نقاط حادثهخیز به نقاطی گفته میشود که تکرار تصادفات در یک بازه زمانی در آن منطقه بالا باشد که معیار تشخیص این نقاط دستورالعمل ویژهای دارد؛ این نقاط یکی از متهمان مرگ بیش از ۱۷ هزار ایرانی در جادههای کشور در سال گذشته هستند.
به گفته سردار سیدکمال هادیانفر، رییس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی، سال گذشته ۱۷ هزار و ۱۸۵ جانباخته و ۳۶۵ هزار نفر مجروح در سوانح رانندگی کشور ثبت شده است.
بر اساس مطالعات انجام شده سه عامل خطای انسانی، خودرو و جاده (محیط) نقش اصلی را در وقوع حوادث جادهای ایفا میکند که عامل انسانی سهم بیشتری نسبت به بقیه عوامل دارد اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که افزایش ایمنی خودروها و رفع نقاط حادثهخیز نیز در کاهش تصادفات جادهای نقش بسزایی دارد.
بر اساس دستورالعمل ابلاغی کمیسیون ایمنی راههای کشور تعداد سه هزار و ۳۹۲ نقطه پرحادثه شامل یکهزار و ۵۸۵ نقطه پرتصادف و یکهزار و ۸۰۷ نقطه دارای تصادف در کشور شناسایی و طرح ایمنسازی این نقاط به ادارههای کل راهداری و حمل و نقل جادهای استانها ابلاغ شده است.
بر اساس اعلام سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، برآورد تقریبی اعتبار مورد نیاز برای اصلاح و رفع سه هزار و ۳۹۲ نقطه پرتصادف و دارای تصادف که در اولویت کار هستند، ۶ هزار میلیارد تومان است که در سال گذشته حدود سه هزار میلیارد تومان اعتبار برای رفع نقاط پرحادثه ابلاغ شد از این رو با توجه به اعتبارات، ۱۸۷ نقطه بهصورت زودبازده و ۲۹۱ نقطه نیمهتمام، ساماندهی ۶ پاسگاه پلیس راه و ایمنسازی ۲۰ نقطه کولاک گیر و رفع و اصلاح ۳۲۹ نقطه پرتصادف در دستور کار قرار گرفت و در مجموع سال گذشته حدود ۳۶۶ نقطه دارای تصادف و پر تصادف برطرف شد.
بنا بر گزارشهای رسمی اصفهان از استانهای پرتصادف محسوب میشود و هر چند عوامل بسیار متعددی از خستگی تا بیاحتیاطی راننده در وقوع تصادفات نقش دارند اما بخشی از دلایل تعدد این تصادفها به نقاط حادثهخیز بر میگردد.
اصفهان بهعنوان یکی از استانهای مهم در زمینه حمل و نقل بار و جابهجایی مسافر و به لحاظ همجواری با ۹ استان و دارا بودن ۱۱ هزار و ۵۰۰ کیلومتر راه بهعنوان چهار راه ترانزیتی کشور محسوب میشود.
مسوولان اصفهان تا کنون از شناسایی ۱۰۹ نقطه پر تصادف و حادثهخیز در جادههای این استان خبر دادند که ۶۷ نقطه از بین آنها مصوب کشوری است و اصلاح و رفع آنها در اولویت قرار دارد.
به گفته مهدی خضری مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان اصفهان با اصلاح ۶۷ نقطه پر تصادف مصوب کشوری ، تصادفات و تلفات جادهای به نحو چشمگیری کاهش خواهد یافت.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان گفت که اصفهان جز استانهای پرتصادف کشور است که شناسایی نقاط حادثه خیز و بررسی و برنامهریزی مناسب برای آنها میتواند زمینه کاهش تصادفات را به همراه داشته باشد.
حجتالله غلامی با تاکید بر بسیج ظرفیتها و امکانات استان برای رفع این مشکل، افزود: همه توان خود را برای کاهش ۱۰ درصدی تلفات جادهای در این استان به کار خواهیم گرفت.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با اشاره به شناسایی ۱۰۹ نقطه پر تصادف در راههای استان اصفهان، گفت: از بین این نقاط ۶۷ نقطه با توجه به شاخصهای کشوری دارای مصوبه ملی است که در یک و نیم سال گذشته نسبت به اصلاح ۳۱ نقطه از آنها اقدام شد.
منصور شیشهفروش با بیان اینکه در رفع نقاط پر تصادف اقدامهایی مانند اصلاح شیب شیروانی، اصلاح شانه راه، نصب گاردریل، خطکشی راهها، نصب حفاظهای بتنی، لکهگیری، روکش آسفالت، آشکارسازی، ایمنسازی، تعمیر پل و روشنایی انجام شد، افزود: اصلاح سایر نقاط در حال انجام است.
وی با تاکید بر اینکه طرح اصلاح نقاط حادثه خیز با هدف پیشگیری از تصادفات انجام میشود، گفت: اما مساله اصلی در تصادفهای جادهای خطای انسانی است بطوریکه تا ۸۰ درصد حوادث رانندگی به این دلیل رخ میدهد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان افزود: ایمنسازی راهها و خودروها نقش بسزایی در کاهش آمار تصادفات دارد و باید نسبت به اصلاح آنها و حذف خودروهای فرسوده اقدام کرد.
وی با بیان اینکه استان اصفهان ۲ هزار و ۲۴ کیلومتر بزرگراه شهری و ۴۱۲ کیلومتر آزاد راه دارد که حدود ۱۶ درصد آزادراه های کشور را شامل میشود، اظهار داشت: حدود ۱۷۰ دوربین مدار بسته و نظارتی و ثبت تخلف در راهها و جادههای استان فعال است و حدود ۵۰ مجتمع خدماتی رفاهی بین راهی در این خطه فعالیت میکند تا امکانات مناسب برای مسافران در راهها در اختیارشان قرار گیرد.
به گفته وی دستورالعمل ایمنی برای تردد تانکرهای حامل سوخت در این استان به شرکتهای حمل و نقل ابلاغ و مسیرهای مشخصی برای آنها تعیین شده و نیروی انتظامی و پلیس راه و راهور بر اجرای آن نظارت دارند تا احتمال بروز حادثه از محل آنها به حداقل برسد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با تاکید بر اینکه لازم است مردم برای ایجاد نهضت رعایت فرهنگ رانندگی اهتمام ویژهای داشته باشند، خاطرنشان کرد: سالانه حدود ۱۵ هزار نفر در جادههای کشورمان جان خود را بر اثر حوادث و تصادفهای رانندگی از دست میدهند.
به گفته وی با مجموعه اقدامهای انجام شده میزان تصادفها و تلفات جانی ناشی از آن در جادههای استان اصفهان در سال ۹۸ کاهش یافت.