گردشگری نسبت به نیروی کار بسیار حساس است.
صنعت گردشگری و هتلداری لرستان در ورطه ورشکستگی
علیاکبر فکوری از کارآفرینان لرستانی در ادامه با اشاره به اینکه کرونا صنعت گردشگری لرستان را نابود کرد، گفت: اقتصاد ما اقتصادی تحریمی است و اگر حمایت نشود و تصمیمات درستی اتخاذ نکنیم، متلاشی میشود و با سیل عظیمی از ورشکستگیهای بخش خصوصی، تولید و بیکاری روبرو خواهیم شد.
وی اظهار کرد: دولت قولهایی برای حمایت از واحدهای تولیدی داده است اما نمیتواند آنها را اجرایی کند چراکه پولی برای حمایت ندارد، بنابراین در این استان خودمان باید دلمان به حال خودمان بسوزد و به یکدیگر کمک کنیم.
فکوری با تأکید بر اینکه کووید ۱۹ صنعت گردشگری و هتلداری را متلاشی کرده است، اضافه کرد: همه صنایع بهصورت نیمبند در حال فعالیت هستند اما صنعت گردشگری همچنان با گذشت چند ماه از بروز کرونا تعطیل مانده است. با وجود اینکه هتلهای استانهای اطراف شروع به فعالیت کردهاند اما هنوز هتلهای ما در لرستان اجازه بازگشایی ندارند و هیچ دلیل قانعکنندهای برای تعطیلی آنها وجود ندارد.
این کارآفرین لرستانی خاطرنشان کرد: هتلهای این استان در بهترین حالت با ۳۰ تا ۳۵ درصد ظرفیت پر میشوند و اگر همین شرایط پیش رود، هتل داری در لرستان ورشکسته میشود.
خسارت ۵۲ میلیارد تومانی کرونا بر واحدهای تولیدی زیر بخش کشاورزی لرستان
عبدالرضا بازدار، رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز با اشاره به خسارت کرونا ویروس بر بخشهای کشاورزی این استان ازجمله گلخانهها، صنایع مرغداری، واحدهای تولیدی گوشت و … گفت: دولت برای واحدهای آسیبدیده از کرونا تسهیلات ۱۲ تا ۱۴ میلیون تومانی در نظر گرفته که در برابر حجم خسارت وارده به این واحدها بسیار ناچیز است.
وی ادامه داد: تاکنون مجموع خسارات به واحدهای تولیدی زیر بخش کشاورزی استان ۵۲ میلیارد تومان برآورد شده است.
بازدار اضافه کرد: تسهیلاتی که دولت برای این واحدهای خسارتدیده در نظر گرفته دردی دوا نمیکند و انتظار داریم تسهیلات بانکی ارزانقیمت مناسبی برای آنها در نظر گرفته شود.
کووید ۱۹ فاجعهای بزرگ برای اصناف
منوچهر اسبکوه، رئیس اتاق اصناف لرستان نیز در ادامه با بیان اینکه اصناف در طول انقلاب خدمات ارزندهای به جامعه داشته و هر جا لازم بوده برای کمک ورود پیدا کردهاند، گفت: تعطیلی اصناف مشکلات عدیدهای را برای کارفرمایان به وجود آورد و چکهای برگشتی نمونه بارز آن است.
وی ادامه داد: قرار بود به خاطر شیوع کووید ۱۹ برای چکهای برگشتی مسالمتی با اصناف صورت گیرد اما اینچنین نشد و چکهای ما برگشت خورد و بانک دستهچک به بازاریان نمیدهد و ازآنجاکه تمام معاملات اصناف با چک است، انتظار داریم حمایت و دستورالعملی در این خصوص اتخاذ شود.
اسبکوه در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: قرار بود هزینههای سهم کارفرما برای حفظ بنگاههای آسیبدیده از کرونا را تامین اجتماعی متقبل شود که تاکنون انجام نشده است.
رئیس اتاق اصناف لرستان با بیان اینکه کووید ۱۹ فاجعهای بزرگ برای اصناف است، ادامه داد: انتظار داریم در بحث مالیات عملکرد سال ۹۸ بر مبنای سال ۹۷ بهصورت توافقی انجام شود و بهصورت اظهارنامه نباشد.
وعدههای بانکی که در حد حرف ماند
وی با اشاره به اینکه سیستم بانکی سلیقهای شده است، افزود: قرار بود اقساط بانکی از اصنافی که دو ماه تعطیل بودند و جنسها روی دستشان مانده بود به تعویق بیفتد که این هم محقق نشد.
تامین اجتماعی هم از کرونا ضرر دید
در ادامه علی جهانی، مدیرکل سازمان تامین اجتماعی لرستان با بیان اینکه کارکرد و نمود ویروس کرونا سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و … بود، گفت: ما هم بهعنوان سازمانی که غیردولتی بوده و منابع آن از محل اقتصاد کار تولیدی تامین میشود و ۸۶ درصد منابعمان مربوط به حق بیمه است، با همین چالشها و مشکلات مواجه هستیم.
وی اضافه کرد: در سهماهه گذشته کل حق بیمهای که وصول کردیم ۸۰ میلیارد تومان بود که در برابر مصارف ما کم بود.
جهانی با بیان اینکه ۱۱ گروه کارفرمایی تحت تأثیر کرونا قرار گرفتند، ادامه داد: برای پرداخت بیمه بیکاری حدود ۱۵ هزار نفر درخواست بیمه بیکاری کردند که احراز هویت ۱۱ هزار و ۵۰۰ نفر آنها تائید شد و تا پایان هفته بیمه بیکاری بهحساب آنها واریز میشود.
مدیرکل تامین اجتماعی لرستان یادآور شد: از کارفرمایان بخش خصوصی و تولیدکنندگان انتظار داریم که از بستههای حمایتی استقبال کنند و ما هم نهایت مساعدت را با آنها خواهیم داشت.
بانکها هم از کرونا در امان نماندند
بیژن بیرانوند مقدم، رئیس شورای هماهنگی بانکهای لرستان نیز در ادامه گفت: بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی کسانی که چک برگشتی در این مدت داشتهاند، مانعی برای اقساط ندارند.
وی با بیان اینکه آثار حقوقی چکهای هم چنان باقی است، افزود: صدور دستهچک از طریق سامانه صیاد انجام میگیرد و تاکنون بخشنامهای برای تسهیل صدور کارفرمایانی که چک برگشتی داشتهاند.
بیرانوند مقدم ادامه داد: بانکها هم از کرونا آسیب بسیار زیادی دیدهاند، ما با کمبود نقدینگی مواجه شدهایم و نقدینگی به سمت بازار و بورس روانه شده است.
وی بیان کرد: از طرفی مشتریها به خاطر اینکه درآمدی نداشتهاند، قسط نمیدهند. استمهال اقساط بانکی برای ۱۸ رسته شغلی و تمام وامهای قرضالحسنه انجام شده و اگر بانکی وجود دارد که در این خصوص به بخشنامهها عمل نکرده، به ما اطلاع داده شود تا برخورد کنیم. انصاف نیست که بانکها را در این شرایط مورد هجمه قرار دهیم. تاکنون ۱۹ نفر از کارکنان بانک ملی لرستان به کرونا مبتلا هستند.
در ادامه هادی ملکشاهی، مدیرکل امور مالیاتی لرستان نیز اضافه کرد: برای بحث ماده ۱۰۰ توافقها و رایزنیهایی در سطح کشور در حال انجام است و امیدواریم نتیجه آن چیزی شود که به نفع تولید و تولیدکنندگان باشد.
وی ادامه داد: هر بخشنامهای از امور مالیات که در خصوص بیماری کرونا و تولیدکنندگان به ما ابلاغ شود را اجرایی خواهیم کرد تا مشکل واحدهای اقتصادی استان رفع شود.
انتهای پیام